Een interview met Janneke van Why She Kills

Janneke de Rooy is een van de twee zangeressen van 'Why She Kills'

Alweer een band met een zangeres? Jazeker!

Tegenwoordig lijkt het hebben van een zangeres in de band wel een must om commercieel door te breken. Delain, Epica, After Forever en natuurlijk Within Temptation zijn vanuit onze Lage Landen druk bezig met hun opmars naar World Domination. Bands met zangeressen met een 'normale' stem. Nu hebben metalbands over het algemeen andere ideeën over wat 'normaal' is dan het doorsnee Top 40 volk. Wij kennen nog zoiets als grunten. En ook op dat gebied doen de dames niet onder voor de mannen. En voor vergelijkingsmateriaal hoef je ook niet over de grens te kijken. Zo kan bijvoorbeeld Krisz van Izegrim een aardige keel opzetten en Monica van Imp blaast ook heel wat mannelijke collega's omver.

Janneke kwam ik tegen bij het NK grunten in Den Haag waar ze werd gekozen tot vrouw met de beste gruntstrot van Nederland. Ze bleek ook in een band te zingen: Why She Kills. Twee goede redenen voor een interview.

Hoe komt iemand die zich op myspace 'lachend elfje' noemt op een cultureel evenement zoals het NK Grunten terecht?

Ik hoorde toevallig via een collega van het NK Grunten. Ze had het krantenstukje uit de Spits gescheurd en aan mij gegeven. Ik was meteen enthousiast en had me als eerste aangemeld.

En dan vraag je je nu zeker af waarom dan dat 'lachend elfje'? Dat was mijn bijnaam op internet van vroeger en deze heb ik maar altijd aangehouden.

En over Monica, de winnares van vorig jaar en de bassiste van A New Dawn: "Ik was erg onder de indruk van de bassiste. Zij was een van de redenen dat ik de moed bij elkaar raapte om een kans te wagen bij het NK Grunten. Goede gruntster is zij."
 

Why She Kills bestaat sinds maart 2006. Hoe ben je in deze band terecht gekomen? Is Why She Kills je eerste band of zat je daarvoor al in andere bands?

Ik kwam bij Why She Kills via een advertentie die ik op de muzikantenband had gezet. Ralph (de gitarist van de band – Erwin) nam contact met mij op en vroeg of ik er wat voor voelde om auditie te komen doen. Het is wel mijn eerste metalband waar ik echt serieus met grunten bezig ben en zowiezo waar we heel serieus met muziek bezig zijn. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen en dat is toch wel heel handig als je ver wilt komen in de muziek. Hiervoor had ik nog wel wat rockbandjes maar mijn liefde voor muziek zit nu eenmaal in de metal.

Vier van de zes bandleden zijn afkomstig uit de band Genetic Wisdom. Wat zijn de invloeden van deze band op Why She Kills? Gaan jullie nog oude nummers spelen of is Genetic Wisdom een afgesloten hoofdstuk?

De enige invloed van Genetic Wisdom die ik me zo zou kunnen bedenken is het feit dat we hardcore metal spelen. Maar we zullen zeker geen oude Genetic Wisdom nummers gaan spelen. De heren wilden wat nieuws beginnen en hebben Genetic Wisdom, geloof ik, wel achter zich gelaten nu.

De demo 'Of Hope And Suffocation' is opgenomen door Arno Krabman  en Nienke de Jong. Begrijp me niet verkeerd, Nienke van Autumn is een heel goede muzikante maar maakt nu niet direkt Why She Kills muziek en Arno is de producer van Lange Baas en zijn maatje Frans B! Waarom hebben jullie voor deze twee gekozen?

Ja, dat is een grappige combi als je het zo bekijkt! Ralph kende ze al, ze kwamen elkaar tegen en zo kwam van het een het ander. Ik weet ook dat de heren het een mooie uitdaging vaonden omdat op die manier de benadering ook compleet anders zou zijn en daarnaast was Nienke als zang coach best belangrijk voor Imke (de andere zangeres van WSK – Erwin) en mij om erbij te hebben. Het is ook goed om met zulke verschillende mensen te werken omdat je dan weer frisse ideeën krijgt voor bepaalde stukken in een nummer. En bovendien, toch wel een van de belangrijkere dingen, het klikte goed tussen ons.

Jullie omschrijven de muziek van Why She Kills als metal / hardcore. Die omschrijving slaat op zo'n beetje twee derde van de metalscene. Hoe zou jij het zelf omschrijven?

(lachend) Ja, wat zijn we eigenlijk niet uniek in dat opzicht he? Ik zou het toch ook al gauw onder het kopje hardcore stoppen, hoewel ik toch hoop dat we in de toekomst wat zwaarder zullen gaan spelen en meer richting de death metal. Het is zowiezo moeilijk om je eigen band te labelen maar we willen met twee totaal verschillende zangeressen wel een breed spectrum bedienen. Uiteindelijk zul je Arch Enemy en Lacuna Coil terug horen maar ook zeker de thrash en hardcore roots van de heren. We zullen zien hoe het zich verder gaat ontwikkelen.

