Een interview met Sanne Kluiters

Sanne Kluiters is de leadzangeres van A New Dawn. Aardschoklezers kennen haar misschien ook van de band Slander. Met die band stond ze in 2004 op het podium van het Summer Darkness Festival.

Aangezien A New Dawn op de editie van Summer Darkness van dit jaar voor Delain opende en zij dus voor de tweede keer dit festival als artiest meemaakte leek het mij wel een goed idee om haar wat vragen te stellen.

In het vorige A New Dawn heb ik de oprichter van de band geinterviewd. Veel vragen die ik aan Elbert stelde mag Sanne ook beantwoorden. Op deze manier hoop ik een goed beeld van A New Dawn te schetsen.

Wanneer ben je erachter gekomen dat je goed kon zingen en hoe ben je in de muziek scene terechtgekomen?

Grappig is dat het er mee begon dat ik helemaal niet zo goed kon zingen, maar ik deed het wel graag. Dat was voor mij de reden om destijds, zo’n 10 jaar geleden bij een kerkkoor te gaan om te leren zingen en zo kwam ik voor het eerst in aanraking met klassieke zang. Met een jaartje had ik dat wel weer gezien en toen ging ik bij een lokaal jongerencentrum popworkshops volgen en ben begonnen met bas spelen. Hier heb ik ook mijn eerste eigen nummers geschreven en ten gehore gebracht.

Later kwam ik in aanraking met metalbands met klassieke zang, bands zoals Therion, Nightwish en daarna After Forever. De combinatie metal / klassieke zang vond ik zo geweldig dat ik toen besloot om weer zangles te gaan nemen. Uiteindelijk wilde ik toch wel voor het echte werk gaan en, omdat er destijds nog niet veel van dit soort bands bestonden om me aan te sluiten, besloot ik zelf een band op te richten: Chalice of Oblivion.

Daarin speelde ik bas en zong ik en verder schreef ik ook een groot deel van de muziek. Helaas bleek ik ambitieuzer te zijn dan mijn mede bandleden, wat resulteerde in een split. Dat was eigenlijk het moment dat ik in A New Dawn terecht kwam. In de eerste instantie zocht Elbert een zangeres om de demo ‘The wisdom of hindsight’  in te zingen en zo is het begonnen. Daarnaast werd ik ook zangeres in de band Slander, dat was voor mij het eerst dat ik als alleen zangeres deel uit maakte van een band, wat best even wennen was voor me. Het frappante van het hele verhaal is dat uiteindelijk A New Dawn uitgegroeid is tot de band waar ik al die tijd naar op zoek ben geweest.

Wie zijn jouw grote voorbeelden in de muziekscene?

Echte ‘grote voorbeelden’ heb ik niet, je kijkt altijd naar andere bands en artiesten hoe zij de dingen doen en wat je daar van kan leren. Wat ik bijvoorbeeld geweldig vind is als een band of artiest iets op een heel andere manier doet dan ik gewend ben, bijvoorbeeld een band als Amaran die af en toe zulke onverwachte zanglijnen hebben, dat vind ik gaaf.

Als zangeres is je stem heel belangrijk. Wat doe je om je stem in optimale conditie te houden?

Zangles is een must, je hoort je eigen stem altijd anders dan anderen en een goede techniek is absoluut onmisbaar. De omstandigheden bij optredens zijn natuurlijk vaak verre van ideaal, rokerige ruimte, technische omstandigheden waardoor je jezelf niet goed hoort. Maar je kunt ook getroffen worden door een flinke verkoudheid. Het is dan wel prettig om te weten wat je wel en vooral wat je niet moet doen om toch het optimale resultaat uit je stem te halen.

Elbert is voor een groot deel verantwoordelijk voor de muziek van A New Dawn maar hoe zit het met de songteksten? Waar haal jij de inspiratie vandaan?

Het verschilt eigenlijk per nummer. Voor de nummers van "The wisdom of hindsight" heeft Elbert zelf alle teksten aangeleverd, ik heb ze aangepast op de zanglijnen.

Nu is het eigenlijk maar net wie er een idee voor heeft, soms heeft Elbert al een titel in zijn hoofd met een bijpassend stukje tekst, dan ga ik daarmee aan de slag.

De inspiratie voor de tekst is in de eerste instantie altijd de muziek, daar moet de tekst perfekt bij aansluiten. Soms hoor of lees je wel eens een zin waarvan je denkt: hier kan ik wat mee.

