A New Dawn en Debt, 02.06.2007 in De Gonz, Gouda

Ik was voor het laatst in de Gonz in 2003 voor een optreden van SylverMyst. Sindsdien is de jeugdsociëteit verhuist naar een nieuwe lokatie langs de Turfsingel. Met andere woorden: van een sfeervolle oude kapel in het centrum van Gouda waar men tijdens de renovatie nog een skelet onder de vloer vond naar een somber vooroorlogs fabrieksgebouw. Denk maar aan de W2 in Den Bosch. De zaal is op de tweede verdieping gevestigd, iets wat na een gezellig avondje voor problemen kan zorgen wanneer je met al dat alcohol in je bloed de trap af wil (om maar niet te spreken van de roadies die alle spullen moeten tillen want er is geen lift)

De huisstijl van De Gonz is weinig veranderd, veel rood en geel maar de Hertog Jan reclame naast het podium is spoorloos verdwenen. Men heeft ook wat euros besteed aan een goede lichtinstallatie dus de bands staan niet zoals in de Musicon als de gele helft van Fokke & Sukke op het podium. In de loop van de avond bleek het geluid ook een stuk beter te zijn dan in de oude Gonz. Voor mij is deze verhuizing dus een vooruitgang.

De opener vanavond is Debt, afkomstig uit Gouda. Voor een optreden probeer ik altijd zo veel mogelijk informatie over een voor mij nieuwe band te vinden maar in deze tijd van internet en myspace kon ik alleen met moeite de namen van de bandleden vinden. Debt omschrijft hun muziek als rock, prog rock en funk. Nu is funk niet echt mijn soort muziek. En wat prog rock bands betreft: ik zag laatst nog  Dial en Lana Lane in de Kade en Liselotte Hegt is een van de betere zangeressen van Nederland terwijl  Lana Lane zelfs het gortdroge ‘The Children of Húrin’ (Tolkien) nog spannends kan maken.  Je legt dus als jonge band de lat wel erg hoog met prog rock als omschrijving.

Ik kon wel duidelijk opmaken uit de reakties in de zaal dat men liever een ander voorprogramma had gezien. Zelf vond ik dat de nummers veel in stijl variëren en dat maakte det wat rommeliger. Debt speelde ook een cover van Rage Against The Machine, Killing In The Name (natuurlijk dat nummer) en dat werd wel wat positiever ontvangen.

Een tip: als beginnende band heb je al je speeltijd nodig om te laten zien en horen wie je bent.Verspil dus niet je tijd met een drumsolo. Dat geld trouwens voor alle bands. Ik vind de Golden Earring bijvoorbeeld een geweldige band maar ik hoop voor mijn dood nog een keer Radar Love te horen zonder solo’s in dat nummer)

Het was duidelijk dat vrijwel iedereen voor A New Dawn was gekomen. Veel bekende gezichten, waaronder Kristof en Joop van Transentience, een band waarmee A New Dawn al een keer het podium heeft gedeeld (DB’s, 10.03.2007) en met wie ze op 7 juli in Veenendaal een optreden gaan doen.

Het verschil in populariteit was ook goed in de zaal te zien. Bij Debt hing iedereen lekker rond de bar, nu staan de mensen wel voorin.

A New Dawn is zo ondertussen een uiterst geroutineerde live band geworden – en dat mag ook wel als je elke maand wel een paar keer op het podium staat. Dat maakt het schrijven van een recensie wel wat lastiger want over een slechte band valt meer te zeggen. Monica begint zo ondertussen echt de chearleader van de band te worden en weet de menigte lekker op te jutten. Willem is vandaag jarig en dat levert een aparte versie van de afsluiter ‘Ascension’ op. En na afloop een verjaardagstaart met zijn foto in glazuur maar dat is de wereld van de backstage en hoort dus niet in dit verslag thuis.

Op 9 juni staat A New Dawn voor het eerst op een openlucht festival, Rotorock, en ik ben benieuwd hoe de band het dan gaat doen want een groot deel van de Rotorock line up bestaat uit punkbands.

Als men net zo goed speelt als vandaag dan verwacht ik in ieder geval geen problemen.

Setlist van A New Dawn:

Intro (Last Dawn)

Victimless Tragedy

Darkness Falls

Veil of Charity

The Wisdom of Hindsight

Winter

Kissed Goodbye

Descending

Ascension