TDW – The Haunts

Het pas 21 jarige manusje-van-alles Tom de Wit levert met ‘The Haunts’ alweer zijn 4e CD (!) af. Tom is een zeer veelzijdige en uitermate getalenteerde muzikant en componist die ondanks zijn jonge leeftijd de lat erg hoog heeft gelegd met deze conceptplaat. Het nivo van deze CD ligt bovengemiddeld hoog voor deze rubriek en ik zal mijn beoordeling dan ook aan dit hoge nivo aanpassen. Overall genomen slaagt TDW ruimschoots voor deze test, maar er zijn ook zeker aanwijsbare verbeterpunten waar Tom nog aan kan werken, waarover later meer.

De stijl van TDW ligt in de lijn van Symphony X (de hardere stukken) en Porcupine Tree (de meer rustige kant). De 9 nummers vormen samen een grote lappendeken aan stevige uitbarstingen en rustige sferische passages, vrijwel allemaal gebouwd rondom het rustieke keyboard van Tom. Zeer aangenaam om naar te luisteren. Wanneer je de teksten erbij pakt, krijgt het geheel een wat duistere lading. De conceptplaat verhaalt over Juan Jacobson, die lijdt aan HSP, waarbij hij alle emoties heftiger voelt dan een ander. De CD is een inkijk in de belevingswereld van iemand met hooggevoeligheid in een maatschappij als de onze. Ondanks dat Tom zelf een aantal dingen zelf heeft meegemaakt, is het verhaal niet autobiografisch. En dat is maar goed ook voor Tom; want vrolijk word je er niet van.

Laat heel duidelijk zijn: ik ben erg onder de indruk van deze CD en vind het ongelofelijk knap gemaakt door deze groep jonge muzikanten. Toch een paar opmerkingen. Tom de Wit doet zo goed als alles in TDW; hij zingt, speelt keyboard, schrijft teksten, produceert, ontwerpt het artwork en beheert de website. Het is dan moeilijk om objectief je eigen prestaties te blijven beoordelen. Ik denk dat Tom een volgende keer meer uit zijn vocale prestaties moet halen. Op deze CD mist zijn zang net teveel dynamiek, diepgang en variatie. En dat is jammer.

Voorts staat de gitaar niet echt lekker in de mix, de sound kan zeker beter. De slechts 18-jarige Michiel van der Werff kan bovendien meer uit zijn gitaarsolo’s halen, sommige solo’s klinken nog teveel op ‘Kirk Hammett nivo’ , als je begrijpt wat ik bedoel, zoals bijvoorbeeld in ‘Wake up Call, Part 2’.

Nu deze CD is uitgebracht gaat Tom zich richten op nieuwe TDW projecten. Daarnaast gaat Tom zich nog bezig houden met productiewerk in zijn eigen studio “The Imagineering Suite” en hij gaat ook aan de slag als componist van de soundtrack voor een nieuwe jongeren drama-serie genaamd “Sacrifice of the sun” waar hij de volledige soundtrack voor zijn rekening gaat nemen.
Genoeg werk aan de winkel dus voor deze jongeman, waar we zeker nog veel meer van zullen gaan horen. Absolute aanrader deze CD !

Waardering 90/100

www.tdwmusic.com
http://www.myspace.com/tdwmusic

Tom de Wit – Vocals, Keyboards
Michiel van der Werff – Guitar
Leander Doornekamp – Bass
Mr. Andersohn – Drums