BALLOON – Motivation

Het Noord Hollandse Balloon levert met het debuutalbum “Motivation” een onwaarschijnlijk goed product af. Het feit dat deze bespreking in de rubriek ‘demo reviews’ staat is eigenlijk een belediging voor deze CD, want we hebben het hier over een zeer volwassen en professionele productie, gemaakt door uitstekende muzikanten. Dat daar meer mensen van overtuigd zijn bewijst het feit dat het nummer “All yours” in Augustus 2006 Track of the Week was op de Amerikaanse site Garageband.com, en met een 3e plaats van het nummer “Nowhere”  in de FRET Lowlands Top 25 heeft de band over waardering niet te klagen.  Muzikaal begeeft Balloon zich naar eigen zeggen in het spectrum tussen Rammstein en Pink Floyd. Op papier zegt dit niet zoveel, maar luister zelf en dan krijgen deze woorden meer betekenis.

”Motivation” steekt met groot gemak met kop en schouders uit boven de CD’s die doorgaans in  deze rubriek worden besproken, en de band verdient hiermee wat mij betreft de promotie naar de ‘papieren’ Aardschok .
De CD is in alle opzichten bijzonder professioneel, de productie is erg  goed, en de sound is zeer sfeervol en uitgebalanceerd,de arrangementen zijn gevarieerd en we hebben te maken met uitstekende muzikanten. Gitarist Jos Commandeur demonstreert een aantal bijzondere solo’s (de nummers “Foe ?” en “Beat me up” ) en ook het groovy drumwerk van Michiel van Horssen is van grote klasse. Ik hoor met name Dream Theater, Riverside, Yes en Rush doorklinken in de muziek, nooit op een hele prominente manier, maar zo subtiel, dat deze mix van stijlen tot een geheel eigen Balloon stijl leidt. De band is dus niet in een hokje te stoppen.

Beste nummers zijn wat mij betreft “All yours”, “Dissolve unseen” en “It’s still today”. De band heeft er slim aan gedaan om te kiezen voor kwaliteit in plaats voor kwantiteit qua aantal nummers, al heeft dit toch nog geleid tot bijna een  uur muziek. En daarmee komen we bij de enige kanttekening die ik bij ‘Motivation’ wil plaatsen. Enkele composities zijn te lang uitgesponnen en kunnen daardoor niet de volle duur de aandacht vasthouden.  Neem bijvoorbeeld “It’s still today”. Het schrijven van een nummer van 17 minuten is voor weinigen weggelegd want we heten natuurlijk niet allemaal Dream Theater. De luisteraar die de volledige 17 minuten weet uit te zitten, wordt echter wel beloond met het hoogtepunt van de CD, namelijk het op de leest van datzelfde Dream Theater  geschoeide outro van “It’s still today”. Kippenvel gegarandeerd, een hemels einde van een zeer goede CD!

Ik ben heel benieuwd naar de plannen van de band,want dit smaakt overduidelijk naar veel meer.

Balloon bestaat uit:
Hans Baaij – Zang en synths
Jos Commandeur – Gitaar
Cyril Wijte – (bas)
Michiel van Horssen – drums

www.balloonmusic.nl
www.myspace.com/balloonholland

waardering: 95/100