In de Aardschok van oktober 2008 lees je alles over:

In de Aardschok van oktober 2008 lees je alles over:

MESHUGGAH — AMON AMARTH — TRIVIUM — STAIND — METAL CHURCH — THE HAUNTED — EVERGREY — BACKYARD BABIES — BLESSED BY A BROKEN HEART — ICED EARTH — THE BRIGGS — RAZORBLADE — ENERGY — CROWN OF KINGS — WAR OF AGES — NORTHSIDE KINGS — SPIDER CREW — POISONBLACK — THERION — ALICE COOPER — SONIC SYNDICATE — GOMER PYLE — GOJIRA — SINISTER — DAGOBA — ENSLAVED — DIMENSION ZERO — DIMMU BORGIR — STONEGARD — KAMPFAR —

TOMAS HAAKE  (MESHUGGAH)

VAN PUBER TOT ROCKGOD

Dat Tomas Haake bekendstaat als menselijke drummachine behoeft eigenlijk geen uitleg meer, maar voor degenen die onder een rots geleefd hebben: Haake is sinds begin jaren negentig drummer van de Zweedse progressieve death metalband Meshuggah en staat bekend om zijn ongenadig strakke spel. Een meer dan terechte kandidaat voor deze rubriek dus.

AMON AMARTH

DONDER EN BLIKSEM

Met het door de Internationale Vereniging Van Vikingen goedgekeurde, zevende album ‘Twilight Of The Thunder God’ consolideert Amon Amarth moeiteloos zijn positie in de top van de internationale death metalscene. Amon Amarth is dan ook een band met hart voor de zaak.

TRIVIUM

WIE DE SHOGUN PAST…

Op het nieuwe album ‘Shogun’ keert Trivium weer deels terug naar het rauwere en meer schreeuwerige geluid van de eerste twee albums. Deze koerswijziging lijkt een reactie op alle kritiek die de Amerikaanse band na de release van het vorige album ‘The Crusade’ voor zijn kiezen kreeg, maar volgens bandleider Matt Heafy mogen we het allemaal niet zo zwart-wit zien: ,,Ik vind ‘The Crusade’ nog steeds het perfecte album dat we op dat moment konden maken. Onze nieuwe plaat is in mijn ogen vooral een goede mix van de oude en de nieuwe Trivium. De hardere passages op de nieuwe CD klinken heaviër dan ooit, maar onze refreinen zijn ook melodieuzer dan ooit. ‘Shogun’ is bovendien ons eerste album waarop niet duidelijk invloeden van andere bands doorklinken.”

STAIND

VOORUITGANG IS STILSTAND

In Amerika behoort Staind tot de absolute rocktop. De laatste drie platen kwamen alle binnen op plaats één van de Billboard Top 200, iets wat alleen bands als U2, System Of A Down, Van Halen en Disturbed lukte. In Europa moet de band het hoofdzakelijk hebben van hitsingles als „Outside” en „It’s Been A While”. Zanger/gitarist Aaron Lewis heeft echter de uitstraling van een anti-held, en ook zijn antwoorden getuigen van een grote nuchterheid. Voordat de zesde CD ‘The Illusion Of Progress’ in de winkel ligt, toert Staind al door Amerika met 3 Doors Down, en dus belt Lewis tijdens een tussenstop in South Dakota.

METAL CHURCH

KERKVADER

Met ‘This Present Wasteland’ brengt het vijftal uit Seattle album nummer negen uit in zijn rijke 25-jarige carrière. Oprichter Kurdt Vanderhoof, de gitarist die tussendoor even geen deel uitmaakte van de band, is anno 2008 volledig verantwoordelijk voor het songmateriaal, en bestiert naast de metalen kerk ook nog de band Presto Ballet, waarvan begin oktober het tweede album ‘The Lost Art Of Time Travel’ verschijnt. Alsof dat nog niet genoeg is werkt Vanderhoof ook mee aan de nieuwe Trans-Siberian Orchestra-plaat. Hij zit net achter het mengpaneel in de Morrisound Studio’s als zijn mobiele telefoon rinkelt.

