In de Aardschok van januari 2008 lees je alles over:

In de Aardschok van januari 2008 lees je alles over:

ILL NIÑO — AYREON — THE GATHERING — AVANTASIA — SERJ TANKIAN — JUDAS PRIEST — PATHOSRAY — LANA LANE — RITCHIE KOTZEN — FOR SELENA AND SIN — FAIR TO MIDLAND — STATE OF ART — THE AGONY SCENE — HEAVEN SHALL BURN — THE MARS VOLTA — ENEMY OF THE SUN — SHAM 69 — BACKFIRE! — BLACK FRIDAY — TOXPACK — AFI — THE OCEAN — MALLUMMEH — DIRGE — ISOLE — VESANIA — LEGION OF THE DAMNED — NIFELHEIM — LAY DOWN ROTTEN — STEEL ASSASSIN —


CHRISTIAN MACHADO (ILL NIÑO)
VAN PUBER TOT ROCKGOD
De van oorsprong Braziliaanse Cristian Machado is zanger van Ill Niño. De 33-jarige frontman kan ontzettend grappig uit de hoek komen, maar denkt toch ook altijd goed na over zijn antwoorden. Zo neemt hij ook ruim de tijd voor de vragen van Van Puber Tot Rockgod.

AYREON
PIEKEN, DALEN EN OMWEGEN
Een nieuwe CD van Ayreon is altijd weer een belevenis. Welke gasten heeft de geestelijk vader Arjen Lucassen ditmaal weten te strikken? En wat is deze keer het samenbindende concept? ‘01011001’ is de onuitsprekelijke titel van een album dat zowel vertrouwde als nieuwe muzikale elementen bevat. Het is daarnaast een werkstuk dat een lange aanloop kende en gemaakt werd nadat de schepper een zwarte periode in zijn leven doormaakte. Een diep dal waaruit hij intussen omhoog gekropen is.

THE GATHERING
OP ZOEK NAAR DE TOEKOMST
In 2005 bracht The Gathering in eigen beheer de prachtige DVD ‘A Sound Relief’ uit, met daarop een ingetogen en zeer sfeervolle liveshow. De schijf werd begin 2006 zelfs bekroond met een welverdiende Edison, maar intussen werd er achter de schermen al weer hard nagedacht over een tweede DVD, die vooral de harde kant van The Gathering zou moeten belichten. Als filmlocatie werd gekozen voor Teatro Caupolicán, een soort kleine Ahoy’, gelegen in de Chileense stad Santiago. Op 24 maart jongstleden trad The Gathering daar op voor een uitzinnige menigte, en dat is dus vastgelegd op de onlangs verschenen DVD (en dubbel-CD) ‘A Noise Severe’. Aardschok praat met drummer Hans Rutten over dit project en het onverwachte vertrek van zangeres Anneke van Giersbergen.

AVANTASIA
TOBIAS SAMMET EN DE VERLEIDING
Na een pauze van zo’n vijf jaar heeft Tobias Sammet onlangs zijn soloproject Avantasia weer nieuw leven ingeblazen. Van het nieuwe nummer „Lost In Space” circuleert al enige tijd een videoclip en de twee gelijknamige singles staan in diverse Europese landen zelfs in de hitlijsten. Het volledige album ‘The Scarecrow’ zal in januari verschijnen. In de aanloop naar de release van dat nieuwe album spreken wij alvast met de Duitse zanger.

SERJ TANKIAN
OP EIGEN BENEN
Nu System Of A Down, één van de populairste en meest vernieuwende metalbands van deze tijd, voor onbepaalde tijd op zijn gat ligt, heeft frontman Serj Tankian zijn kans gegrepen om een meer dan verdienstelijk soloalbum uit te brengen. De middag voorafgaand aan zijn optreden in de Amsterdamse Melkweg praat de in Libanon geboren veertiger Aardschok bij.

de klassieker:
JUDAS PRIEST
'UNLEASHED IN THE EAST'
Over hoe ‘live’ het album ‘Unleashed In The East’ werkelijk is, wordt al gediscussieerd sinds de plaat in 1979 uitkwam. Dat neemt niet weg dat het album een onverbiddelijke klassieker is, die Judas Priest op het absolute hoogtepunt heeft vastgelegd. Zanger Rob Halford blikt nog een keer terug op een concertregistratie die nog steeds regelmatig opduikt in lijstjes van beste livealbums aller tijden. Hoewel, ‘live’?

