Stronghold – Death Salvation

Stronghold is een band uit het Brabantse Tilburg. Ze gaan al mee sinds 1998 en sindsdien hebben ze drie cd’s uitgebracht: Inside, Coming Terror en de reeds uitgekomen plaat Death Salvation. De stijl van de band is naar hun eigen zeggen een mix van Death en Thrash Metal, maar er zitten naar mijn mening ook zeker Black Metal invloeden in.

Na de ietwat zinloze en korte intro begint de band meteen sterk en is de stemming gelijk gezet. Er word regelmatig een afwisseling gemaakt tussen snellere stukken en langzamere passages. De langzamere stukken zijn over het algemeen aardig, maar er moet gezegd worden dat de band het best tot zijn recht komt als ze sneller spelen. De stukken waar flink geblast wordt of waar de dubbel bass goed zijn werk doet klinken als een klok en vervelen niet snel. Dit komt ook door de melodieuze gitaarpartijen die erg goed tot hun recht komen, vooral de tremelo picking stukken zijn erg sterk

De productie is goed. Alles is goed te horen en klinkt lekker vol. Het gitaargeluid had naar mijn smaak iets dikker gemogen. Als iedereen tegelijk speelt klinkt vet genoeg, maar tijdens passages waarbij je alleen gitaar hoort vind ik het een beetje doodvallen. Ik heb het idee dat dit een beetje door de sound komt, en niet perse door de riff die gespeeld word. De drummer is echt retestrak en speelt interessante stukken. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de details wat drums betreft. De zanger heeft een goeie strot, hij wisselt de lage grunt vaak af met de wat hogere screams wat een diverse sound tot zijn gevolg heeft.

De songs zijn redelijk consistent van kwaliteit, alhoewel gezegd moet worden dat de nummers “Death salvation” en “Operation afghanistan” toch wel HEEL erg vet zijn! 

De plaat lijkt met z’n speelduur van 34 minuten kort, maar is eigenlijk precies lang genoeg. Platen met 70 minuten extreme metal worden snel saai. Dit is er zeker eentje die ik nog vaker met plezier zal luisteren, en een aanrader voor mensen die van Death en Thrash metal houden!