EWE – Spells Of A Blue Shepherd

En dan ligt er ineens een stukje muziek voor je neus: een CD van prachtig artwork voorzien die mij doen vermoeden dat we het met de middeleeuwen te maken gaan krijgen. En verdomd, een CD geïnspireerd op het gedicht ‘The nymph’s reply to the shepherd‘ uit 1599 van sir Walter Raleigh.

Voordat deze CD tot stand kon komen is er wel het een en ander aan vooraf gegaan.

Het begon allemaal wanneer Jurgen (gitaar en zang), Arvid (drums) en Raymond (bass) gingen spelen in diverse bandjes als ‘Club Fuck’, waar alles draaide om punk, wave en noise. Verder ‘Swallow Dive’ waar het eerder ging om funky stoner grunge en vervolgens ‘Walter-P5’, de band die later is opgegaan in ‘Mummy’s a Tree’ waarin folk en country centraal stond.
Ook de blues en rock werd niet over het hoofd gezien in de band ‘Fortune Favours Fools’. Dit leidde allemaal tot de oprichting van ‘Swoon’ in de jaren ’90, waarin Jurgen, Arvid en Raymond de tot dan toe verzamelde ideeën in een nieuwe artistieke vorm wilde gieten.
In die periode mocht het schijnbaar niet gebeuren, want door allerlei redenen zoals studie en afstanden hield de band in 1998 op te bestaan.

Maar ja, het bloed stroomt waar het niet gaan kan: na goed beraad wordt in 2003 EWE opgericht en dit resulteerde in 2005 in de demo ‘Life Of Swoons‘. Het gaat voorspoedig, want het gaat maar door en dit jaar leveren zij een mooie CD af: ‘Spells Of A Blue Shepherd‘. Alle muzikaal opgedane ervaringen en invloeden vindt je terug wanneer je met EWE de donkere middeleeuwen instapt en een tiental afwisselende nummers tot je krijgt.

Zoals het nummer ‘Feel No Weight‘ dat ingetogen start, maar waar toegewerkt wordt naar een afwisseling van een haast verslavende ritmiek. ‘Turbid‘ wat je ook turbid achterlaat na het beluisteren van dit muzikaal heel sterk nummer: hier is sprake van een prachtig samenspel van mooie drum- en baspartijen en elektrische gitaar vol sfeer en dramatiek.
Het nummer ‘Brains‘ is kort maar heeft een pittig tempo en rauwe zang. Het zware ‘Worms It’s Clear‘ mist toch wel een veel vettere productie, die bas dondert dan helemaal uit je boxen!

Iets anders is ‘Milkman‘ wat je zeker in beweging zal zetten vanwege de aanstekelijke, wat meer toegankelijke melodieën. Over de gehele CD genomen is EWE goed op weg hun ideeën te realiseren. Naast een betere productie die zeker op zijn plaats zal zijn komt de zang wat minder uit de verf. Dit type muziek vraagt toch wel om een krachtige zang. Die vindt je ook wel op ‘Brains‘ en ‘Nymph’s Reply‘, maar is wat scheutig, er mag wat meer lef tot uitspatting komen.

Beoordeling: 70/100

 

http://www.ewe-ewe.nl