Rival – Declare War

 Na het beluisteren van een flink aantal (vaak zeer matige) demo’s van opkomende metalbands kan ik niks anders zeggen; de nieuwe plaat van Rival genaamd “Declare War” is een heerlijk gevarieerde, goed geproduceerde schijf. Zonder meer een van de betere demo’s van de afgelopen paar maanden, vol genot draai ik de titelsong met de 250 watt tellende meneer power-amp op standje blazen.

Het Belgische Rival heeft de afgelopen jaren flink wat uurtjes in de oefenruimte doorgebracht, wat duidelijk vruchten afwerpt met de lancering van hun 6 tracks tellende nieuwe plaat “Declare War”. Strakke gitaarrifs worden samen met de zeer afwisselende drumpartijen versmolten tot een boeiend geheel. Aan de vocals had naar mijn mening iets meer gedaan moeten worden; door gebruik te maken van meer dynamiek (meer verschillen in hoog/laag en bijvoorbeeld grunt/scream) en wat vaker refreinen van extra vocals te voorzien zou de cd nóg lekkerder wegluisteren.

 

<a href="http://www.myspace.com/rivalbandmusic" target="_blank"><img src="http://users.telenet.be/giac/images/rivalanim.gif"></a>

 

In de 1e track “My Life” komen die dubbele vocals voor, wat gelijk flink kracht uitstraalt. In de track “World of Sin” zijn leuke effecten (reversed gate ofzo) gebruikt op de vocals, iets wat vaker had mogen voorkomen. Track 3 begint met een bassolo, waarna de zanger met een smerige lach de herrie laat losbarsten. “Declare War” sleept mijn gedachten mee naar een hardcore pit zoals die van Biohazard, Pro-Pain of Bury Your Dead. Heerlijk, anders dan dat kan ik het niet noemen. In de sound van de Belgische formatie bespeur ik steeds meer dood metaal; “Little Angels” knalt er na een zweverig intro lekker op los. Het voorlaatste nummer “Burning Soil” bevat naast de o-zo fijne dubbele vocals een van de weinige echte lead-partijen, wat laat horen dat het muziektechnisch redelijk eenvoudige repertoire gespeeld wordt door kundige gitaarmannen.

In het laatste nummer “Ends Meet” hoor ik verweven met de eigen deathcore-sound duidelijk invloeden van Slayer (en dat zonder dat het afgezaagd overkomt!). Dat doet me denken aan de tijd dat Leiden nog kon genieten van de band Creepmime…

 

Final conclusion: Niet alleen de muziek is tiptop in orde, maar ook de artwork is goed verzorgd. De hoes (nu nog karton, maar bij grotere oplage hopelijk in jewelcase) ziet er prachtig uit. Al met al een zeer geslaagd product en ik hoop dan ook Rival snel in de Nederlandse randstad te kunnen bezoeken.

 

Rival is:

Philippe Vanderhenst   (vocals)

Gianni Cairo (gitaar)

Paul Blervacq (gitaar)

Serge Vromans (basgitaar)

Kris Janssens (drums)

 

Websites:

www.rivalband.be

www.myspace.com/rivalbandmusic