De Aardschok in Maart 2008

BIOHAZARD — JOHN TARDY — DEATH ANGEL — ATROCITY — BULLET FOR MY VALENTINE — RAGE — BENEDICTUM — CLIVE BURR — BRAINSTORM — STONE RIDER — FISH — JON OLIVA'S PAIN — STUCK MOJO — SEBASTIAN BACH

BIOHAZARD
BACK AND WHITE AND RED ALL OVER
Vanuit het niets bereikte ons ineens het gerucht dat Biohazard – sinds 2005 op non-actief – weer zou bestaan. En dan nog wel in de ‘klassieke’ line-up die midden jaren negentig grote triomfen vierde. Wie herinnert zich níet de verpletterende optredens op Dynamo Open Air in 1993 en 1995? Naast zanger/bassist Evan Seinfeld, gitarist Billy Graziadei en drummer Danny Schuler zou dus ook tweede gitarist en verloren zoon Bobby Hambel weer op het Biohazard-nest zijn teruggekeerd. Even bellen met Schuler om te checken of het waar is…

Van Puber tot Rockgod
John Tardy (OBITUARY)
Als death metal een genre zou zijn waarin muzikanten uitgroeien tot wereldsterren, was John Tardy er absoluut eentje geweest. De 39-jarige frontman van Obituary verdient dan ook zonder twijfel zijn plek in deze rubriek.

DEATH ANGEL
De jacht is geopend
In de Bay Area van San Francisco broeit het weer! De een na de andere thrash-topper van weleer komt voor de dag met een sublieme plaat. Eind februari is het de beurt aan onze vrienden van Death Angel. ‘Killing Season’ is, niet geheel verrassend, CD van de Maand geworden. En dat terwijl Death Angel er bijna niet meer was geweest. Reden om André Verhuysen op het vliegtuig te zetten en ter plekke de stand van zaken te laten optekenen.

ATROCITY
Pophits voor metalheads
Een CD vol met covers van pophits uit de jaren tachtig. Welk langharig tuig zit daar nu op te wachten? Gezien het onverwachte succes van het in 1997 uitgebrachte ‘Werk 80’ van het Duitse Atrocity blijkbaar toch een heleboel. De heavy versies van songs als „Shout”, „Wild Boys” en „Tainted Love” sloegen enorm aan bij het metalpubliek. Anno 2008 worden we door frontman Alexander Krull en zijn collega’s getrakteerd op een opvolger: ‘Werk 80 II’. Ditmaal zijn krakers van onder meer A-Ha, Simple Minds, Bronski Beat, Talk Talk en Eurythmics in een nieuw jasje gestoken. „Na het uitbrengen van ‘Werk 80’ werden we overspoeld met aanvragen voor een tweede deel. Dat zagen we toen niet zitten, maar nu, tien jaar later, vonden we de tijd rijp voor een opvolger”, aldus een opgewekte Krull.

BULLET FOR MY VALENTINE
De tweede fase
Nog geen twee jaar geleden voorspelde ik op deze plaats dat Bullet For My Valentine een grote band zou worden. Het debuutalbum ‘The Poison’ deed het in Engeland al vrij goed, en kwam op dat moment ook uit in de rest van de wereld. Die voorspelling is aardig uitgekomen, want tot nu toe zijn er al bijna een miljoen (!) exemplaren van de CD verkocht, en speelde Bullet For My Valentine in het voorprogramma van onder meer Metallica en Iron Maiden. Nu is er dan het tweede album ‘Scream Aim Fire’, waarmee Bullet For My Valentine best wel eens zou kunnen toetreden tot de top van de metalwereld. Gitarist Michael ‘Padge’ Paget wil echter geen voorbarige conclusies trekken.

RAGE
Een van Duitslands langst bestaande metalbands meldt zich deze dagen weer eens met ‘Carved In Stone’, een ‘ouderwets’ en vertrouwd klinkend power metalalbum. De vorige CD ‘Speak Of The Dead’ was namelijk een meer symfonisch werkje. Rage bestond jarenlang uit zanger/ bassist Peter ‘Peavy’ Wagner, gitarist Victor Smolski en drummer Mike Terrena. Laatstgenoemde is vorig jaar echter vervangen door André Hilgers. Eerstgenoemde doet uit de doeken waarom.

BENEDICTUM
Quittro Stagioni
Twee jaar geleden verraste de Amerikaanse (power) metalband Benedictum vriend en vijand met het uitstekende debuutalbum ‘Uncreation’. In sommige tijdschriften werd Benedictum zelfs dé metalsensatie van 2006 genoemd. Onlangs verscheen het tweede album, ‘Seasons Of Tragedy’, met de titelsong – naar mijn bescheiden mening – als absoluut hoogtepunt. De goedlachse Veronica Freeman, het boegbeeld van Benedictum, denkt er al net zo over.

