Aardschok Augustus 2009

In de Aardschok van Augustus 2009 lees je alles over:

VAN PUBER TOT ROCKGOD:GRASPOP METAL MEETINGFORTAROCK – THE FESTIVALZWARTE CROSS BOSPOPGUILT MACHINERAMMSTEINRIVERSIDELEAVES' EYESTRUE COLORSTOXPACKSET YOUR GOALSRUM RUNNERBOXCUTTERRANCIDTHE 69 EYESSWASHBUCKLEMASTERS OF REALITYMUNICIPAL WASTETHE DEVIL'S BLOODGOATWHORECALIBANGHOST BRIGADEIMMORTALTHE PROJECT HATE MCMXCIXDIVINE HERESYARKAEATHE RECKONINGBEHEMOTHMAN MUST DIEILLDISPOSEDROSWELL SIX

VAN PUBER TOT ROCKGOD:

ANDREAS KISSER (SEPULTURA)

De voormalige frontman van zijn band Sepultura is hem al voorgegaan, maar nu is het de beurt aan gitarist Andreas Kisser om de vragen van Van Puber Tot Rockgod te beantwoorden. De uiterst vriendelijke Braziliaan draait immers al ruim twintig jaar mee in de metalscene, en verlegde onlangs nog zijn grenzen met de release van zijn eerste soloalbum 'Hubris I & II'.

Rudi Engel

GRASPOP METAL MEETING

26, 27 & 28 juni – Dessel (B)

Met elke dag tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers is deze editie van Graspop een groot succes. De organisatie heeft dit jaar wel wat zaken aangepast. Zo zou de camping zich dichterbij het festivalterrein bevinden en is de 24-uurszone aanzienlijk vergroot (waardoor je dus alsnóg een zeer grote afstand naar de camping moet afleggen). Hoewel dat niet voor iedereen een werkelijke verbetering is, brengen weer, sfeer en bands veel goeds dit jaar. Zo gaan Slipknot, Korn en Mastodon in de herkansing ten opzichte van het teleurstellende Sonisphere-festival dat een week eerder in Nijmegen plaatsvond en doet de zon uitbundig haar werk.

Justin Erkens & Renée van der Ster

FORTAROCK – THE FESTIVAL

11 juli – Park Brakkenstein – Nijmegen

Nadat Nijmegen eerder al de eerste editie van Sonisphere over zich heen kreeg, heeft het drie weken later ook de primeur van het festival van Fortarock. Na een aantal succesvolle Fortarock-avonden in de zaal van Doornroosje, durven de organisatoren in deze crisistijd de overstap te maken naar een volwaardig eendagsfestival. En gelukkig maar, want ondanks de bescheiden opzet presenteert men een sterke en gevarieerde lijst met harde namen voor een uiterst zacht prijsje. Menig metalhead laat zich dan ook verleiden om af te reizen richting park Brakkenstein voor dit sfeervolle evenement.

Justin Erkens

ZWARTE CROSS

24 t/m 26 juli – Lichtenvoorde

Zoals ieder welopgevoegd meisje had ik voorafgaand aan de Zwarte Cross zo mijn bedenkingen. De Zwarte Cross: is dat niet dat festival waar een stel bezopen boeren op crossmotoren onschuldige meisjes lastigvalt met de vraag of ze brommers willen kieken? En waar met bier gooien niet als verspilling wordt gezien? En waar dan ook nog eens één van die motorcrossers meerdere keren per dag van een zeventig meter hoge schans naar beneden springt? Ik weet het zo net nog niet…

Marlous de Jonge

BOSPOP

11 & 12 juli 2009 – Sportpark Boshoven – Weert

De 29e editie van Bospop zal zeker niet de boeken ingaan als een van de meest spraakmakende, maar dat neemt niet weg dat er voor liefhebbers van stevige rock toch het nodige te genieten valt. De hoofdmoot speelt zich voor Aardschok daarbij af op zondag, want op verslagen van Rowwen Hèze, Fun Lovin' Criminals en Guus Meeuwis zit natuurlijk geen rockende hond te wachten.

