Tribal Spirits – Possessed

Het Harderwijkse Tribal Spirits timmert al sinds 2004 aan de weg heeft al een hele reeks aan  bezettingswisselingen achter de rug. Sinds dit jaar lijkt de formatie een stabiele line-up te hebben. Centrale spil in de nog piepjonge band is oprichter en lead gitarist Jory Hogeveen, die de EP “Possessed”  ook heeft gemixed en van artwork heeft voorzien. Niet slecht voor een jongen van 18 dus. Tribal Spirits maakt naar eigen zeggen “heavy thrash metal” en zeker gezien de nog jeugdige leeftijd kan het mij prima bekoren.

Zelden ben ik bij het beluisteren van een voor mij onbekende band, zo op het verkeerde been gezet als bij ‘Possessed’.  Het hoesje van de CD doet vermoeden met een extreme death metal band te maken te hebben, zeker gezien de alter ego’s van de heren met namen als ‘Dragon’, ‘ Carnage’ en ‘Animal’. Echter, bij het beluisteren waan ik mij terug in de jaren 80 in het tijdperk van de NWOBHM.  Nummers als het titelnummer en ‘Disclaimer’  klinken als een goede mix van Britse HM en de Amerikaanse tegenstroming die wat meer meer thrashy elementen aan de muziek toevoegde, zoals destijds geïnitieerd door Metallica en Slayer. Wat schetst mijn verbazing toen ik op Tribal Spirits’ website (goed verzorgd en professioneel) zag dat de hele band nog niet eens was geboren toen de Heavy Metal  revolutie zich voltrok ! Het tekent in ieder geval dat de band uit het goede hout is gesneden en  dat ze weten waar ze de mosterd moeten halen.
 
Wat mij het beste bevalt is het gitaarwerk. De nummers zijn gebouwd rondom strakke, thrashy en ‘old school’ riffs, deze vormen de hoeksteen van de meeste nummers. Naast de eerder genoemde nummers ‘Possessed’ en ‘Disclaimer’ is ook nog het riffwerk in ‘Dear scapegoat ‘ vermeldenswaardig. Het solowerk zou nog wat beter uitgewerkt kunnen worden om echt indruk te maken.

Zanger Alwin van den Nagel  kent een zeer hoog brulboei gehalte (Lemmy meets Tom Araya) en wat meer variatie van zijn zanglijnen zou de muziek zeker ten goede komen, al vraag me af of hij daartoe in staat is. Ik hoop het wel, want dat is beter voor de luisteraar maar zeker ook voor zijn stembanden, want zijn manier van zingen moet een verschrikkelijke aanslag zijn op zijn strot.

De productie van de EP klinkt als een jaren 80 product, en gezien de huidige stand van de techniek moet de band bij een volgende gelegenheid een beter klinkend product kunnen afleveren.   Zeker ruimte voor verbetering nog, maar op deze leeftijd mag je nog schoonheidsfoutjes maken.  Ik geloof wel in de potentie van Tribal Spirits; wat voor vele bands geldt, gaat ook op voor tribal Spirits: nu veel  optreden en veel routine opdoen, dat zal een volgende opname zeker ten goede komen.

Waardering: 75/100

www.tribalspirits.nl
www.myspace.com/tribalspirits

Bezetting:
Alwin van den Nagel – Zang (Lead Noise maker)
Jory Hogeveen – Lead guitar  (Dragon)
Wesley de Peuter – Rhythm guitar (Carnage)
Niels Kroon – Bass (Trigger)
Bart Rouw – Drums (Animal)