Schraapstaal

Laatst kreeg ik een gebrand schijfje in mijn hand gedrukt zonder enige opdruk of opschrift. In het papieren hoesje zat alleen een visitekaartje van Schraapstaal. Melod Power Metal, vermeldde het kaartje.

Slechts 2 tracks, volgens het display van mijn CD speler, maar wel ruim 14 minuten. Zonder al te veel verwachting drukte ik op 'Play'. Na 14 minuten en 6 seconden drukte ik nog een keep op 'play', en de daarop volgende dagen heb ik dat nog regelmatig gedaan…

Schraapstaal brengt meer dan alleen power metal. Die term 'melodic' staat er terecht bij hoewel ik het meer 'symphonic' zou noemen.

Wat hebben deze mannen heerlijk veel invloeden in hun songs! Beide tracks duren zo'n 7 minuten en vervelen geen seconde. Met 2 gitaren, keys, bas en drums hebben ze een volle sound die steeds in evenwicht is. Individueel weten ze met hun instrumenten om te gaan en de composities kloppen.
Op de site lees ik dat ze beïnvloed zijn door bands als Gamma Ray en Rhapsody. Daar kan ik mij in vinden, maar ik moet vooral veel aan Yngwie Malmsteen denken, vooral bij "Journey of the Golden Times", de tweede track, waar ze gebruik maken van een clavecimbel geluid. Clavecimbel is J.S. Bach en dat is (hoorbaar) de favoriete componist van Yngwie. Het versterkt mijn indruk, maar ook de manier waarop gitaar en toesten solistische stukken afwisselen is erg Yngwie.

Een erg eigentijdse sound, Schraapstaal grijpt niet alleen maar terug opmuziek die we allemaal al hebben gehoord, wat niet wegneemt dat ze nog wel verder zullen moeten groeien om een echt eigen sound neer te zetten.

Wat mij betreft zijn er een aantal minpuntjes. Als je een repetitieopname verwacht is het geluid verassend goed, maar het blijkt toch op studio opnamen te gaan en dan valt het wat tegen. Iets te dof naar mijn zijn, en deze muziek leent zich voor een wat minder scherpe produktie.

Ook is het niet allemaal even strak. Er zitten veel tempowisselingen in, maar bij sommige heb ik toch echt het idee dat ze niet zo bedoeld zijn.

Tenslotte de zang. Alle 5 beheersen ze hun instrument, maar de zang blijft daarin behoorlijk achter.Ik heb de neiging om daar extra streng op te zijn, omdat de zanger een geweldige stem heeft, maar het klinkt allemaal erg geforceerd. Na 2 luisterbeurten begin ik zelf de vermoeidheid in mijn keel te voelen; op deze manier zal hij het zingen geen jaren volhouden. Dat zou enorm jammer zijn, want hij heeft het; met een gedegen training heeft hij de potentie om tot de betere zangers van Nederland te behoren.

Feitelijk beschouw ik dit niet als een demo, dus ik geef er geen score voor, maar op de site van Schraapstaal kun je beide nummers beluisteren. Geen enkele reden om dat niet te doen: schraapstaal.com .