Nox Aeterna – Immortality

Cisca Dresselhuys kan meer dan tevreden zijn. Het moet de voorvechtster van de vrouwen emancipatie in Nederland goed doen te weten dat deze emancipatie tot diep in de krochten van de metal is doorgedrongen. De metalband Nox Aeterna kent in de persoon van de frêle Debbie Maasdam een beul van een gitariste. Op de mini CD ‘Immortality’ knalt deze 26-jarige dame de ene na de andere vette riff voor je harses, en dat geeft de CD wel een speciaal tintje. Nox Aeterna (Latijns voor ‘eeuwige nacht’) is een 5 koppige band uit Spijkenisse en omstreken en bestaat reeds sinds 2002.

Na de eerste demo-cd "Nox Aeterna – Unleashed" (2004), heeft de band in de zomer van 2007 dit tweede product opgenomen. Naar eigen zeggen een volwaardige CD, al ben ik het daar maar ten dele mee eens. Op grond van het aantal nummers en speelduur (6 tracks met totale speelduur van 25 minuten) is het zeker geen volwaardige CD, op basis van de muzikale prestaties is het dat wel. Het resultaat kent goed uitgewerkte nummers, een prima sound, professioneel artwork en kundige muzikanten.

De stijl van Nox Aeterna is lastig te omschrijven; zelf noemt de band het melodische metal, die is beïnvloed door bands als oa. Children of Bodom, Ensifirum, Nightwish en Iron Maiden. Zanger/gitarist Arnold Boukes heeft in ieder geval een zeer stevige grunt, en in de persoon van keyboard speler Ronald Nels kent de band een zeer kundige muzikant. Luister maar eens naar het verrassende slotnummer “Unpredictable oceans”, dat in de stijl van Dream Theater’s Jordan Rudess de CD besluit, een prachtige klassieke pianoballade. Het gitaarwerk van het koppel Maasdam en Boukes doet me qua licks regelmatig denken aan de oude Iron Maiden. De ritmesectie bestaande uit Roald Schel (bass) en Mischa Jansen (drums) doet haar werk kundig, maar is verder weinig opvallend.

De nummers zijn vrijwel allemaal van hetzelfde kwalitatieve nivo, als ik toch uitschieters moet noemen, dan zijn mijn favorieten de nummers ‘Nox Aeterna’, ‘Wargod’ en het titelnummer ‘Immortality’.

Nox Aeterna heeft inmiddels een flinke live reputatie opgebouwd. De band heeft veel opgetreden in de afgelopen jaren en kende ook al haar TV debuut op RTV Rijnmond.  Live gaat het er heftig aan toe, zoals je kunt zien op de videos die op de website van de band te zien zijn. Een website die er overigens zeer professioneel uitziet.

Wil de band echt aan de weg gaan timmeren, dan zal de band aan 2 dingen aandacht moeten besteden. Ten eerste zullen ze buiten de Rijnmond regio moeten gaan optreden, om zich aan de regionale nestwarmte te onttrekken; ten tweede zal de volgende CD een echt volwaardige duur moeten. Deze schijf “Immortality” is echt dik in orde en de band kan er met recht trots op zijn.

Waardering: 85/100

Arnold Boukes – Zang en Gitaar
Debbie Maasdam – Gitaar
Mischa Jansen – Drums
Ronald Nels – Piano en Synthesizer
Roald Schel – Basgitaar

www.noxaeterna.nl
www.myspace.com/officialnoxaeterna
http://noxaeterna.hyves.nl/