Een interview met Silas, de gitarist en oprichter van theNAME

Silas is de man achter theNAME. In een vorig interview heb ik de zangeres van deze band, Hadassa Kosten al een aantal vragen gesteld over theNAME, maar voor een goed beeld van deze band leek het mij handig om ook de oprichter van de band uit te horen.

Wat was jouw motivatie om gitarist te worden en wie zijn je grote voorbeelden?

Ik ben begonnen als drummer maar vond dat ik daar niet alles in kwijt kon (voornamelijk qua show) en ben toen overgestapt naar gitaar.

Grote voorbeelden: Paul Stanley omdat hij echt een entertainer is en Al Di Meola als extreem goede gitarist. Metal voorbeelden heb ik niet echt eigenlijk.

Een gitarist is niets zonder zijn hardware. Kun je iets vertellen over de verschillende gitaren  die je gebruikt?

Ik zweer al sinds ik hem heb bij mijn Marshall 30th Anniversary en gebruik dan ook helamaal niets aan effecten. Qua gitaren heb ik aardig wat doorgemaakt. Ik ben begonnen op B.C. Rich en heb daar lang mee gedaan, maar toen had ik natuurlijk nog helemaal geen geld dus dat waren instapmodellen. Vanaf het moment dat ik het kon betalen ben ik met een tussenstap van Jackson overgestapt op Ibanex PS10 (Paul Stanley Signature) waar ik al heel lang fan van was. Uiteindelijk ben ik weer teruggegaan naar mijn roots en speel nu weer B.C. Rich en heb ik met mijn verzamelwoede nu een flinke serie Riches staan.

Met een zangeres als Hadassa wordt je in Nederland al snel in het hokje ‘gothic’ geplaatst. Dat is commercieel gezien aantrekkelijk maar de muziek van theNAME zit dichter bij stevige rock / hard rock muziek. Persoonlijk moet ik weleens aan een band zoals Lullacry denken. Welke richting wil jij als songwriter op met theNAME?

Zeker niet de gothic richting. Persoonlijk begrijp ik de link met gothic metal ook niet want we hebben geen keyboards en Hadassa heeft geen hoog klassiek geluid. De insteek van theNAME is altijd geweest: een combinatie van metal gitaar, een pop zangeres en groovy / beukende drum- en baspartijen. Eigenlijk een flinke cross over dus waar volgens mij nog geen hokje voor is. We noemen het zelf "groovy rock/metal", maar de beschrijving van Summer Darkness vond ik ook wel erg sterk. "groovy rock with a beauty and the beast tension"

Met welk doel heb jij theNAME opgericht? Speelde jij vroeger al in bands waar jij je creativiteit niet in kwijt kon of is theNAME je eerste band?

Voor het idee achter theNAME zie de vorige vraag. Verder heb ik aardig wat bands gehad. Van death/thrash metal tot pop/rock. In deze bands kon ik ook zeker mijn creativiteit kwijt maar uiteindelijk wilde ik dit idee gewoon uitvoeren en ben  de zoektocht naar muzikanten begonnen.

theNAME is door jou opgericht. Het is logisch dat je samen met Hadassa aan de teksten en de zanglijnen werkt – ze is tenslotte nu de leadzangers – maar wat is de inbreng van de andere bandleden bij het schrijven van nieuw materiaal?

Over het algemeen maak ik een opzet voor een nummer en werken we dat samen uit in de oefenruimte maar dit gaat dan bijna altijd alleen om de details. Ik ben wel erg blij dat we Salvador hebben gevonden want dat is echt een drummer die op de kleinste dingen let en technisch goed onderlegd is. Ik verwacht dan ook dat de band steeds meer betrokken zal zijn bij het schrijven van nieuwe nummers.

Kun je iets vertellen over de nummers die jullie hebben gespeeld met het optreden van Summer Darkness?

We openen al een tijdje met "Recognition" omdat deze er gewoon keihard inbeukt. We hebben nog even zitten twijfelen om het nieuwste nummer "Mirror" als opener te gaan gebruiken maar dat voelde niet helemaal goed en dat is een vette afsluiter. Overigens is "Mirror" het eerste nummer waar de hele band veel meer bij betrokken is geweest.

Verder hebben we wat oude nummers van "Redemy" weer eens uit de kast getrokken omdat we vonden dat die beter op Summer Darkness pastten. Zoals "Redemy" zelf en "Endless Remorse". Uiteraard hebben we "Delightfull Assault", "Lies" en "Hurt" gespeeld omdat dat toch wel de favorieten zijn van onszelf.

Deze drie beuken lekker door en er zit toch nog dynamiek in (check onze myspace voor "Lies" uit de Melkweg). Of onze Britney cover een goede keus was laat ik in het midden want de reacties daarop variëren nogal. In ieder geval zien de meesten er wel de humor  van in en daar doen we het voor.

Dan hebben we nog "It’s Time" en "The Moment" gespeeld. "It’s Time" is de opener van onze vorige cd. Zelf vind ik vooral het tussenstuk hiervan heel vet omdat het totaal onverwachts naar een compleet ander tempo gaat en dan nog met een hele rare telling ook. Voor "Recognition" uitkwam openden we ook alle live shows hiermee. "The Moment" is gewoon een lekker knal nummer met een vette baslijn in de coupletten en een heftig tussenstuk wat echt om springen vraagt.

Metal muzikanten zijn vaak bezig met zij projekten en / of andere bands.Speel jij nog in andere bands of wil je al je tijd en aandacht  aan theNAME blijven besteden?

Op dit moment  gaat al mijn aandacht naar theNAME. Ik ben wel redelijk lang invaller geweest bij een heavy metal band en help daar nog een beetje. Verder zijn er wel plannen om een nieuwe band te beginnen waar ik weer in kan drummen want dat mis ik wel.

Wil je in het kort iets vertellen over de andere bandleden?

Zoals ik al zei is Salvador een drummer die heel bewust is van wat hij speelt en zal ook niet snel tevreden zijn over een nieuw nummer of over een gig. Iets wat ik bijzonder waardeer omdat als je tevreden bent over alles je over het algemeen stilstaat omdat je blijkbaar vindt dat je niets meer kan leren.

Mike is vooral live een dikke aanwinst  voor de band omdat hij gewoon echt kan rocken als een bezetene. Zo is hij bijvoorbeeld al meerdere malen in het publiek gesprongen met bas en al. Hij heeft in ieder geval een hoog Jackass gehalte wat over het algemeen bijzonder grappig is.

Hadassa is over het geheel een zeer fijn bandlid omdat ze heel erg betrokken is en enorm gedreven. Zelfs zo gedreven dat ze mij nog voorbij gaat. Ook haar live performance vind ik erg sterk.

En, als laatste vraag: zijn er nog dingen over theNAME waarvan je vind dat de lezers het moeten weten?

De website – www.thename.nl – uiteraard want daar kun je alles over theNAME vinden.

En dat ik meer en meer merk dat we echt een live band zijn. Waarmee ik maar wil zeggen…COME CHECK US OUT LIVE!

Dat kan op 21 september in het Patronaat in Haarlem waar theNAME opent voor Autumn en op 17 november in DB’s in Utrecht waar ze samen met A New Dawn en Cardemon spelen.