THE HAUNTED

HOOPT HET TIJ TE KEREN

Na het donkere, enigszins zwaar op de maag liggende ‘The Dead Eye’ uit 2006 is ‘Versus’ een hele opluchting. The Haunted klinkt op dit zesde album weer lekker fris en energiek, en zo hoort het eigenlijk ook bij deze thrashband uit Denemarken. Gitarist Patrik Jensen (tevens Witchery) maakt gelijk van de gelegenheid gebruik om het een en ander recht te zetten omtrent ‘The Dead Eye’.

EVERGREY

NOG STEEDS HONGERIG

Met een nieuw platencontract in de hand levert het Zweedse Evergrey na twee jaar van afwezigheid het harde ‘Torn’ af. De band zelf omschrijft het nieuwe werk als een mix van ‘In Search Of The Truth’ en ‘Recreation Day’, met de gitaren snoeihard in de mix. En hoewel Evergrey nu inmiddels zeven studioalbums op zijn naam heeft staan, in Zweden de hitlijsten heeft bestormd en genomineerd is geweest voor een Grammy, ziet de band nog steeds groeimogelijkheden. Met gitarist Henrik Danhage zet Aardschok enkele punten op een rij.

BACKYARD BABIES

ALLES OF NIETS

De Backyard Babies kruipen alweer een jaar of twintig dapper in het rond. In die periode werden, inclusief de nieuwe CD, zes albums uitgebracht. De Zweedse rockband zou nog jaren op deze voet kunnen doorgaan, maar het stel vindt dat het toe is aan een sprong voorwaarts. De nieuwe, titelloze plaat, geproduceerd door Jacob Hellner, zou daarbij moeten helpen. Een gesprek met gitarist Dregen over baby’s met ambitie.

BLESSED BY A BROKEN HEART

PA-PA-PARTY!!

Je kunt nog zo’n hekel hebben aan Blessed By A Broken Heart, maar je zult niet kunnen ontkennen dat hun tweede album ‘Pedal To The Metal’ bruist van de positieve energie. Dat het Canadese zestal het allemaal niet zo serieus neemt, blijkt wel uit de sticker op de hoes, waarop met grote letters ‘FEEL GOOD ROCK IS BACK’ te lezen valt. Gitarist Shred Sean beantwoordt met een dikke knipoog de vragen die Aardschok hem voorlegt.

ICED EARTH

EIND GOED, AL GOED? 

Het nieuwe Iced Earth-album ‘The Crucible Of Man (Something Wicked Part 2)’ markeert de terugkeer van Matt Barlow, de zanger die onder meer te horen was op succesvolle albums als ‘The Dark Saga’ en ‘Horrorshow’, en na zijn vertrek bij de band tot verbazing van velen voor een carrière als politieagent koos. Bandleider Jon Schaffer is dolgelukkig met Barlows terugkeer en neemt de eventuele belemmeringen als gevolg van zijn baan graag op de koop toe.

THE BRIGGS

VOLWASSEN PUNKROCK!

The Briggs – opgericht door de gebroeders Jason (gitaar, zang) en Joey LaRocca (gitaar, zang) – brak in 2006 door met het uitstekende album ‘Back To Higher Ground’. Een jaar later toerde de band al met grootheden als Dropkick Murphys, Anti-Flag, Tiger Army en Flogging Molly door de Verenigde Staten, en ook in Europa werd The Briggs steeds bekender. Onlangs verscheen ‘Come All You Madmen’, waar liefhebbers van The Generators, Street Dogs en Social Distortion wederom veel plezier aan zullen beleven. Joey is dan ook zeer tevreden over het resultaat.

RAZORBLADE

PURE STRAATROCK!

Wouter Davids is een drukbezet man. Behalve zanger van Razorblade is hij ook nog eigenaar van Rebellion Records, en van een van de snelst groeiende mailorderbedrijven op het gebied van undergroundmuziek: Total Underground. De man heeft zijn hart gevolgd, en is sinds enkele jaren fulltime bezig met muziek. Dat Razorblade een uit de hand gelopen hobby is, blijkt wel uit het feit dat de onlangs verschenen vierde CD ‘Music For Maniacs’ is ingeslagen als een bom. Met name in Amerika en in het voormalige Oostblok is de band razend populair. Een gesprek met Wouter Davids.

