Project A – Kiss and Confiscate

Begin vorig jaar heeft Boudewijn de demo van deze band als eens besproken (zie http://aardschok.com/content/view/639/40/ ). Hij had het toen al over een MCD in plaats van een demo. Laat die 'M' nu maar weg; dit is gewoon een full CD en daarmee het debuut van dit 5-tal.

Ik heb de CD al een aantal maal geluisterd, en worstel nog met één grote vraag: wat moet ik hierover schrijven? Smaken verschillen natuurlijk (en de muziek van deze heren valt bij mij zeker in de smaak), maar hoe je het ook bekijkt: alles klopt aan deze band!
Wie ervaring heeft met werken in een projectmatige omgeving weet dat er een plan moet zijn, een uitwerking en een uitvoering. Uit alles blijkt deze bandnaam goed gekozen. Nu maar hopen dat het om een langlopend project gaat.

Het begint met het artwork. De CD titel staat als een lipafdruk op voor- en achterkant, de fotografie is professioneel en het album is, zo staat vermeld het hoesje, "Mixed, Shaken and Stirred by Rob van Boeckel"… dat doet hij goed. Zo heeft de band de juiste mensen gezocht om te doen wat gedaan moest worden.

En de heren zelf blijven daarin zeker niet achter. De 10 tracks maken een heerlijke rock CD in het genre waar je goeie zin van krijgt. Invloeden zijn uit vele muzikale windrichtingen te horen en worden samengesmeed tot aanstekelijke composities. Vanaf track 1 moet ik denken aan bands als Aerosmith, Van Halen, Bon Jovi, Davil Lee Roth (vooral bij "Case 69"). "Break my fall" is een heerlijk funky nummer dat doet denken aan Red Hot Chilli Peppers.
En toch blijft het een album van deze tijd.

Een duidelijk voorbeeld van de professionaliteit van deze mannen is een gitaarbreak tegen het einde van "Guarantee". De break komt vaker voor, maar slechts éénmaal in triolen waarbij je de gitarist bijna over het podium ziet struikelen. Een goede vondst die door een mindere band vaker zou worden herhaald. Hier echter maar één keer terwijl het om meer vraagt. Het zijn van die kleine details….

Project-A komt er wel. Dit is nog een eigen beheer CD, als de opvolger weer in eigen beheer wordt gebracht kan dat alleen maar omdat ze een aanbod hebben afgeslagen.

Niks aan te merken? Ja, gelukkig wel, als recensies wil je ook aan je trekken komen…
Het is een feel-good album, een feest om naar te luisteren. Maar omdat feest af te sluiten met een unplugged track (met de – uiteraard – toepasselijke titel "Last note"), alsof de TL bakken aan gaan en het personeel de vloer vast begint te dweilen, vind ik net wat over the top. Ok, smaken verschillen, maar ik geef er 3 strafpunten voor…

Score: 97/100

project-a.org