De songs van A New Dawn en wat Sanne daarover te vertellen heeft:

Kissed Goodbye

Het eerste nummer waar ik met Elbert aan werkte. Het is een fictief verhaal, geïnspireerd door high-school shootings. Het gaat over iemand die te beschermd wordt opgevoed en geen ruimte krijgt om zichzelf te ontplooien en doordraaid.

The Wisdom of Hindsight

Dit nummer gaat over iemand die het slachtoffer wordt van succes en als het ware gevangen komt te zitten in een gouden kooi. Een soort ‘be careful what you wish for …" verhaal

Victimless Tragedy

Is een nummer over abortus en de waarde die mensen aan leven schenken

Darkness Falls

Gaat over angst die je kan bekruipen als je alleen bent. De ‘duisternis’  in de titel kan gezien worden als de duisternis van de nacht of in de zin van ‘dood’. Heb je innerlijke rust als de duisternis inzet?

Ascension

Is het verhaal van iemand die vastbesloten is om het te gaan maken, maar uiteindelijk aan lager wal raakt. ‘Ascension’ betekent letterlijk ‘hemelvaart’ en dan in de context van het nummer geïnterpreerd worden als het rijzen van de ster maar gezien het einde van het verhaal ook als sterven.

Descending

Dit nummer werd door Elbert als ‘Ascension’ part 2 geïntroduceerd. Daar moest ik tekstueel natuurlijk ook wat mee doen. ‘Descending’ is eigenlijk het vervolg verhaal geworden, dezelfde persoon uit ‘Ascension’ maar dan jaren later. De verschillende bandleden die de stukken zingen symboliseren zijn innerlijke strijd.

Veil of Charity

Dit nummer gaat over huiselijk geweld.

Winter

Eigenlijk een remake van een nummer wat we ooit met Slander speelde. Ik wilde bepaalde zangstukken graag nog eens meerstemmig uitwerken, iets waar ik bij A New Dawn natuurlijk alle gelegenheid voor heb, dus heb ik Elbert gevraagd om er een A New Dawn nummer mee te maken. Het gaat over een extreme winter die plots over het land neerdaalt en dood en verderf zaait.

Je bent niet de enige vocalist in A New Dawn. Hoe verdelen jullie de zanglijnen onder elkaar?

 Meestal stuurt Elbert mij een mp3 van de muziek zoals hij die verzonnen heeft, soms met tekst en dan ga ik daar thuis mee aan de slag. Vaak verzin ik ook de grunts en de tweede zanglijnen maar Monica laat ook haar eigen ideeën daar op los en Jamila gaat dat zeker ook doen. Sterker nog, ze heeft dat met bestaande nummers inmiddels al gedaan. Zo krijg je niet alleen in de muziek maar ook in de zang allerlei verschillende invloeden terug.

Als zangeres van Slander stond jij in 2004 ook al eens op het podium van Summer Darkness, dus dat maakt van jou wat dit festival betreft de veteraan van de band. Hoe vond je het om weer in Utrecht te spelen voor dit festival?

Gezien de leeftijdsverhoudingen binnen de band is het best geinig om mij de veteraan te noemen. Het verschil is erg groot. Toendertijd met Slander was het ons derde optreden, ook een van mijn eerste optredens als alleen zangeres. (een rol waar ik best in heb moeten groeien) Ik merk steeds meer dat we met A New Dawn een solide basis hebben gecreëerd waardoor we ongeacht de omstandigheden toch een goede show neer kunnen zetten en dat is een prettige gedachte natuurlijk. En het was natuurlijk geweldig om weer eens op Summer Darkness te mogen spelen. Hopelijk volgend jaar weer!

En, de laatste vraag: kun je ons iets vertellen over Jamila Ifzaren, je nieuwe collega?

Voor A New Dawn is de tweede zang erg belangrijk, het is een van de dingen waarmee we ons onderscheiden van andere bands. Na het vertrek van Josta waren we het er dus allemaal over eens dat er een vervanger moest komen. We hebben eerst voor onszelf op papier gezet wat we belangrijk vonden; het moest klikken, een goede stem natuurlijk maar ook vinden we enthousiasme heel erg belangrijk in de band. Uiteindelijk na een aantal audities reageerde Jamila op onze advertentie. Na haar auditie hebben we besloten om een maand ‘proefperiode’  te nemen en vervolgens met haar op Summer  Darkness op te treden. Dat is van beide kanten goed bevallen en dus heten we Jamila van harte welkom als nieuwe zangeres in A New Dawn.

Dat was het dus voor deze keer. A New Dawn speelt op 8 september in het Paard in Den Haag met Autumn en op 12 oktober staat de band op het podium van de Manifesto in Hoorn.