ENERGY

DE ONTDEKKING VAN 2008!

Bridge Nine Records bewijst met het tekenen van Energy wederom een neus voor talent te hebben. Dit bandje uit Boston zou de komende jaren wel eens heel groot kunnen worden, en de aanzet daartoe is gezet met het sensationele debuutalbum ‘Invasions Of The Mind’. Vooral liefhebbers van AFI, Misfits, 7 Seconds, Lifetime en Bad Religion moeten deze band in de gaten houden. Zanger Jason kan nog steeds niet geloven dat zijn droom is uitgekomen.

CROWN OF KINGS

TRADITIONELE HARDCORE!

Het doel van Crown Of Kings – opgericht door zanger Wes Forter en zijn jeugdvrienden, gitarist Jon Rowold en bassist Griff Costello – is een ode te brengen aan oude helden als Breakdown, Cro-Mags, Killing Time en Madball. Die missie is absoluut geslaagd met het spetterende debuutalbum ‘Lifeline’. Crown Of Kings wordt nu al als een van de meest interessante nieuwe hardcorebands gezien. Forter is onderweg naar een optreden met zijn andere band Death Threat, waarin hij gitaar speelt, wanneer Aardschok hem spreekt.

WAR OF AGES

CHRISTELIJKE REALISTEN

‘Pride Of The Wicked’ en ‘Fire From The Tomb’ lieten al een goede indruk achter, maar het gloednieuwe, derde album ‘Arise And Conquer’ is de kroon op het werk van de metalcoreband War Of Ages. Qua uiterlijk is War Of Ages niet duidelijk een christelijke band, maar de teksten gaan wel degelijk over het gevecht met de duivel, die het leven van (zanger) Leroy Hamp en zijn broer (drummer) Alex bijna kapot had gemaakt. Leroy heeft een veelbewogen leven achter de rug, maar heeft nu rust gevonden in zijn geloof en War Of Ages.

SPIDER CREW

TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST

Het Oostenrijkse Spider Crew werd in 1999 opgericht door gitarist Mike Crucified (zanger van Only Attitude Counts) en zanger Jürgen H. Lukas. Tweede zanger werd de New Yorkse tatoeëerder Sean Daloise. De MCD ‘You Better Recognize’ zorgde voor de eerste bekendheid, maar het echte succes kwam pas met het debuutalbum ‘Menace Ta Society’ (2003). Na een lange stilte verscheen onlangs ineens de CD ‘Expect The Unexpected’, met daarop zeven nieuwe nummers en als bonus het niet meer verkrijgbare ‘You Better Recognize’. Aardschok praat bij met Crucified.

NORTH SIDE KINGS

KERRY KING IS EEN KLOOTZAK!

Op het vierde North Side Kings-album ‘Suburban Reality’, dat op het punt van uitkomen staat, verrassen de Italiaanse Amerikanen ons wederom met hun agressie en humor. Zanger/gitarist Danny Marianino staat bekend vanwege zijn uitgesproken mening, en werd enkele jaren geleden een YouTube-icoon nadat hij Glenn Danzig met een rechtse hoek buiten westen sloeg.

POISONBLACK

GEEN AFVOERPUTJE VAN SENTENCED

Tarmo Kanerva, drummer van de Finse formatie Poisonblack, verzekert ons dat zijn band sinds de oprichting in 2002 een eigen koers vaart, ofschoon zanger Ville Laihiala tijdens de eerste twee releases, ‘Escapexstacy’ (2003) en ‘Lust Stained Despair’ (2006), nog deel uitmaakte van Sentenced. De bewering dat Poisonblack slechts een hobbybandje van Laihiala zou zijn dat afgekeurde Sentenced-nummers speelt, wuift Kanerva als een lastige vlieg weg. „Alle nummers worden speciaal voor Poisonblack geschreven.” En aangezien Sentenced inmiddels dood en begraven is, maakt Poisonblack met ‘A Dead Heavy Day’ ook maar meteen een statement. Waarom de Finnen tegenwoordig een stuk ruiger voor de dag komen, legt Kanerva graag aan Aardschok uit.

