XRetro – Got you by the bulls

Vorig jaar heb ik al eens een demo van dit Nijmeegse driemanschap besproken (zie http://aardschok.com/content/view/697/40/) en ik was inderdaad zeer benieuwd naar deze opvolger.

Het eerste dat mij opviel, was het uitstekende artwork, het pakketje dat ik ontvang ziet er goed verzorgd en uitnodigend uit.
Om weer even de klanken van de voorloper ClassX terug op mijn trommelvlies te krijgen, dwing ik mijzelf eerst deze oudere demo nog eens helemaal door te luisteren, dan pas gaat het nieuwe schijfje de speler in. Helaas, de teleurstelling is groot…

De kwaliteit van de opnames is een stuk minder dof dan de voorganger, maar daar is alles mee gezegd. Ik hoor niks terug van de invloeden (Yes, Genisism Porcupine Tree en — veel te ambitieus — nog steeds Rush) die in de bio worden vermeld.

Waar ze op de voorloper met "Infertile Soil" nog een compositie brachten die alleen nog uitwerking ontbeerde, ditmaal krijg ik helemaal niet het idee dat er voldoende tijd is genomen voor het schrijf- en arrangeerwerk. Eenvoudig opgebouwde songs met een A-B schema, 4 keer, waarvan de 3de keer de gitaarsolo.
Nog steeds het geluid van een repetitieopname, zodat de gitaar tijdens de solo alleen nog bas en drums wordt begeleidt. Dat is veel te dunnetjes voor het soort muziek dat ze willen maken. Bij een studio opname mag er best gebruik worden gemaakt van de beschikbare sporen…

Op de site van de band lees ik dat ze hebben geëxperimenteerd met een tweede gitarist. Zelf waren ze heel tevreden over het resultaat, maar door omstandigheden moest één van de gitaristen de band weer verlaten. Spijtig, want dát wil ik nu graag eens horen!
Hopelijk laten ze het niet bij dit ene experiment, en nemen de heren bij een volgende demo de tijd om de ideeën die ze hebben (en toch kun je nog steeds horen dat ze die hebben) uit te werken tot volwassen composities die ook degelijk op het schijfje worden vastgelegd.

Ik geef wat XRetro betreft de moed nog niet op. Alles wat ik in mijn vorige recensie schreef geldt nog steeds of is zelfs verslechterd, maar ik wijt het aan haastwerk; op hun site is te zien dat ze zichzelf een deadline hadden gesteld… dat is, zo blijkt maar weer eens, dodelijk voor het resultaat.

xretro-the-band.com

Score: 35/100