Het nederlands kampioenschap grunten met A New Dawn

Den Haag huisvest niet alleen de nederlandse regering maar is ook in cultureel opzicht toonaangevend in ons land. Zo werd hier voor de tweede keer het nederlands kampioenschap grunten gehouden, op 29 juni in de Bazart. Naast de lokale dagbladen was er ook een televisieploeg van de lokale omroep TV West die met het personeel van BNN´s Coolcast moesten vechten voor de beste plekjes voor het podium. De verslaggevers van Radio Rijnmond maakten het rijtje compleet

 

De Bazart is een echt poppodium. Niet zo groot als Het Paard maar wel een stuk optredenvriendelijker dan de Musicon qua licht en geluid. Vanwege de tv uitzending ging de deur eerder open en de zaal zat goed vol. Omdat er twee cameraploegen in de zaal rondliepen was het licht een stuk feller dan bij een normaal optreden en het geluid was perfekt die avond.

Omdat drie uur lang non stop naar gruntende medemensen kijken nogal saai is, komen Apparition en A New Dawn de avond muzikaal opluisteren. Monica van A New Dawn werd bij de eerste editie van het NK grunten tot beste vrouw gekozen. Vandaag doet ze echter niet mee want dat zou oneerlijke concurrentie zijn zoals later zou blijken.

Er hangen meer bekende gezichten rond. Mandy, die in Mindscan de cleane zang en de grunt voor haar rekening neemt, mag aan het team van Radio Rijnmond uitleggen wat grunten nu precies is en Hadassa, de zangeres van The Name, de band waarmee A New Dawn afgelopen vrijdag in de Dormibella in Leidschendam het podium deelde, is er vandaag ook bij. Niet om te grunten natuurlijk.

De kandidaten grunten zich in twee rondes naar de finale en er komt echt van alles voorbij. Het is lastiger dan het lijkt want nu grunt je zonder begeleidende band. Unplugged om maar zo te zeggen en dan val je al heel snel door de mand wat uithouding en kracht betreft. Met achtergrondmuziek zou het voor de deelnemers veel eenvoudiger zijn maar dan veranderd dit in een soort karaokewedstrijd en dat is niet de bedoeling.

Apparition speelt tussen de eerste en tweede ronde. De band maakt melodieuze metal zonder grunts. De band klinkt goed en speelt goed maar het is wel typisch de aanwezige fotografen en cameraploegen meer aandacht besteden aan een paar headbangende meisjes dan de band zelf. Dit blijft tenslotte voor buitenstaanders aapjes kijken (van die grote uit Blijdorp dan). Apparition had eigenlijk wel wat meer aandacht verdiend.

A New Dawn zorgt voor de adempauze voor de finale (iets wat sommige kandidaten best wel kunnen gebruiken) Ze zetten een compakte set van een half uur neer. Wie ook naar het optreden van A New Dawn op SummerDarkness gaat zal een vergelijkbare set zien want daar hebben ze ook dertig minuten speeltijd als opener voor Lacrimas Profundere en Delain in de Ekko op vrijdag. En, in tegenstelling tot het laatste optreden dat ik in de Bazart zag (met Duitse Herder en Texas Terri Bomb) klimmen de dames van A New Dawn niet in de speakers en op de bar zoals de hondjes van Duitse Herder. De heldere stem van Sanne is vandaag een heel groot contrast met wat er verder voor zang doorgaat.

Dan volgt de finale. De beste vrouwelijke grunter is Janneke de Rooy, de zangeres van Why She Kills en de beste man Gijs Hermans, de zanger van Afterlive, de winnaar van vorig jaar en Janneke´s vriendje. Je zou er maar naast wonen… Gijs heeft bij deze jury in ieder geval meer geluk dan een paar jaar geleden bij Idols.

Na de finale speelt A New Dawn nog een paar nummers, met Gijs op grunt bij het nummer ´Winter´, een titel dat goed bij het weer van vandaag past.

Op naar het NK grunten 2008!