PATHOSRAY
EEN STRALENDE ENTREE
Met het titelloze debuutalbum heeft Pathosray onlangs een visitekaartje van jewelste afgegeven. De pakkende, progressieve metal van deze Italianen is okselfris, stroomt over van energie en wordt vol overgave gebracht. Meer dan voldoende reden om deze opmerkelijke band nader te introduceren. In zijn allereerste telefonische interview toont bassist Fabio D’Amore zich een wat onwennige, doch bijzonder sympathieke gesprekspartner

LANA LANE
PUUR VOOR ZICHZELF
De Amerikaanse zangeres Lana Lane heeft in samenwerking met echtgenoot/producer/toetsenist Erik Norlander sinds de release van haar debuut ‘Love Is An Illusion’ (1995) een behoorlijke collectie aan CD’s en DVD’s uitgebracht. En terwijl de beginjaren zich nog duidelijk lieten kenmerken door symfonische, georkestreerde hardrocknummers met een dromerige sound, kiest Lane de laatste jaren voor een harder, meer Europees geluid, waarvoor ze samenwerkt met Nederlandse muzikanten. Ook de nieuwe CD ‘Red Planet Boulevard’ is deels in Nederland opgenomen en herbergt wederom hardere en vlotte nummers. Lane laat aan Aardschok weten dat ze precies datgene heeft gedaan wat ze zelf wilde, of anderen het nu mooi vinden of niet.

RICHIE KOTZEN
NIET VOOR ÉÉN GAT TE VANGEN
What’s in a name? Zou de Amerikaanse zanger/gitarist Richie Kotzen zich bewust zijn van de woordgrappen die zijn achternaam hier teweegbrengt? Zo ja, dan is het maar de vraag of het hem boeit, want zijn muzikale loopbaan is allesbehalve misselijkmakend. Door lucratieve periodes met enkele grote bands kan hij doen en laten wat hij wil, en dat uit zich in een bijzonder kleurrijke en productieve carrière. Op zijn palmares prijken inmiddels meer dan 25 albums en nog steeds draait hij zijn hand niet om voor een projectje meer of minder. Daarnaast werpt hij zich ook steeds meer op als mentor/producer voor bevriende muzikanten. Tijd om deze kameleon eens aan het woord te laten, maar eerst even een geschiedenislesje.

FOR SELENA AND SIN
REALISTISCH OPPORTUNISME
Het Finse For Selena And Sin is geen band die direct in het oog/oor springt. Aanvankelijk lijkt het debuutalbum ‘Overdosed On You’ wat standaard, bijna saaie gothic metal te zijn, maar vanwege de goede composities en mooie sfeervolle passages ontpopt het zich uiteindelijk toch tot een heerlijk plaatje. Gitarist Pasi Kolari is onze uiterst vriendelijke gesprekspartner.

FAIR TO MIDLAND
HOOP ZONDER VERWACHTINGEN
Eén van de leukste bands die we in 2007 hebben leren kennen, is Fair To Midland. Sinds de Texanen vorig jaar bij Serjical Strike, het label van System Of A Down-frontman Serj Tankian tekenden, lijken ze het wel eens ver te kunnen gaan schoppen. Muzikaal moet je denken aan een soort kruising van Incubus en The Mars Volta, wat duidelijk naar voren kwam in het optreden dat de band onlangs verzorgde als voorprogramma van zijn labelbaas (zie het convertverslag elders in deze uitgave). De middag voorafgaand aan het optreden praat Aardschok met zanger Darroh Sudderth en toetsenist Matt Langley in het café van de Amsterdamse Melkweg.

STATE OFF ART METAL STORE
TIEN JAAR UIT DE KUNST
In juni 2006 was hij nog te zien in een televisieprogramma van RTL, omdat hij op zoek was naar een overnamekandidaat, maar inmiddels heeft Theo Oteman in Nijmegen een tweede vestiging van de State Off Art Metal Store geopend en vierde zijn metal-speciaalzaak enkele maanden geleden al weer het tienjarig(!) bestaan.