Stan Novak

GUILT MACHINE

ARJEN LUCASSEN TERUG OP AARDE

Arjen Lucassen is voor velen vooral het meesterbrein achter de rockopera's die hij onder de naam Ayreon uitbracht. Die belangrijke fase van zijn leven sloot hij in 2007 af met het album '01011001'. Althans voorlopig. Het afgelopen jaar stortte hij zich met de voor hem zo kenmerkende passie op zijn volgende project: Guilt Machine. Eén enkele zanger, diep persoonlijke teksten; het luidt echt een nieuwe fase van zijn muzikale leven in. Toch is 'On This Perfect Day' een album zoals alleen Arjen Lucassen dat kan maken. Een gesprek met de drie hoofdrolspelers: zanger Jasper Steverlinck, gitarist Lori Linstruth en uiteraard Lucassen zelf.

Robert Haagsma

RAMMSTEIN

STRIJD IN DE STUDIO

Het plan zag er zo logisch uit. In 2006 lasten de mannen van Rammstein een lange vakantie in, om bij te komen van tien jaar optreden, de wereld rondreizen, promotie bedrijven en platen maken. Na afloop ervan zouden de muzikanten weer bij elkaar komen om, fris en fruitig, een nieuwe CD op te nemen. Het liep helemaal anders, vertelt gitarist Richard Kruspe in een exclusief interview met Aardschok.

Robert Haagsma

RIVERSIDE

DE WERELD DRAAIT DOL

Riverside klinkt op zijn vierde album 'Anno Domini High Definition' (ADHD) energieker, en vooral frisser dan ooit. Enigszins bevrijd ook. De groep heeft deze keer duidelijk voor een hardere aanpak gekozen, zonder daarbij overigens de typische Riverside-sound geweld aan te doen. Aardschok bespreekt met zanger/bassist Mariusz Duda de redenen achter deze boeiende bandevolutie.

Joost Boley

LEAVES' EYES

BETOVEREND

Als frontvrouw van Theatre Of Tragedy stond Liv Kristine vijftien jaar geleden aan de wieg van het gothic metalgenre. Vlak voor haar ontslag in 2003 richtte ze met haar man Alexander Krull, en leden van zijn band Atrocity, Leaves' Eyes op. Inmiddels zijn we zes jaar verder en staan we aan de vooravond van de release van het derde Leaves' Eyes-album 'Njord'. Net als zijn voorgangers staat de plaat vol sprookjesachtige melodieën, aangevuld met de dromerige zang van Liv. Aardschok belde met de Noorse schone en sprak met haar over slapeloze nachten, nieuwe bandleden, en het belang van blijven groeien.

Marlous de Jonge

TRUE COLORS

PLEZIER ALS BASIS!

True Colors werd in 2004 opgericht door ex-muzikanten van Justice en Building. Na een geslaagde demo en een EP in 2007 kwam de doorbraak met het album 'Focus On The Light', dat qua sound deed denken aan het oude werk van Youth Of Today, In My Eyes, Judge en Turning Point. Na vele optredens groeide True Colors uit tot een cultband in de Europese scene en een Amerikaanse tournee met Cruel Hand zorgde zelfs voor internationale erkenning. Op de nieuwe CD 'Rush Of Hope' hoor je opnieuw een orkaan van old-school hardcore, die echter een stuk eigenzinniger klinkt dan op het oude werk. Zanger Packo ziet de nieuwe CD dan ook als een grote stap voorwaarts.

Onno Cro-Mag

TOXPACK

VIJFMAAL IS SCHEEPSRECHT!

Het Berlijnse Toxpack is al jaren een niet te onderschatten factor in de Duitse muziekscene. Het is geen uitschieter in het oi!-genre, maar wel een degelijke volhouder. Onlangs ontving ik het vijfde album 'Epidemic' en al snel kreeg ik kippenvel van nummers als "Ohne Mich", "Für Immer In Mir", "Was Gestern War", "100% Ich" en "Steig Ein" (met gastzang en -gitaarwerk van Joost de Graaf en Erik Wouters van Discipline). Ongelooflijk dat je met een vijfde CD nog zó kunt knallen! Deze opstanding is ook voor zanger Schulle een reden voor een nieuw offensief van Toxpack.

Onno Cro-Mag

SET YOUR GOALS

OP ZOEK NAAR PERFECTIE!