Een bandnaam zoals Why She Kills vraagt om een gemeenschappelijk thema in de songteksten. Proberen jullie met Why She Kills een bepaalde boodschap over te brengen?

Een gemeenschappelijk thema is er niet echt. Het gaat voornamelijk over het leven, wat nogal algemeen is. Daarmee kan iedereen zich identificeren en het is toch wel fijn om je te kunnen terugtrekken in de muziek als je het idee hebt dat niemand anders je begrijpt. Een echt specifieke boodschap is er niet, gewoon genieten van muziek.

Jij bent natuurlijk niet het enige bandlid van Why She Kills. Wil je ons iets vertellen over de andere bandleden?

Tsja, we zijn allemaal even eigenwijs en dat past prima bij elkaar. Ieder heeft zijn eigen smaak en dat maakt het eindstuk juist interessant. Daar waar Peter heel erg melodisch is ingesteld, zijn Ralph meer van het harde gitaar / bas werk. Ronny houdt weer heel erg van snel (zijn favo quote is dan ook 'Ben Kapot Man!') en Imke heeft heeel erg de invloeden van Floor (After Forever natuurlijk – Erwin) vind ik. Maar zo verdwalen we niet in ons eigen ding en kunnen we samen iets tofs neerzetten. De ervaring die de muzikanten hebben is natuurlijk een voordeel, ze hoeven elkaar maar aan te kijken en weten hoe het zit.

En nu wat vragen over jou:

Veel slaap en honingthee. Dat zijn manieren waarop zangeressen hun stem in conditie houden. 'Clean Vocalists' dan. En Mark Jansen van Epica heeft natuurlijk zijn chocomel. Wat zijn jouw methodes? Ik zie je nu niet direkt bij een zangleraar zitten.

(Weer lachend) Ja, dat zijn wel de dingen waar je als zanger / zangeres gebruik van maakt. Slaap is heel belangrijk maar dat geldt voor alles wat je doet. Als ik moe ben, dan grunt ik minder goed dan als ik goed uitgeslapen ben. Ik focus me voornamelijk op de techniek / ademsteun om mijn stem in conditie te houden. (en ontspanning!) Vroeger was voor mij de chocomel heel heilig!

Een keer per maand heb ik zangles (gruntles) Jawel, ik heb een zanglerares gevonden die hierin gespecialiseerd is. Daarbij heb ik de DVD van Melissa Cross, die ik bestudeer tot ik scheel kijk. En verder ben ik lekker aan het sporten om mijn lichaam in conditie te houden. Want het moet toch allemaal uit die buik komen.

Net als Angela van Arch Enemy ben je blond en komt er een hoop lawaai uit je. Een vergelijking met haar is dus snel gemaakt. Wie waren jouw voorbeelden toen je besloot om zangeres te worden?

Ik moet zeggen dat Angela wel een van de redenen was waarop ik besloot dat ik ook wilde gaan grunten. Maar toen ik begon met grunten, stuitte ik op andere bands die ik ook als voorbeeld gebruik. Lamb Of God bijvoorbeeld, die zanger is geweldig met hoge en lage grunts. Daar kan ik nog een heleboel van leren.

Maar mijn echte voorbeeld om zangeres te worden? Die heb ik nooit echt gehad, wel altijd het idee dat me dat ook leuk leek om te doen, maar echt een voorbeeld dat weer niet.

Kun je ook 'normaal' zingen? Raymond van Theatre Of Tragedy stapte over naar cleane zang omdat het grunten hem niet meer lag.

(opnieuw lachend) grappig dat je dat vraagt. Die hoor ik wel vaker. Ja, ik kan ook normaal zingen. Dat maakt de twee zangeressen in een band extra handig. Je kan zowel afwisselen met grunt en clean maar je kunt ook twee stemmige partijen doen, clean.

En, de laatste vraag: zijn er verder nog zaken waarvan je denkt dat de Aardschoklezer het moet weten?

Nou, ik meen mij te herinneren ergens te lezen dat Gijs en ik verkering hadden maar niks van dat is waar (ik ben nog altijd hopeloos verliefd op Jeroen) Verder zou ik zo zeggen, hou WSK in de gaten, want we zijn bezig met ons album te schrijven en dat wordt heel erg vet!

Why She Kills – Line Up:

Imke Kuipers – vocals

Gerrit Knol – Bas

Janneke de Rooy – Vocals

Peter Slootbeek – Gitaar

Ronny Scholten – drum

Ralph Roelvink – gitaar

Alle vier de heren speelden voor Why She Kills in Genetic Wisdom

Internet:

www.whyshekills.com

www.myspace.com/whyshekills