XRETRO – classX

"classX" is de 2de demo van de driemansformatie XRETRO. De  band omschrijft hun muziek zelf als Classic prog/sympho rock. Deze invloeden zijn zeker te herkennen, maar een vergelijking met het oude Rush gaat wat ver.

De demo heeft niet de sound die je bij deze muziek zou verwachten. Het klinkt als een repetitieopnamen, vrij dof en in één take opgenomen. Zeker de zang komt dit niet ten goede. De stem van zanger/gitarist Gert-Jan is niet bepaald een uitblinker en heeft toch zeker extra productiewerk nodig om tot zijn recht te komen.

Ook de composities zelf kunnen meer aandacht gebruiken dan ze voor deze demo hebben gehad. Al met al een moeilijke demo om te bespreken; het gaat om ervaren muzikanten bij wie het aan enthousiasme niet ontbreekt, maar op deze demo komt het er gewoon niet uit.

Ik heb zelf in teveel bands gespeeld om te weten dat de mannen van XRETRO niet willen lezen wat ik hier over "classX" schrijf. Ik moet ze helaas teleurstellen.

Het doffe geluid van de opname maakt dat er niets echt uitspringt. Gitaar en bas hebben zijn teveel gelijk afgestemd. De bas heeft een mooi helder geluid, maar de gitaar kan zeker wat meer treble gebruiken om zich wat losse van de baspartijen te maken. Dat geeft een helderder en aangenamer geluid.

Maar dat is niet voldoende. Op hun site lees ik dat ze een aantal jaren bezig zijn geweest om tot een stabiele bezetting te komen. Ik vraag mij af of die nu compleet is. De muziek leent zich prima voor meer sferische invullingen. Dat kan op allerlei manieren; toesten, tweede gitaarpartij, zangeres… zeker de moeite om mee te experimenteren.

Wat de composities betreft hoor ik weinig verassingen. Alleen het 4de nummer, het 8'30" durende "Infertile Soil" bevat aardig wat geintjes en onvoorspelbare wendingen. Jammer alleen dat daar eem hoop van in 1 nummer wordt gestopt, wat het gevoel van een samenhangend geheel wegneemt. Pas bij de 2de luisterbeurt kwam ik erachter dat er 5, en niet 7 nummers op de schijf staan.
Het maakt in ieder geval wel duidelijk dat ze de ideeën zeker hebben. Wat meer aandacht voor de uitwerking en ik ben zeker benieuwd naar de opvolger!

Score: 40/100