THERION

HET VUUR WEER OPGEPORD

Geen nieuw Therion-album dit jaar, geen tournees, maar toch valt er veel te melden over de band van Christofer Johnsson. Onlangs verscheen de DVD ‘Live Gothic’, maar belangrijker nog, de Zweed heeft in april zijn vaste collega’s Kristian Niemann, John Niemann en Petter Karlsson min of meer de laan uit gestuurd. ‘Het vuur was gedoofd, de magie verbroken, dan is het beter om afscheid van elkaar te nemen’, aldus de kleine frontman. Daar wilde de Aardschok natuurlijk meer van weten. Spraakwaterval Johnsson nam uitgebreid de tijd om een verklaring af te leggen. Hij wilde ons zelfs al de namen verklappen van de nieuwe Therion-bandleden. ‘Ach, het lekt straks toch wel uit op internet, dan kan ik het jullie nu alvast wel vertellen’.

ALICE COOPER

CARNIVOOR VAN DE HORROR-ROCK 

Het onlangs verschenen vijfentwintigste (!) album van Alice Cooper is weer een echt rockjuweeltje geworden. ‘Along Came A Spider’ is na ‘Welcome To My Nightmare’ (1975), ‘The Last Temptation’ (1994) en ‘Brutal Planet’ (2000) alweer Coopers vierde conceptalbum. Het gaat over een seriemoordenaar genaamd Spider, wiens handelsmerk het is het om van zijn slachtoffers – acht in getal – een been af te hakken en het lijk in zijde te wikkelen. Spider wordt echter verliefd op zijn laatste slachtoffer (in het nummer ,,The One That Got Away”), waarna het album een verrassende climax beleefd. ‘Along Came A Spider’ is, in tegenstelling tot de nogal teleurstellende voorganger ‘Dirty Diamonds’ (2006), weer een echte, ouderwets goede Alice Cooper-kraker. Reden genoeg om ‘good old’ Alice, oftewel Vincent Furnier, weer eens op te bellen.

SONIC SYNDICATE

SMEEDT HET IJZER ALS KARIN HOT IS

Sonic Syndicate heeft de vaart er flink in. Het platencontract dat de Zweedse rock/metalband in de wacht sleepte met Nuclear Blasts bandwedstrijd is na zo’n anderhalf jaar alweer uitgediend met het verschijnen van ‘Love And Other Disasters’, de opvolger van het tweede album ‘Only Inhuman’. Zo kan het gebeuren dat we voor de tweede keer in iets meer dan een jaar tijd met bassiste Karin Axelsson aan de telefoon hangen.

GOMER PYLE

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

Na jarenlang weinig tot niets van zich te hebben laten horen verschijnt er deze maand eindelijk nieuw plaatwerk van Gomer Pyle, de Brabantse rockbelofte van weleer. Het schijfje heet ‘Idiots Savant’ en kan nu al worden bestempeld als één van de beste psychedelische rockplaten uit de vaderlandse geschiedenis. Gitarist Mark Brouwer praat Aardschok bij vanuit zijn auto terwijl de rest van de band zich klaarmaakt voor een repetitie.

GOJIRA

KLAAR OM TE VEROVEREN

Iets ten zuiden van Calais ligt het dorpje Wimereux, Napoleon bouwde er in 1803 een haven om van daaruit een invasie van Engeland voor te bereiden. Tegenwoordig zetelt er Listenable Records en zij hebben Gojira als belangrijkste wapen om het Verenigd Koninkrijk te veroveren. In Frankrijk is Gojira sinds het derde album ‘From Mars To Sirius’ (2005) daar de grootste metalband. In oktober ligt het vierde werk ‘The Way Of All Flesh’ in de schappen. Ter promotie ervan zijn zanger/gitarist Joe Duplantier en zijn drummende broer Mario vanuit Bayonne (ruim 1000 kilometer zuidelijker) naar het kustplaatsje gekomen om de hoofdredacteur van Aardschok te woord te staan.

SINISTER

NOG STEEDS TEGENDRAADS!

Het is alweer een kleine twintig jaar geleden dat in het Zuid-Hollandse dorp Ridderkerk uit de as van de lokale helden Hatred de death metalband Sinister ontstond. Wat volgde was een carrière vol pieken en dalen en talloze bezettingswisselingen. Niet alle CD’s waren even sterk en je kunt van Sinister zeggen wat je wilt, maar de band heeft altijd zijn eigen plan getrokken en heeft meer dan welke andere Nederlandse band ook altijd schijt gehad aan trends en de meningen van de muziekpers. 