CLIVE BURR
In het meinummer van vorig jaar vroeg collega Verhuysen zich in een Elixer-recensie zich af hoe het toch zou zijn met Clive Burr, de door MS getroffen voormalig Iron Maiden-drummer. Burr maakte namelijk ooit deel uit van Elixer, vandaar dat hij de link legde. Op een koude dinsdag in januari bezoek ik hem, thuis in Londen, om te zien hoe het met hem gaat.

BRAINSTORM
Op orkaankracht
Het scoren van hitsingles is voor weinig heavy metalbands weggelegd. Brainstorm flikte het oktober vorig jaar echter met ,,Fire Walk With Me”. Het reikte zelfs tot de hoogste positie van de hitlijst. In Hongarije weliswaar, maar toch. Het nummer vormde een aangenaam voorproefje van de volledige CD ‘Downburst’, die vorige maand ter wereld kwam. Brainstorms altijd smakelijke mix van heavy-, power- en progressieve metal klinkt overtuigender dan ooit en de eerste recensies zijn daar ook naar. Is de tweede jeugd van de band aangebroken?

STONE RIDER
ROCK-’N-ROLLREBELLEN
Collega Haagsma gaf in de vorige Aardschok reeds aan dat er nog altijd weinig gaat boven onversneden rock-’n-roll. Wie het hiermee eens is moet ‘Three Legs Of Trouble’ van het uit Atlanta afkomstige Stonerider zeker gaan beluisteren. De viermansformatie heeft zich met dit overtuigende debuut meteen op de kaart gezet, want de plaat borrelt over van enerverende heavy rock vol ouderwets gitaarwerk. Zanger/ gitarist Matt Tanner (24) toont zich oprecht vereerd met de Europese interesse in zijn band en erkent dat het ineens wel heel erg snel gaat.

FISH
Eerlijke emotie
De naam van Fish zal voor altijd en eeuwig verbonden blijven met Marillion, maar die tijd ligt alweer zo’n twee decennia achter ons. Nadien is deze Schotse reus, die dit jaar Abraham zal zien, een succesvolle solocarrière gestart, waar de rek nog lang niet uit lijkt. Het levende bewijs is het fraaie en intense ‘13th Star’, zijn nieuwste studioalbum, dat onder moeilijke omstandigheden tot stand kwam. Ondanks, of misschien wel mede dankzij, het persoonlijke verdriet om de verbroken relatie met zangeres Heather Findlay (Mostly Autumn), heeft Fish op ‘13th Star’ het beste in zichzelf naar boven gehaald. Aardschok treft Fish in een chique Amsterdams hotel, waar hij vol passie vertelt over dit emotioneel geladen album.

JON OLIVA'S PAIN
Studioreport
Diverse Aardschokkers hebben onze winterstop nuttig besteed door op bezoek te gaan bij bands die bezig zijn met hun nieuwe album of daar zojuist de laatste hand aan hebben gelegd. In dit blad vertellen zij jullie nu alvast hoe de nieuwe albums gaan klinken. We keken in de keuken bij Testament, In Flames, Opeth, Jon Oliva’s Pain, Debauchery en Illdisposed.

STUCK MOJO
Rapmetal 2.0
De rapmetal-pioniers uit Atlanta zijn weer terug. En hoe! Weliswaar met een nieuwe frontman, maar met minstens zo veel venijn als vroeger. Zo niet meer! ‘Southern Born Killers’ barst uit zijn voegen van de muzikale en tekstuele agressie. Niet voor niets is het album moeiteloos Eremetaal geworden. Gitarist/bandleider Rich Ward praat Robbie Woning bij over de nieuwe plaat en de nieuwe rapper, en neemt daarbij bepaald geen blad voor de mond.

SEBASTIAN BACH
Zit weer stevig in het zadel
De toen achttienjarige Sebastian Bach mocht zich in 1987 niet alleen de nieuwe frontman van het luidruchtige Skid Row noemen, maar ook een van de meest begeerlijke mannen uit de glamrockscene. Zijn bravoure, blonde haardos en meterslange ‘skinny’ lijf werkten als een magneet en het debuut ‘Skid Row’ (1989) en de opvolger ‘Slave To The Grind’ (1991) werden dan ook massaal verslonden. Met ‘Subhuman Race’ (1995) ging het echter bergafwaarts en een jaar later stond de populaire zanger op straat. Met de band Last Hard Men en als soloartiest probeerde de Canadese zanger weer voet aan de grond te krijgen, maar het grote succes kwam uiteindelijk uit een andere hoek. Bach ontpopte zich in Amerika als een heuse televisie- en musicalster. Dat het nu weer de hoogste tijd is voor heavy metal laat de zanger weten via zijn eerste studio-soloalbum ‘Angel Down’, waarop ook drie innige duetten met boezemvriend Axl Rose (Guns N’ Roses) te horen zijn. De praatgrage, bruisende en met een haast kinderlijke passie en enthousiasme vervulde Sebastian Bach staat Aardschok maar al te graag te woord.