BESIDES THAT- 24-7

De band Besides That is opgericht in de zomer van 1988 en heeft met de CD “24-7” in eigen beheer haar tweede CD uitgebracht, in navolging van het debuutalbum “The Sign” uit 1998. De band maakt stevige pop-rock en balanceert voor mij eigenlijk op het randje om voor publicatie op Aardschok.com in aanmerking te komen. Wil je dan positief opvallen voor het Aardschok publiek, dan moet je wel extra kwaliteit bieden. En om met de deur in huis te vallen: daarvan is geen sprake. “24-7” is een middelmatige CD die de grauwe middenmoot niet ontstijgt. En dat is jammer, want de band heeft best enkele sterke punten, maar die vallen helaas weg tegen de mindere kanten van de CD. De CD als geheel is niet professioneel genoeg, kijkend naar de huidige mogelijkheden van de techniek, en in vergelijking met vele collega bands, die allemaal azen op de gunst van de maatschappij en de luisteraars. De productie is bijzonder matig, is niet uitgebalanceerd en heeft meer weg van een veredelde opname van een repetitie. Het klinkt als een slordig uitgevoerde haastklus, en dat had niet gehoeven. De band laat in de tien nummers voldoende compositorische variatie zien om in principe een CD lang te kunnen boeien;  maar waarom klinken de eindes van  alle nummers zo onuitgewerkt ? Voorts laat gitarist Mark Steenhuis  horen dat hij een prima partij kan spelen. Luister maar naar de nummers “New Boy”, “Down” en “Wanna go home”. Daar staat dan weer tegenover dat zijn spel in “Love will rescue” dan weer slordig is en ik toch echt enkele valse tonen ontdek. Vermeldenswaardig is verder zanger Berry Hoeksema. Hij zingt in de stijl van David Bowie, en hij doet dat zeker niet onverdienstelijk.

Beste nummers zijn “New Boy” (Rammstein meets U2, goed gitaarwerk), “Wanna go home”  (opnieuw sterk gitaarwerk, weliswaar onderbroken door mindere refreinen) en “Makei t on my own”.  In dit laatste nummer laat de band ook echte emotie horen, en aan de teksten te horen ligt daar persoonlijk leed aan ten grondslag. Misschien kan iemand mij trouwens uitleggen waarom dit nummer begint met 50 seconden stilte ?

Om een blijvende indruk te maken was het slimmer geweest om een nummer of vijf goed uit te werken en op te nemen, in plaats van de tien nummers, die de band ons nu voorschotelt. De band is er in 20 jaar niet in geslaagd om door te breken en moet zich afvragen of ze dat ook wel moet willen ambiëren. Met deze CD gaat dat in ieder geval niet lukken, die is alleen interessant voor vrienden en bekenden.

Besides That bestaat uit:
Berry Hoeksema: zang
Gert Zwerver: drums
Cees de Jong: Bas
Mark Steenhuis: gitaar

www.besidesthat.nl

waardering 60/100