Medio jaren negentig bleef Sinister hardnekkig trouw aan zijn vertrouwde brute death metal, en nu anno 2008 veel bands terugkeren naar hun ‘roots’, komt uitgerekend Sinister met een album op de proppen dat flink afwijkt van de oude vertrouwde sound. Zanger Aad Kloosterwaard praat openhartig over het heden en verleden, en uiteraard over de nieuwe CD, ‘The Silent Howling’. Eerst duiken we echter een paar jaar terug in de tijd.

DAGOBA

EN GOLIATH

Eindelijk, hij is er! Tweeëneenhalf jaar na het doorbraakalbum ‘What Hell Is About’ ligt het derde Dagoba-album ‘Face The Colossus’ in de winkel. Ik kan je alvast verklappen dat het geen lichte kost is. De plaat is compleet dichtgesmeerd met samples en achtergrondgeluiden, waardoor je heel wat luisterbeurten nodig zal hebben om het te waarderen. Drummer Franky Costanza geeft niet alleen tekst en uitleg over dit album, maar ook over zijn andere band Blazing War Machine.

ENSLAVED

OUDER EN MILDER?

Het Noorse Enslaved heeft al een lange carrière achter zich, maar de creativiteit is nog lang niet op. Naast allerhande projecten en gastrollen brengt de band met de regelmaat van de klok kwalitatief hoogstaand plaatwerk uit en toert naar goede vikingtraditie de hele wereld rond. Op de nieuwe plaat ‘Vertebrae’ komt Enslaved opvallend mild uit de hoek met uitgesponnen dromerige passages, waarbij vroeger agressief werk als ‘Blodhemn’ en ‘Eld’ heel ver weg lijkt. Zanger en bassist Grutle Kjellson legt uit waarom.

DIMENSION ZERO

NOODGEDWONGEN OP NUMMER TWEE

Voor sommige muzikanten is één (succesvolle) band niet genoeg. Het Zweedse Dimension Zero is hier een uitstekend voorbeeld van. In de band treffen we namelijk Jesper Strömblad (In Flames), Daniel Antonsson (Soilwork), Niclas Andersson (Lord Belial), Hans Nilsson (Diabolique) en Joakim Göthberg (ex-Marduk) aan. Laatstgenoemde (overigens zanger van de band) vertelt onder andere hoe het mogelijk is dat de band, ondanks verplichtingen van alle bandleden in andere bands, toch kan blijven bestaan.

DIMMU BORGIR

VERVLOEKTE DRUMMERS

Alles wat Dimmu Borgir doet, is groot nieuws. De gemiddelde band mag bij het uitbrengen van een live-DVD al blij zijn met een recensie, maar Dimmu is natuurlijk geen gemiddelde band. Gitarist Silenoz ligt uiteraard de nieuwe DVD ‘The Invaluable Darkness’ toe, maar legt ook eindelijk uit waarom drummer Hellhammer nooit een vast bandlid is geworden.

DE FACELIFT VAN

STONEGARD

‘From Dusk Till Doom’, de tweede CD van het Noorse Stonegard, verscheen in eigen land al in 2006. Het album onderging een drastische facelift en werd onlangs voor het eerst wereldwijd uitgebracht. Een gesprek met gitarist Ronny Flissundet over de ambities van de band, de veranderende tijden in de muziekindustrie en de persoonlijke teksten van zijn hand.

KAMPFAR

TROUW AAN ZICHZELF

De combinatie van pure black- en folk metal wordt door weinig bands zó krachtig uitgevoerd als door het Noorse Kampfar. De band is niet alleen in staat om de juiste balans te vinden, maar is er in de loop der jaren ook in geslaagd om een geheel eigen, herkenbare draai aan het genre te geven. Met zijn kenmerkende vocalen is Dolk daar vooral verantwoordelijk voor. Het is tweeënhalf jaar geleden dat we de frontman voor het laatst spraken op het Kings Of Metal-festival in Arnhem. Zijn relaas begint vanaf dat moment.