THE AGONY SCENE
VAN ROCKGOD TOT HUISVADER
Om de twee jaar verschijnt er een nieuw album van The Agony Scene. Het metalcorekwintet uit Tulsa (Oklahoma) is daarmee een constante factor binnen de scene, maar met de rest zijn de heren iets minder constant. Met het verschijnen van het derde album ‘Get Damned’ is de band immers al toe aan zijn derde platenlabel, derde producer en vijfde bassist. Frontman Mike Williams en de zijnen hebben dan ook roerige tijden achter de rug.

HEAVEN SHALL BURN
PARTTIME BEELDENSTORMERS
Sinds 1997 maakt het duitse Heaven Shall Burn met enige regelmaat de podia onveilig. Aanvankelijk zwaar beïnvloed door jeugdhelden als Bolt Thrower, Liar en Earth Crisis  sloop er langzamerhand steeds meer melodie in het geluid van de Duitsers. Een split-CD met Caliban (‘The Split Program’) en vooral het intense ‘Whatever It May Take’ drong Heaven Shall Burn in ‘no time’ door tot de absolute top van de Duitse metalcorescene. Met de opvolgers ‘Antigone’ en ‘Deaf To Our Prayers’ consolideerde de band die status. Ook op het begin 2008 te verschijnen ‘Iconoclast’ vuurt Heaven Shall Burn weer een portie heftige, maatschappijkritische nummers op ons af. Gitarist Maik Weichert staat Aardschok te woord.

THE MARS VOLTA
VLOEK OF VERBEELDING?
‘The Bedlam In Goliath’ is de titel van de vierde studioplaat van The Mars Volta. Het is een mirakel dat de CD er gekomen is, want gitarist Omar Rodriguez-Lopez is er heilig van overtuigd dat er tijdens de tumultueus verlopen opnamesessies een vloek rustte op de band en het album in wording. Het resultaat van de lange worsteling ziet op 29 januari dan toch eindelijk het levenslicht. ,,Ik heb ondervonden dat er een bovennatuurlijke wereld is, waarin gigantische krachten schuil gaan.”

WALDEMAR SORYCHTA
MANUSJE VAN ALLES
Zo verneem je jaren niets van hem, en zo verschijnt de ene na de andere plaat van zijn hand; Waldemar Sorychta. De sympatieke Duitser is behalve een alom gerespecteerd producent (Moonspell, Tiamat, Lacuna Coil etc.) ook een begenadigd gitarist, in een ver verleden bij Despair, iets later bij Grip Inc., het thrashgezelschap waar ook Slayer-drummer Dave Lombardo deel van uitmaakt(e).  Maar Sorychta blijkt heeft meer ijzers in het vuur. Eind augustus verscheen het debuutalbum van zijn gothic metalband Eyes Of Eden, begin december gevolgd door het eerste album van Enemy Of The Sun, een door hem opgerichte thrashformatie in het straatje van Grip Inc. Dat vraagt om uitleg.

SHAM 69
DE HERSTART
Sham 69 is samen met Cock Sparrer onbetwist een van de grondleggers van de straatpunkscene, en albums als ‘That’s Life’, ‘Tell Us The Truth’ en ‘The Adventures Of The Hersham Boys’ mogen in geen enkele punkverzameling ontbreken. In 1981 stopte Sham 69 ermee, om in 1988 weer langzaam op gang te komen, maar het in 2001 verschenen album ‘Soapy Water And Mister Marmalade’ leek in niets op het oude materiaal, en tijdens concerten werden dan ook alleen de oude hits luidkeels meegezongen. Tot mijn grote verbazing vond ik vorige maand ineens een nieuwe Sham 69-CD op mijn deurmat: ‘Western Culture’. De frisse muziek daarop lijkt weliswaar een ode aan het verleden, maar zanger/boegbeeld Jimmy Pursey is in geen velden of wegen te bekennen en is vervangen door een zekere Scazz. Gitarist Dave Parsons legt ons uit waarom Pursey niet meer van de partij is, hoewel ze de nieuwe nummers wel degelijk samen geschreven hebben.

