Collapsed – Collapsed

Het Belgische Collapsed is een 5 mans metalcore band en levert met de 5-track MCD ‘Collapsed’ haar 2e opname  af, nadat ze twee jaar geleden al  een 4-track Live demo op de markt hadden gegooid. Ondanks dat alles er zeer goed verzorgd uitziet, met name het artwork en de website, pakt de muziek van de band me op de een of andere manier niet. Het is zeker niet slecht, maar de vonk springt bij mij niet echt over. Ik denk dat dat komt omdat Collapsed geen studio band is, maar een typische live band. Dat blijkt ook wel uit de vele liveshows die de band doet. Er zijn grotere bands niet in geslaagd om de live feel op de plaat over te brengen, dus een schande is dat zeker niet.

De stijl van de band wordt door henzelf omschreven als een smeltkroes van melodische riffs en smerige beats, resulterend in een gevarieerde mix van metal en hardcore. De band ambieert daarbij een nieuwe wind in het genre te laten waaien door extra melodie en harmonie toe te voegen aan de hardcore sound.  Een dergelijke omschrijving is nogal pretentieus, en ik kan niet zo goed ontdekken wat de band nu echt toevoegt aan het genre. Wat mij betreft is de band dan ook nog niet geslaagd in deze missie.

Zanger Cas heeft een flinke strot en de screams zijn prima. In de lagere, zeg maar de ‘zang-regionen’, klinkt het allemaal een stuk minder overtuigend, dus blijf vooral lekker schreeuwen, zoals in het slotnummer ‘Social Redemption’.

Beste nummer vind ik opener ‘Set my World ablaze’, dat mooi opent en strak riffwerk kent en een mooie opbouw naar een climax. In het nummer “From red to grey’ komt er ineens volledig onverwacht een zangeres binnenvliegen, dat had voor mij achterwege mogen blijven. ‘A sudden change of heart’ stond ook al op de debuut CD. De sound van de CD is wel OK, maar niet spectaculair goed.

Zoals de band zelf aangeeft in haar biografie, is het doel om nu enerzijds  te gaan te werken aan een volwaardige CD en anderzijds om veel op te gaan treden. Dat is een prima streven dat navolging verdient door iedere lokale band die op grotere schaal wil doorbreken. Ik denk dat het live wel goed zit met de mannen van Collapsed. De grootste uitdaging zal erin liggen om de echte energie van de band goed vast te leggen in de studio, en wel met nummers die blijven boeien, ook als je er 12 stuks van achter elkaar moet luisteren.

Waardering: 70/100

Collapsed:
Michiel – Lead guitar
Maithieu –  Rhythm guitar
Bart – Drums
Mathias – Bass
Cas – Vocals

www.myspace.com/collapsedhc
www.collapsed.be