Griffen- Linked in Eternity

Terwijl ik het hoesje van het Griffen’s 5 track CD ‘Linked in Eternity’ lees, begint mijn hart toch even heel snel te kloppen. Wat schetst mijn verbazing als ik lees dat 2 leden van dit Zweedse Griffen (Tomi Peltonen en Kristian Huotori) ook spelen in de legendarische (en inmiddels weer heropgerichte) metalband Torch. In de vroege jaren 80 was Torch een zeer veelbelovende band die grote indruk maakte met haar op Judas Priest leest geschoeide metal. Tot op vandaag bezit Torch een zekere cultstatus; ik ben ervan overtuigd dat Torch tot Lars Ulrich’s NWOBHM top favorieten behoort.

Maar terug naar Griffen. Muzikaal heeft Griffen niet zoveel raakvlakken met Torch, waarschijnlijk is dat ook de reden van het bestaan van de band. Griffen speelt traditionele metal die is geworteld in de tijden van Rainbow en Dio, maar die toch modern klinkt; een beetje zoals Masterplan en Planet Alliance dat konden in hun beste dagen. De band musiceert op deze tweede demo CD op een nivo dat vele malen hoger is dan de bands die doorgaans in deze demo rubriek worden beschreven. Maar wat wil je, als je het CV van de bandleden leest, dan vraag je je sowieso af, waarom Griffen nog is veroordeeld tot het rondsturen van demo CD’tjes.

Vanaf de veelbelovende begintonen van titeltrack en openingsnummer ‘Linked in Eternity’ is het de volle 25 minuten genieten geblazen. De productie is bijzonder goed, de composities zijn strak en compact en het gitaarwerk van de gitaartandem Peltonen en Törnblom is heerlijk vet en melodieus. De voor mij totaal onbekende zanger Jörgen Söderberg is de grote verrassing van de band, de man heeft een prachtige, melodieuze stem en misstaat niet in het rijtje Zweedse topzangers als Mats Leven en Jorn Lande.

Enige smet(je) op deze release is het gevalletje plagiaat in het slotnummer ‘Life is on the way’. Laat het Eddie van Halen maar niet horen, maar de riff is grotendeels gejat van Van Halen’s ‘Unchained’. Maar een kniesoor die daar op let.

Als ik de baas van een platenmaatschappij zou zijn, dan wist ik het wel, meteen contracteren dat Griffen. Als ik de baas van het beste metalblad van de Benelux was dan wist ik het ook wel, overhevelen naar de papieren Aardschok dat Griffen. En als lezer van dit artikel wist ik het ook wel, ik zou meteen naar www.griffen.se en www.myspace.com/griffentheband surfen om deze geweldige CD te luisteren !

Waardering: 95/100

www.griffen.se
www.myspace.com/griffentheband

Jörgen Söderberg – Lead Vocals
Tomi Peltonen – Guitars, Vocals
Harri Tuovila – Bass, Vocals
Stefan Törnblom – Guitars, Vocals
Kristian Huotari – Drums, Vocals