BACKFIRE!
TERUG MET EEN MOKERSLAG!
Zanger Pat, de gitaristen Wyb en Dave, bassist Frank en drummer Igor zijn vorige maand uit een lange winterslaap ontwaakt om de nieuwe CD ‘In Harm’s Way’ op te nemen. Voorganger ‘Change The Game’ stamt immers alweer uit 2003. Er is ondertussen veel gebeurd rondom Backfire! Pats leven veranderde totaal toen vorig jaar zijn gehandicapte dochter Sam ter wereld kwam. Bovendien klimt Wyb na een lange periode van depressies uit een diep dal. Geen wonder dat het nieuwe album een brok emotie en frustratie laat horen. Deze hardste CD ooit van Backfire! zal in februari echter vriend en vijand omverblazen. De band was door velen al afgeschreven, maar de Maastrichtenaren claimen met ‘In Harm’s Way’ direct weer hun plek aan de top van de hardcorescene. Wyb en Pat zitten op een koude zondagmiddag aan de koffie in huize Cro-Mag.

BLACK FRIDAY ’29
VERDAMMT STARK!
Het Duitse Black Friday ’29 (bouwjaar 2001) maakte dankzij het geweldige, in 2004 verschenen debuutalbum ‘The Escape’ snel naam in de hardcorescene. Toch bleef een opvolger lang uit. Pas nu, ruim drie jaar later, ligt ‘The Pursuit Of Happiness’ eindelijk in de winkel. Over het hoe en waarom praten we met Zanger Björn Esser, in het dagelijkse leven docent kunst en cultuur.

TOXPACK
STREETCORE UIT BERLIJN!
Toxpack is voer voor de liefhebbers van harde en rauwe Duitstalige streetcore in de lijn van Troopers en Verlorene Jungs. Het nieuwe, inmiddels vierde album ‘Cultus Interruptus’ is meteen ook het beste werk van deze Berlijnse hooligans. De band is volwassen geworden, maar heeft zijn rauwe sound gelukkig niet verloren. Zanger Schulle is een half jaar geleden vader geworden, wat zijn leven in rustiger vaarwater gebracht heeft. Dat neemt echter niet weg dat zijn grote uitlaatklep nog steeds Toxpack is.

AFI
HET SUCCES!
AFI is vorig jaar na het uitbrengen van ‘December Underground’ uitgegroeid tot een grote band. Het succes is echter niet zomaar aan komen waaien, want de band bestaat al ruim veertien jaar en heeft zichzelf door moeilijke jaren heen gevochten. De melodieuze punkrock met de machtige stem van Davey Havok is inmiddels echter niet meer weg te denken uit de hedendaagse rockbusiness. Onlangs is de live-CD ‘I Heard A Voice’ in Amerika uitgekomen en ook hier via importkanalen verkrijgbaar. Zelden heb ik een band zó strak horen spelen als op die plaat! Overigens betreft het dezelfde opnames als op de gelijknamige DVD uit 2006. Ondanks een druk schema heeft Havok de tijd genomen om te praten over het uit de hand gelopen succes van zijn band.

THE OCEAN
MET 26 MUZIKANTEN TERUG IN DE TIJD
Alles is doordacht en doorwrocht bij het Duitse post-hardcorecollectief The Ocean. De muziek is polyfoon en subtiel gelaagd dan wel snoeihard en bruut, en vormt een geheel met de teksten, het artwork, de visuals en de lichtshow. The Oceans vierde, dubbele album ‘Precambrian’ is een muzikale trip door oeroude geologische tijdperken. En de band werkt alleen met de beste muzikanten en in de beste studio’s. Zo pakten de heren deze keer hun spullen in een bus en reden ze van Berlijn naar Noord-Finland om alleen de gitaren en drums op te nemen. Een interview met songschrijver, drijvende kracht en perfectionist Robin Staps over het megaproject ‘Precambrian’.

MALUMMEH
DE KRACHT VAN EENVOUD
Het Finse Malummeh beleeft momenteel spannende tijden. De melodieuze death/thrash metalband heeft in de vorm van ‘Revival’ een opvallend sterk debuutalbum afgeleverd, en nu is het afwachten hoe die ontvangen gaat worden. Dat heeft gitarist/oprichter Mikael Kiikka (20 jaar oud) blijkbaar zelf ook in de gaten, want hij krijgt er aanvankelijk bijna geen woord uit vanwege de zenuwen, en na afloop van het interview blijft hij zich maar excuseren voor zijn gestotter.

DIRGE
MET DE FRANSE SLAG-GITARIST
Toen Equilibre Music eerder dit jaar het (derde) album ‘And Shall The Sky Descend’, oorspronkelijk uit 2004, opnieuw uitbracht, was het Franse Dirge in Nederland nog nagenoeg onbekend. Met de re-release en de onlangs verschenen dubbel-CD ‘Wings Of Lead Over Dormant Seas’ hoopt de band daar snel verandering in te brengen. Vanuit Parijs staat gitarist Stéphane L. Aardschok te woord.

