Inhale – Going away for the Summer

Het uit Roosendaal afkomstige Inhale is een band die verschillende stijlen laat samensmelten tot één geheel. Ze zijn begonnen in 2003 en hebben laatst het debuut album “Going away for the Summer” opgenomen.

Zonder ook maar een noot geluisterd te hebben valt meteen de voorkant erg op. De foto op de voorkant is echt ontzettend mooi en straalt rust en sereniteit uit.

De muziek zelf is moeilijk in een hokje te stoppen. Het is erg rock georiënteerde muziek, maar laat een scala aan stijlen en invloeden horen. De nummers zijn erg goed uitgedacht en er is altijd wel iets interessants aan de gang. Sommige stukken zijn erg rustig en mooi, terwijl andere weer hard rocken. Er zitten invloeden in van onder andere; Oasis, (rustige)Opeth, Pink Floyd en Radiohead. Bij zijner tijd is toch ook een metal invloed te horen, bijvoorbeeld als de dubbele bass op sommige stukken even zijn entree maakt. 

De productie mag zeker goed genoemd worden. Het gitaargeluid is erg mooi, en vooral het cleane geluid is erg warm. De bas ligt er goed in en is tijdens de rustige passages erg goed te horen. De drummer heeft erg veel interessante partijen, waar duidelijk veel andacht aan is besteed. Wat wel erg opvalt is de zang. Er zit een hele bak effecten overheen. Bij een aantal nummers komt die sfeer erg goed tot zijn recht, maar bij “The pledge” wordt het toch een beetje te veel van het goeie. Over het algemeen genomen heeft de zanger een erg warme stem die je lekker meesleept. Ik vraag me wel af of dat nou komt door de effecten of door zijn stem zelf… 

Al met al klokt deze plaat toch bijna een uur, maar wordt eigelijk nooit saai. Er zit zo’n grote diversiteit in dat er altijd wel iets nieuws aan de gang is.

Inhale heeft naar eigen zeggen de ambitie om Nederland van zich te laten horen, en daar doen ze met deze plaat zeker een stap in de goede richting.

Deze plaat zal ik in de toekomst zeker nog vaker in m’n stereotoren rammen!