SEMISTEREO – As the pressure drops

Het Noord Hollandse Semistereo is opgericht in 2006 en heeft onlangs haar eerste CD / EP uitgebracht: het 5 nummers tellende “As the pressure drops” . En ik moet zeggen: het is een verdienstelijk schijfje  en  het bevalt mij wel. Grootste kracht van de CD zit in de echte bezieling en emotie die doorklinkt in met name de zang en het gitaarwerk. Er dient nog wel het nodige schaafwerk te worden gedaan wil de band doorstoten naar de nationale top, maar het fundament is hiermee wel duidelijk gelegd.

Semistereo  kent een 5 mans bezetting en is door legio bands beïnvloed, zoals daar zijn Radiohead, Pink Floyd, Marillion, The Doors, Tool, Deftones, Jeff Buckley en vele anderen. Van menige van deze bands hoor je herkenbare flarden in de nummers van Semistereo, maar het geheel blijft toch origineel genoeg om te kunnen spreken van een eigen geluid en stijl. In deze stijl is een prominente rol weggelegd voor de gitaristen Frank en Martijn, die een meedogenloze gitaarmuur neerzetten waar de emoties vanaf spatten. Ik kan uit de beschikbare informatie niet achterhalen hoe de heren de gitaartaken hebben verdeeld, hoe dan ook levert de tandem een indrukwekkende prestatie, zoals je kunt horen in bijvoorbeeld de semi -ballad “KO”. Maar ook hun stevige partijen in “Watch my back”  klinken erg goed.

Ook zanger Stevan valt op door zijn bezielende bijdrage aan deze CD, zijn stijl doet me denken aan mannen als Keith Caputo en Eddie Vedder, die ook hartverscheurend hun ziel kunnen blootleggen. Ik ben er echter van overtuigd dat Stevan nog veel meer uit zichzelf kan halen dan hij nu al doet. Nog meer dynamiek en nog meer expressie in de nummers zal de band alleen maar tot grotere hoogte kunnen doen stijgen. Een nummer als “KO” kan net die extra emotionele verdieping gebruiken. Daar ligt een mooie taak voor hem bij de volgende CD.

De bijdrage van bassist Ron en drummer Mars is opvallend onopvallend, niks mis mee dus, maar ook niet wereldschokkend. Hetzelfde kan worden gezegd van de geluidskwaliteit van de CD ; dat mag een volgende keer wel wat vetter. Tenslotte kan er bij een volgende gelegenheid ook geschaafd worden aan de lengte van de composities: de gemiddelde duur ligt nu rond de 5,5 minuut en dat neigt naar de hoge kant.

Het artwork ziet er professioneel en prima verzorgd uit, al bevat het booklet van maar liefst 12 pagina’s wel erg weinig relevante informatie.
Samengevat: een prima debuut van de talentvolle band Semistereo die een duidelijke groeipotentie vertoont. En dan nu veel optreden, nieuwe nummers schrijven en graag snel een volwaardige CD !

Semistereo:
Frank – Gitaar
Martijn – Gitaar
Ron – Bass
Mars – Drums
Stevan – Zang

Waardering: 80/100

www.semistereo.nl
www.myspace.com/semistereo