FALLEN – World Epilogue (mcd)

Na 4 jaar hard werken is het dan zover: de Belgische metalcore-formatie "Fallen" komt met een mcd.

De schijf "World Epilogue" bevat 6 tracks met een totale speelduur van zo’n 22 minuten, passend in het rijtje Bleed The Sky, Chimaira, Devildriver en bijvoorbeeld Spineshank.

Dat het moeilijk is om in dit genre nog boven de gevestigde orde uit te springen blijkt wederom; de band doet gigantisch z’n best, maar mijn nekharen zijn geenszins van plan om overeind te gaan staan….

Dat België in de metalwereld mee doet is al langere tijd duidelijk. Maar dan verwacht ik wel wat meer dan een van Bleed The Sky, Chimaira, Devildriver en Spineshank afgekeken heavy metalcore project. Als je dan zo nodig een van de vele bands in dit genre wil zijn, zorg dan in ieder geval voor een sound waar mijn speakers van gaan stuiteren…..

De vocals zijn weinig wisselend en ik merk zelfs enige irritatie als in track 3 wéér dezelfde sound naar voren komt. Wel aardig is het gebruik van dubbele zanglijnen, maar dat had men wel wat uitdagender kunnen mixen naar mijn idee.

De gitaarpartijen daarentegen zijn wel erg de moeite waard. Het kost me moeite om me door het alsmaar doorhamerende gekrijs van de zanger te focussen op de muziek, maar met enige volharding slaag ik erin te merken dat er zeker raakvlakken zijn met bands als In Flames.

Track 5, het titelnummer, verbaast me, een positieve ontwikkeling. Deze track bevat samples van telefoongesprekken of iets dergelijks, een zeer toffe afwisseling op de plaat (misschien komt het wel door het ontbreken van vocals).

In de zesde en laatste track van de mcd durven de mannen het eindelijk aan om andere vocals te gebruiken; ineens wordt het interessant om de volle 4.09 minuten af te luisteren. Door het gezamenlijk brullen voel ik een lekkere hardcore vibe, iets wat wel meer op de plaat had mogen voorkomen….

 

Conclusie:

Als Fallen er nou nog een paar tracks bij schrijft, wat meer doet met de vocals en voor de komende cd het recorden en masteren in aparte studio’s verzorgd, acht ik het niet onmogelijk deze Belgische formatie tegen te gaan komen in de betere zalen van de Benelux.

Toch best aardig voor een 1e mini-cd, zelfs met de flinke lijst minpunten….

 

 

Fallen members:

Koen van Buggenhout – vocals

Jef van de Weghe – guitars

Joris Bijdekerke – guitars

Michiel van Steen – bass

Greg Lamarche – drums