ISOLE
GELUKKIG DEPRESSIEF
Isole werd reeds opgericht in 1991, maar gehinderd door personeelswisselingen kwam er aanvankelijk weinig van terecht. Pas in 2004 kwam het tot een debuutplaat en sindsdien werken de Zweden gestaag aan een carrière in epische doom metal. Met succes, want het zojuist verschenen ‘Bliss Of Solitude’ laat krachtige en plechtige songs horen die elke liefhebber van melodieuze en krachtige doom metal zou moeten bekoren. Daniel Bryntse, verantwoordelijk voor zang en gitaar staat, Aardschok te woord.

VESANIA
ALLES WAAR JE BANG VOOR BENT
Meestal houd ik mijn hart vast als een band alleen beschikbaar is voor e-mailinterviews. Negen van de tien keer hoor je er nooit meer iets van terug, en in het beste geval kun je vaak net een halve pagina vullen met de korte, nietszeggende antwoorden. Orion (echte naam: Tomasz Wroblewski), gitarist/zanger/songschrijver en oprichter van de Poolse symfonische black metalband Vesania en daarnaast ook nog bassist van zowel Behemoth als Neolithic, neemt echter flink de tijd om de hem voorgeschotelde vragen uitgebreid te beantwoorden.

LEGION OF THE DAMNED
STORM VOOR DE STILTE
Sinds het ontstaan van Legion Of The Damned, zo’n drie jaar geleden, kun je de klok er op gelijkzetten: elke eerste januariweek verschijnt er een nieuw album van de Limburgse thrashformatie. Zo ook in 2008. Alhoewel, nieuw? Bij nader inzien is ‘Feel The Blade’ niet zo kakelvers als het album op het eerste gezicht lijkt. Goed beschouwd is het een opgepimpte versie van het in 2004 verschenen ‘Elegy For The Weak’. Van een band met de naam Occult welteverstaan! Dat vraagt om uitleg. Die komt van zanger Maurice Swinkels.

NIFELHEIM
GEEFT NOOIT OP!
Het Zweedse Nifelheim is de band rondom de tweelingbroers Erik en Per Gustavsson, die als muzikanten beter bekend zijn als respectievelijk Tyrant en Hellbutcher. Na een lange periode geen volledige CD meer uitgebracht te hebben, is de band dan eindelijk terug met het ijzersterke ‘Envoy Of Lucifer’. Het is een ouderwets black/thrash/speed metalalbum geworden om je vingers bij af te likken. Een week voordat Nifelheim het podium betreedt in Arnhem (zie elders in dit nummer), heeft Aardschok een telefonisch onderhoud met zanger Hellbutcher.

LAY DOWN ROTTEN
DEATH METAL MET VEROVERINGSDRANG
Lay Down Rotten roept qua naam misschien associaties op met bands als As I Lay Dying en Every Time I Die, maar tapt muzikaal toch uit een heel ander vaatje. Samen met een band als Fleshcrawl kunnen we de band langzamerhand wel als één van de vaandeldragers van de Duitse death metalscene zien. Beide bands laten zich duidelijk inspireren door de Zweedse death metalvariant, zoals die begin jaren negentig in Stockholm gefabriceerd werd. Entombed, Unleashed en Dismember hebben overduidelijk als leidraad gefungeerd voor dit Duitse vijftal, en met ‘Reconquering The Pit’, hun eerste CD voor het grote Metal Blade, maken de heren duidelijk dat ze deze stijl prima beheersen. We praten met bassist Uwe Kilian.

STEEL ASSASSIN
AUTHENTIEK VAKMANSCHAP
Steel Assassin maakte al in 1985 zijn debuut op de verzamel-CD ‘Metal Massacre VI’, maar leverde pas het afgelopen najaar met ‘War Of The Eight Saints’ een eerste volledig album af. De melodieuze heavy metalband uit Boston heeft na de vele positieve reacties op de CD en het geslaagde Keep It True-optreden van enkele weken geleden de smaak weer helemaal te pakken en is al aan het schrijven geslagen voor een volgend album. Bassist Phil Grasso vertelt waar zijn band de afgelopen 22 jaar heeft uitgehangen.