Mijnstreek Oost Crew (MOC)

Het is alom bekend dat er in Oostelijk Zuid-Limburg, (lees Heerlen, Kerkrade, Brunssum en Landgraaf) sprake is van een ware Hardcore-scene. Dit heeft zelfs bands voortgebracht met nationale en internationale faam, denk aan bv. Born From Pain en 37 Stabwoundz.
Maar hoe is dat nu ontstaan?

 

We moeten in de geschiedenis van de streek duiken om hier een mogelijke verklaring voor te vinden. Vooral de aanwezigheid van de steenkoolmijnen van 1910-1975 zorgden er  voor dat er een soort van arbeiderscultuur ontstond: zwaar ploeteren in de mijn en verder ook genieten van het leven was het motto.

De streek was in die tijd een van de welvarendste van het land. De sluiting van de steenkolenmijnen had een grote economische en maatschappelijke impact: een hogere werkeloosheid dan elders in Nederland was het gevolg.
De daar mee gepaard gaande armoede kweekte grote ontevredenheid onder de bevolking. De "jeugd van tegenwoordig" ondervindt daar nog steeds de gevolgen van en uit dit in hun muziek.

In de Oostelijke Mijnstreek zijn dan ook voldoende kleinere podia waar de bands zich kunnen uitleven: de Oefenbunker (Landgraaf), Smiley's (Brunssum), the Cave, Bluff (Heerlen) en Het Muziekcafé (Kerkrade).
De extreme, meestal agressieve muziek heet Hardcore-metal of Metal-core. De bands vallen onder de verzamelnaam: Mijnstreek Oost Crew (MOC).

De bands onderhouden zelf een website waar alle info samenkomt, inclusief forum en concertagenda: www.xtrordnary.com/page.php?pagID=178

Ik zal in de toekomst één of meerdere bands van MOC nader toelichten in Regio Report!!