Het album 'Mutiny' van Set Your Goals sloeg in 2006 in als een mortiergranaat. De band toerde vervolgens onophoudelijk door Noord-Amerika, Japan en Europa, en in 2009 werd onder leiding van producer Mike Greene het album 'This Will Be The Death Of Us' opgenomen. Het resultaat is wederom een pakkende mix van poppunk en hardcore. Set Your Goals heeft twee zangers: Matt Wilson en Jordan Brown. Met laatstgenoemde telefoneerde ik tijdens een Amerikaanse tournee.

Onno Cro-Mag

RUM RUNNER

DE ABSOLUTE DOORBRAAK!

Rum Runner maakte al indruk met het debuutalbum 'Association' uit 2004: een aanstekelijke CD met een mix van punk, folk en rock. In 2006 verscheen de opvolger 'In Guns At Cyrano's', die kwalitatief gezien het debuut overtrof, maar desondanks wist Rum Runner geen doorbraak te forceren. Dat gaat nu echter wel gebeuren, want de binnenkort te verschijnen derde CD 'What's The Music Mean For You?' is een waar meesterwerk. Zanger/gitarist Al Drinkle is dan ook blij met alle positieve geluiden.

Onno Cro-Mag

BOXCUTTER

GEBOREN UIT VRIENDSCHAP!

Boxcutter uit New Jersey is in 1999 opgericht door leden van Krutch, Wisdom In Chains, Mushmouth en Fury Of Five, en is sindsdien een echte vriendengroep. De combinatie van hardcore en hiphop is al door vele bands neergezet, maar Boxcutter weet er sinds de debuut-EP 'Thugrock' uit 2001 toch een eigen draai aan te geven. In 2004 verscheen de eerste full-length 'Pitbull Ways' en na lang wachten is er nu eindelijk de opvolger 'The Ill Testament'. Gitarist Richie Krutch bewijst andermaal een alleskunner te zijn door op twee nummers na al het materiaal van deze CD te schrijven. Bovendien zit hij inmiddels alweer in de studio om het vierde album van Wisdom In Chains op te nemen, dat ook nog dit jaar zal verschijnen.

Onno Cro-Mag

RANCID

NOG NET ZO BEZETEN ALS VROEGER!

In tegenstelling tot collega Diana Willms vind ik 'Let The Dominoes Fall' een heel aardige Rancid-CD, die na meerdere luisterbeurten steeds boeiender wordt. In thuisland Amerika kwam het album al met stip op nummer vijf de Billboard Top 100 binnenvliegen. Hoewel de band eigenlijk had besloten geen interviews te doen, maakt gitarist Lars Frederiksen voor Aardschok een uitzondering.

Onno Cro-Mag

THE 69 EYES

KINDVRIENDELIJK

The 69 Eyes bestaat al twintig jaar en is een waar fenomeen in eigen land, maar toch heeft Aardschok nog nooit uitgebreid aandacht aan de band besteed. Daar komt nu verandering in. 'Back In Blood' luidt namelijk een nieuw hoofdstuk in voor de Finnen. Zanger Jyrki 69 vertelt.

Ron Willemsen

SWASHBUCKLE

HANGT AAN DE STROP

Sinds enkele jaren is het gedaan met de rust op de zeven zeeën. Na het ongekende succes van de power metalpiraten van Alestorm komt er vanuit de Amerikaanse wateren een ander soort scheurbuiken aangestormd, nu onder de vlag van thrash metal: Swashbuckle. Het debuutalbum 'Crewed By The Damned' (2006) is aan deze kant van de oceaan nagenoeg onopgemerkt gebleven, maar ondersteund door een stevig stel matrozen van het nieuwe label Nuclear Blast is het gezelschap nu op volle sterkte om Europese schepen te enteren. Aan het woord is brulboei/bassist Admiraal Nobeard, over het vers bij elkaar gestolen 'Back To The Noose'.

Justin Erkens

MASTERS OF REALITY

FLIRTEN MET FUSION

De nieuwe CD 'Pine/Cross Dover' biedt alles wat de voorgaande albums van Masters Of Reality steevast onweerstaanbaar maakte: meeslepende melodieën, robuuste rock en onderkoelde zang. Klanken voortgebracht door de woestijn. Toch is het geen veredelde herhalingsoefening. Verre van dat. Improvisaties, deels geïnspireerd door fusion uit de jaren zeventig, vormen een aangename verrassing. Chris Goss over een oude liefde die huishield in zijn muzikale hart.

