Een interview met Hadassa Kosten, de zangeres van theNAME

Hadassa Kosten is de zangeres van de rock / metal band theNAME. Deze band speelt op zaterdag 11 augustus samen met Krypteria en Epica op het Summer Darkness Festival in de Tivoli Oudegracht.

Waarom ben je zangeres geworden? Wilde je als kind al zangeres worden of kwam die ambitie pas later?

Toen ik klein was wilde ik naar de Kunstacademie. Ik tekende heel veel en tot mijn twaalfde dacht ook iedereen dat ik daar naar toe zou gaan. Maar toen besloot ik dat ik naar de toneelschool wilde en ben ik in toneelstukken en musicals gaan spelen. Toen ik ineens moest zingen in deze musicals ontdekte ik dat ik zingen heel erg leuk vond. Uiteindelijk heb ik daarom het acteren gelaten voor wat het was en ben ik zangles gaan nemen, een band gaan zoeken en muziekwetenschap gaan studeren.

Ik had het altijd al fijn gevonden om mezelf op een bepaalde kunstzinnige manier te uiten, maar bij zingen had ik het idee dat ik het beste mezelf kon zijn en expressief kon zijn op de manier dat ik wilde. Het is misschien eigenlijk best raar , maar op de één of andere manier voelt het heel goed om mooie teksten, op lekker zingbare melodieën met de juiste emoties uit je mond te laten rollen en dat te combineren met een stelletje rockende metal mannen!

Wie zijn je grote voorbeelden en inspiratie?

Ik heb eigenlijk niet echt grote voorbeelden. Er zijn wel zangeressen waarin ik herken wat ik zelf wil zijn en waar ik zelf al naar streef. Zo hoop ik dat ik uiteindelijk net zo veel overtuiging heb, zangtechniek bezit (waardoor ik alles kan zingen wat ik wil) en net zo’n sterke podiumpresentatie neerzet als Floor van After Forever. Ook hoop ik het theatrale, het speelse en het afwisselende van lief / schattig en gemeen van Chibi van The Birthday Massacre overbreng. Ik zou helemaal tevreden zijn als ik het af kon maken met een beetje van het hoge babe gehalte van Simone van Epica, maar ja, dat laatste heb je of je hebt het niet.

Als zangeres moet je zuinig zijn op je stem. Heb je zanglessen gevolgd (of volg je die nog steeds) en wat doe je om je stem in conditie te houden?

Ik heb een paar jaar achter elkaar één keer in de week zangles gehad. Nu doe ik iedere dag mijn zangoefeningen thuis in oefen ik de nummers van theNAME zowel thuis als in ieder geval één keer in de week in de oefenruimte. Ik probeer ook voor ieder optreden in te zingen, maar dat lukt niet altijd. Verder zorg ik dat ik genoeg vitamines binnen krijg, genoeg water drink en genoeg slaap zodat ik minder snel verkouden wordt, maar dat lukt natuurlijk niet altijd.

Is theNAME je eerste band of speelde je hiervoor in andere bands?

theNAME is mijn tweede band. Ongeveer twee jaar geleden begon ik met zingen in een door Led Zeppelin beïnvloede stoner rock band. Nu zing ik naast theNAME ook in een  andere band; Von Tease. Dit is een pop / rock meidenband die nog heel erg in de ontwikkelingsfase zit.

theNAME werd in 2000 opgericht door gitarist / zanger Silas. Voordat jij in de band kwam had men al twee cd’s / demo’s in eigen beheer opgenomen.

Hoe ben je in contact gekomen met theNAME?

Ik stond te wachten in een oefenruimte in Amsterdam op mijn vorige band. Mike – de bassist van theNAME – zag mij staan en vroeg of ik een zangeres was. Ik zei ‘ja’ en hij gaf mij een cd van theNAME en vroeg of ik er naar wilde luisteren en of ik – als ik het leuk vond – misschien auditie wilde doen bij theNAME. Dat deed ik en na mijn auditie mocht ik gelukkig blijven!

Jouw stem is heel anders dan die van de vorige zangers (Denise) Wat het nog nodig om de zanglijnen van de oude nummers aan jouw stem aan te passen?

De zanglijnen van de oude nummers zijn voor het grootste gedeelte wel overeind gebleven. Hier en daar heb ik een noot of nootlengte veranderd omdat ik dat net iets mooier vond. Qua intentie en dynamiek is het wel heel anders. Ik denk dat ik vooral iets afwisselender  en dynamischer zing dan Denise.

Hoe gaat in theNAME het schrijven van nieuwe nummers in zijn werk? Is Silas de mastermind die voor het materiaal zorgt of werken jullie als band aan nieuwe nummers?

Silas is wel de mastermind ja. Dat wil zeggen, hij maakt vaak thuis al een opzet van een nieuw nummer en dat maken we dan instrumentaal in de oefenruimte af. In de oefenruimte zoek ik dan ook alvast naar een basis voor de zang. De zanglijnen perfectioneren we vaak bij hem thuis wanneer ik de tekst af heb. Het komt ook vaak voor dat Silas een hele stapel riffs heeft bedacht. en dat we met de hele band vanuit deze riffs een nieuw nummer maken.

Kun je iets vertellen over de andere bandleden?

Salvador is een heel technische drummer die zich heel goed bewust is van de keuzes die hij in zijn spel maakt. Het is heel fijn om met hem nieuwe nummers te maken omdat hij veel kan, veel probeert en veel verstand heeft van muziek.

Mike is een bassist die vooral functionele baslijnen bedenkt en is vooral geweldig om mee op te treden. Als hij in de muziek zit, stuitert hij van de energie en dat straalt dan ook af van hem. Als bandlid vang je dat dan ook op en dat geeft een geweldige boost om zelf nog harder te gaan rocken. Salvador en Mike zijn vooral samen heel grappig. Ze zijn ook een beetje onafscheidelijk van elkaar.

En, wat ook een belangrijke vraag is: wat is de betekenis van de bandnaam?

Er is niet echt een betekenis. Het is meer een uitstraling met een knipoog. De naam theNAME moet een soort overtuiging en arrogantie (met een knipoog dus) in zich dragen waarmee we laten zien dat wij helemaal achter onze muziek en band staan. Het moet iets sterks uitstralen wat mensen aanspreekt.

Jullie spelen in augustus op het Summer Darkness Festival en op September zijn jullie de opener voor Autumn in de kleine zaal van het Patronaat in Haarlem.

Wat zijn de plannen voor theNAME in de toekomst?

We willen vooral heel veel optreden, veel leren van optredens en onszelf blijven verbeteren. Als het aan mij ligt veroveren we uiteindelijk de wereld. Ik ben extreem ambitieus en werk dan ook hard voor de band.

Deze vraag mag ook niet ontbreken: zijn er nog zaken die de lezer moet weten?

Dat we ontzettend veel zin hebben in ons optreden op Summer Darkness en dat we ook ons best gaan doen om heel har d te rocken in Tivoli! Kom dus allemaal kijken!