FLAMETAL — The Elder

Metal is er in vele Cross-over varianten, ook met de meer Latino stijlen. Natuurlijk de Metalatino van Laberinto, zo'n beetje alles waar Max Cavalera zich mee bemoeit, Ill Niño, om er maar een paar te noemen.
Spaanse Flamenco invloeden  kende ik alleen van de bijdrage van Marc Rizzo (die later overstapte naar Soulfly) op Ill Niño's "Revolution".
Daar is nu verandering in gekomen!

In mijn column van Aardschok's oktober editie wist ik je te melden dat ik zeer aangenaam was verrast door FLAMETAL.Dit project van de meestelijke Flamenco gitarist Benjamin Woods is een ware metalplaat waarop de muziek uit Andalucië (waar de gitaar ooit is ontstaan) een zeer belangrijke rol krijgt.
Ik beluisterde de digitale versie van The Elder. Op aanraden van Ben Woods; de huidige digitale versie is compleet ge-remastered en zelfs als MP3, van betere kwaliteit dan de oorsronkelijke CD.

Liefhebbers van het progressieve genre kunnen hier zeker mee uit de voeten! De zang is wel even wennen, de grunts passen wel goed, maar zijn niet van het beste niveau en kunnen snel gaan vervelen, zeker op het nogal schreeuwerige "the Summoning".

Maar de muziek maakt dat allemaal meer dan goed. Topper is daarin wel het volledig instrumentale "Into Fear". Naast het Flamenco gitaarwerk laat (electrisch) gitarist Brian T. Spalding zich van zijn beste kant horen en doet Uriah Duffy (die we ook kennen van Whitesnake) nog even voor hoe je een bas nu eigenlijk hoort te bespelen. Het moet vreemd lopen wil deze track niet mijn top-10 aller tijden blijven hangen!

Over het titelnummer "The Elder" hoef ik weinig te vertellen; de clip staat online dus kijk en oordeel zelf!
Nog meer zien? Bekijk dan ook eens de clip van "Anda Jaleo".

Momenteel zit FLAMETAL in de studio om hun volgende album af te ronden. Natuurlijk gaan wij dat voor je volgen, dus je blijft hier op de hoogte!
Het album "The Elder" kun je in de Nederlandse platenshops waarschijnlijk niet vinden, maar zoals gezegd kun je beter voor de digitale variant gaan. Op flametal.com is het album te koop.
Je vindt er ook een solo album van Benjamin Woods ("Frontier Flamenco"), maar dat is een echt flamenco album, geen doorsnee muziek voor de gemiddelde metal liefhebber.

Score? Muzikaal de volle 100 punten omdat het een geweldige crossover is waarin beide muziekstijlen heel soepeltjes worden geïntegreerd.
Vocaal is er nog wat op af te dingen, ik hou het op:

85/100