BELIAR-ECHOES FROM THE PAST

In 2007 besluiten een stel jonge knapen in de Mijnstreek Oost (Heerlen, Landgraaf, Kerkrade) een bandje te beginnen: Beliar. De start wordt niet zo zeer gekenmerkt door personeelswisselingen, maar meer door het zoeken naar wie welk instrument gaat bespelen. De muziek die de band gaat spelen kunnen we typeren als een mix van Trash- en Blackmetal. Eind 2008 verschijnt de demo "Echoes From The Past".   

De uiteindelijk samenstelling van Beliar: Marius Horndt: bass en zang, Robin Horndt: gitaar, Jelle Braad: gitaar, Job Bos: keyboards en Jeroen Duyx op drums. Aanvankelijk volgen er hoofdzakelijk optredens in de omgeving met als hoogtepunt het winnen van een bandcoaching tijdens "De Wraak der Scholen" in Heerlens Poppodium Nieuwe Nor. In september 2008 volgt een optreden in Polen en na de release van de demo speelt Beliar in Zurich.

De demo (5 tracks) begint met een instrumentale intro met de 'donkere' elementen waar de band voor staat: onweer, regen en een huilende wolf. Bij track twee, het titelnummer, is al duidelijk dat de kwaliteit van de demo niet echt goed is, het geluid is wat vlakjes. Bij dit soort muziek hoort een vette, vooral bombastische productie. De snelheid zit er overigens meteen goed in, alleen de vocals zouden wat zuiverder mogen en zijn te overheersend. Vooral bij track 3: "Gates Of Time" wordt het gitaargeweld door de vocals te ver naar de achtergrond verdrongen. In "Psychic Entrophy"is dit alles beter onder controle en komt de demo ten goede en merk je dat de band zeker serieus bezig is, in mijn ogen het  sterkste nummer. Het slotnummer "Saga Of The Countess Of Woods" is zeker prima Blackmetal maar ook hier kan ik niet tevreden zijn over de productie, de zang is echt te overheersend.

Ik heb Beliar al enkele malen 'live' mogen zien, dat was voor mij ook de reden om deze demo te reviewen. Het is voor de meeste 'jonge' bands niet weggelegd om met professionele apparatuur eigen muziek op cd te zetten en dat is vaak heel jammer. Ik weet zeker dat de muziek van Beliar dan beter tot zijn recht zou komen. Laat ik hopen dat hun toekomstplannen, een conceptalbum over een Limburgse roversbende uit de 18de eeuw: De Bokkerijders, dit wel mogelijk maken.

http://www.myspace.com/beliarmusic