BA!L – Blood Red Stains

Met de in eigen beheer opgenomen mini CD ‘Blood Red Stains’ zet BA!L haar eerste stap binnen de Nederlandse rockscene. Deze 3-mansformatie bestaat uit ervaren rotten, zoveel is wel te horen op dit schijfje, en brengt muziek in de stoner/swamp/southern rock hoek. Dat doet zij op overtuigende wijze. Dat de band zich hierbij zelf profileert als ‘the biggest new sensation of heavy rock’ nemen we uiteraard met een flinke korrel zout.

BA!L bestaat uit de broertjes Marco en Edwin Vreeman en drummer Pierre Denissen; deze mannen hebben naar eigen zeggen vele Europese podia onveilig gemaakt met eerdere bands. Welke dat zijn kon ik niet achterhalen, maar duidelijk is dat deze ervaringen BA!L tot een volwassen band maken. De band grooved lekker met vette en overtuigende riffs, en klinkt alsof ze rechtstreeks uit de klei van Louisiana zijn getrokken. Zanger/gitarist Marco Vreeburg heeft goed naar Zakk Wylde geluisterd, zijn afgeknepen stemgeluid komt dicht bij Zakk in de buurt, en doet me ook denken aan Ahmet Zappa op de ‘Z’ CD’s. Andere invloeden die in BA!L’s muziek doorklinken zijn Raging Slab en Black Crowes.

De 4 nummers klinken lekker spontaan en zijn zo te horen in 1 take opgenomen. Er is voldoende variatie getuige de verschillende lekkere grooves (‘One last sigh’, ‘Trigger’) en het gebruik van banjo (‘sealing my fate’) en slidegitaar. Met een gemiddelde speelduur van 5 minuten hadden de 4 nummers wat mij betreft wel wat compacter gemogen. Live lenen deze nummers zich daarentegen uitstekend voor langere uitgesponnen ‘jam’ versies. Sowieso leent BA!L’s muziek zich beter om live te ondergaan, dan met een wijntje in de hand via de koptelefoon.

Zoals voor vele startende bands geldt, is de uitdaging voor BA!L nu om het kwaliteitsnivo van deze mini CD door te vertalen naar een full length CD en dito live set. Daar wacht ik dan ook met smart op, ondertussen moet je zeker de kans grijpen om BA!L live aan het werk te zien.

Score: 80/100

BA!L:
Marco Vreeburg > Guitar and Vocals
Edwin Vreeburg > Bassguitar
Pierre Denissen > Drums
www.bail.nl
www.myspace.com/bailrock