Total Demise – Total Demise

Ik zeg JA!!!! Nederland kan het dus toch nog!!!

Maar waarom nou maar 5 tracks als je met nog 3 of 4 tracks extra een volle cd kan afleveren? Spijtig dat het vijftal van Total Demise niet wat langer de tijd heeft genomen, want de gelijknamige mcd doet mij likkebaardend uitkijken naar de volgende productie.

Even voorstellen: Total Demise is een Nederlandse band die vanaf 2001 bezig is geweest om een evenwichtige samenstelling te vinden. In 2003 werd een demo opgenomen, maar de grote vooruitgang in instrumentbeheersing zorgde ervoor dat op dat moment de tracks opnieuw moesten worden ingespeeld. Daarnaast is vocalist Bob van Beurten onlangs toegevoegd aan de band, in mijn ogen een zeer goed besluit van deze veelbelovende death-metal formatie.

 

Vanaf eind 2006 is Total Demise bezig geweest met het recorden, mixen en masteren van hun gelijknamige mcd die vijf kwalitatief hoogstaande tracks bevat. Thrash, death, grind- en hardcore en zelfs black invloeden zijn te horen op de plaat. De aftrap vindt plaats door middel van het zeer strakke “Dirty Downpipe”. Het valt me gelijk op dat de meneer achter de knoppen goed wist waar hij mee bezig was; de verschillende rifs zijn naadloos aan elkaar gemixt door gebruik te maken van een flink aantal gitaareffecten. Heerlijk hoe de snelle thrash overloopt naar dodelijke grindcore en van daaruit weer naar vette death-metal. In de volgende track “Mind the Gaps” trekt drummer Sven alles uit de kast om met loeisnel gehak een dijk van een black sound neer te zetten. Maar daar blijft het niet bij, het lijkt erop dat de band zijn best doet om zoveel mogelijk verschillende stromingen in hun tracks mee te nemen. In de (naar mijn idee de beste van het album) 3e track “Prayers to the Dust” gaan we van Slayer naar Immortal naar Aborted. Met name de vocals zorgen voor een grote diversiteit; diep laag en fel hoog komen los maar ook met elkaar voor (en dat klinkt gelijk zoveel professioneler dan een enkele mic). In “Written in Blood” hoor ik duidelijk Megadeth en Iron Maiden terug, maar dan in een beukende death-coating. Fan-fuckin-tastic!!! “No truth” is de 5e en laatste track van het album, met ook hier een grote verscheidenheid in gitaarrifs, drumpartijen en vocals. De heerlijke harmonische melodieën in deze track maken het een zeer gepaste afsluiter, waarna ik niets anders kan zeggen dan: BRAVO, op naar de 1e echte cd (met meer dan 5 tracks….)!!!

Total Demise is:

Bob (vocals)

Jayant (lead guitar, vocals)

Lucas (rhythm guitar, vocals)

Stefan (bass)

Sven (drums)

 

Websites:

http://www.myspace.com/totaldemise