WITHHOLD – Bite the bullet.

 

Het belgische Withhold is ontstaan uit de Metallica-tribute band “The Four Horsemen”. Na tal van geslaagde shows konden ze aardig wat Metallica-fans overtuigen. Toch kregen ze al gauw de opmerking dat nummers coveren nog niet hetzelfde is als ze zelf schrijven. Lang zaten deze metalheads daar blijkbaar niet mee in. En terecht! Met deze demo bewijzen ze dat ze wel degelijk zelf aardige songs kunnen schrijven.

Dat er invloeden van Metallica doorklinken is dan ook niet echt onlogisch. Toch beperkt Witthold zich niet tot het kopiëren van reeds succesvolle riffs of songstructuren. De nummers klinken fris en energiek. Met hun mengeling van heavy-, speed- en thrash-metal, weten ze mij meer dan aardig te bekoren. Zanger Dieter Vangeneugden zingt misschien niet altijd even zuiver, maar zijn stemgeluid heeft een bijzonder hoge aantrekkingskracht waardoor je al vlug de neiging krijgt om mee te zingen.

Ook op muzikaal vlak loopt alles vlot. De afwisseling tussen rustige en razendsnelle en beukende riffs zorgt ervoor dat de nummers van het begin tot het einde blijven boeien. De enige factor die de pret in minieme mate zou kunnen drukken is de wat matige opnamekwaliteit. Deze is zeker niet slecht te noemen, maar toch ontbreekt er iets, waardoor de schijf minder inslaat.

Ik ben erg benieuwd om deze mannen eens live aan het werk te zien. Deze demo is zeker een aanrader. Voor een luttele vijf euro krijg je een klein half uurtje voortreffelijke muziek voorgeschoteld waarvan heel wat Metalheads van begin tot einde zullen kunnen genieten.

Score: 85/100

Tracklist:
CD-Cover1. Bite The Bullet
2. Killers
3. Eyelid’s Life
4. Crusade Of The Loner

Band:
Vocals and Guitar: Dieter Vangeneugden
Guitar:   Kevin Bloemen
Drums:  Pieter Driesen
Bass:   Willem Leijssen

Website:
www.myspace.com/withholdmetal