NEM-Q – Opportunities of tomorrow

  Nem-Q is een progressieve rock/metalformatie uit het Limburgse Nederweert en is opgericht in 2004. Met als belangrijkste inspiratiebronnen bands als Tool,  A Perfect Circle, Pain of Salvation en Dream Theater heeft de band een bijzondere stijl ontwikkeld die niet in een hokje te plaatsen is.  Op de in mei 2007 verschenen debuut CD “Opportunities of tomorrow”, opgenomen in eigen beheer, vind je dan ook een bonte mix van melodische rock, metal, jazz, fusion  en poprock. De band heeft in alle opzichten een professionele uitstraling, bestaat uit prima muzikanten en heeft de potentie om het verder te schoppen.

Wat allereerst opvalt aan de CD, is dat de sound erg goed te noemen is voor een eigen beheer productie, zeker als je bedenkt dat de opnames plaatsvonden in een beginnende studio in Weert. De band laat in haar nummers horen over originele muzikale ideeën te beschikken, die de liefhebbers van het genre zeker zullen aanspreken.

De CD start sterk met het imponerende mid-tempo nummer ‘Ignorant’, en ook het  tweede nummer ‘Hey now look at you’ , gebouwd rond een strakke gitaarriff, is een dijk van een nummer. Daarna zakt het geheel wat weg. De nummers zijn te lang uitgesponnen (gemiddelde duur 6,5  minuut) ,worden vrijwel allemaal in hetzelfde tempo gespeeld en zitten teveel op hetzelfde ‘emotionele nivo’. Daardoor wordt het toch nog een opgave om de hele CD uit te zitten. Pas in de laatste minuten van  het nummer ‘Comin’ round’  toont de band een spontane oprisping van agressie en dan klinkt de band ook meteen zeer krachtig. Grootste struikelblok  vormt voor mij als luisteraar de zang van Paul Sieben. Die is te vlak, mist dynamiek en gaat op den duur tegenstaan. Ik zou wel eens een type Andre Vuurboom willen horen bij Nem-Q.

Desondanks  mag Nem-Q trots zijn op haar eerste product. Het gitaartandem (Paul Sieben en Mark Reijven) levert goed werk en staat vet in de mix; dat laatste geldt ook voor de drums en Paul van Limbeek laat horen een uitstekende drummer te zijn. Als de band zich toelegt op het maken van compactere songs, met een krachtiger zang, en ook wellicht een wat prominentere rol voor keyboard speler Dennis Renders, dan gaan we zeker meer horen van Nem-Q.

Nem-Q – Opportunities of tomorrow: waardering 8/10

Paul Sieben – zang en gitaar
Mark Reijven – gitaar
Henri van Zelst – Bass
Paul van Limbeek – Drums
Dennis Renders – Keyboard

www.nem-q.com en http://myspace.com/nemq