Robert Haagsma

MUNICIPAL WASTE

KEIHARD WERKEN EN EEN BEETJE GELUK

Een onophoudelijke achtbaanrit. Dat is ongeveer hoe de leden van Municipal Waste de laatste pakweg vier jaar hebben beleefd. De thrash/crossoverband uit de Amerikaanse staat Virginia groeide onbedoeld uit tot de wegbereiders voor een hele nieuwe generatie thrashbands en is sinds de release van het Earache-debuut 'Hazardous Mutation' in 2005 bijna continu op tournee geweest. In aanloop naar de release van het nieuwe album 'Massive Aggressive' vertelt gitarist Ryan Waste hoe het allemaal zover heeft kunnen komen.

Robbie Woning

THE DEVIL'S BLOOD

OMDAT BLOED NU EENMAAL KRUIPT…

Op 11 september verschijnt het debuutalbum 'The Time Of No Time Evermore' van de occulte rockband The Devil's Blood. Het Nederlandse zestal maakt razendsnel naam, ofschoon het tot nu toe alleen kan bogen op een singletje, een minialbum getiteld 'Come, Reap' en een handvol optredens. Ongetwijfeld speelt het afschrikwekkende voorkomen van de bandleden, die zich voorafgaand aan concerten ritueel overgieten met bloed, daarbij een grote rol. Maar vergis je niet: dat imago staat haaks op de muziek van The Devil's Blood, die toch vooral als zeventigerjarenrock omschreven moet worden. Muziek zoals die gemaakt werd toen gitarist en bandoprichter Selim Lemouchi nog geboren moest worden.

André Verhuysen

GOATWHORE

VISSEN NAAR RIFFS

Goatwhore is absoluut een van de meest degelijke bands van het moment, en het vierde album 'Carving Out The Eyes Of God' is net weer een tikkeltje beter dan voorganger 'A Haunting Curse'. Zanger Louis B. Falgoust II (Ben voor vrienden) belt met Aardschok terwijl hij op Amerikaanse tournee is met Abigail Williams, Dååth, S.W.W.A.A.T.S. en Abysmal Dawn.

Rudi Engel

CALIBAN

TRAGEDIES

Na drie albums te hebben uitgebracht via LifeForce en vervolgens nog eens drie via Roadrunner heeft Caliban nu de overstap gemaakt naar Century Media. Via dit label – net als Caliban afkomstig uit het Ruhrgebied – verschijnt binnenkort het uitstekende zevende album 'Say Hello To Tragedy'. Op de vraag of de vrij zwakke voorganger 'The Awakening' een haastklusje was om onder het contract met Roadrunner uit te komen, antwoordt zanger Andy Dörner ontkennend.

Rudi Engel

GHOST BRIGADE

DE COOLSTE HOBBY TER WERELD

In 2007 verraste het Finse Ghost Brigade menig metalliefhebber met zijn debuutalbum 'Guided By Fire'. Onder welke noemer de muziek van de heren precies geschaard moet worden is moeilijk te zeggen. Is het doomcore, of toch meer melancholische death metal? De bandleden zelf weigeren in elk geval hun muziek in een hokje te plaatsen. Ook invloeden noemen ze niet, omdat het er simpelweg te veel zijn. Hoe dan ook, de muziek op 'Isolation Songs' brengt de luisteraar in vervoering dankzij majestueuze melodieën en krachtige vocalen. Aardschok sprak erover met gitarist en hoofdsongschrijver Wille Naukkarinen.

Marlous de Jonge

IMMORTAL

ONSTERFELIJK

Het is een hele tijd geleden dat de Noorse black metalband Immortal zijn laatste album heeft uitgebracht, want 'Sons Of Northern Darkness' stamt alweer uit 2002. Nadat in 2003 de gitaren in de wilgen worden gehangen, lijkt een terugkeer uitgesloten. Toch kondigt de band drie jaar later een reünie aan. In eerste instantie doet Immortal alleen wat optredens en lijkt er geen sprake van een nieuw album. Eerder dit jaar bereikt ons echter het nieuws dat de opnamen voor 'All Shall Fall' al gestart zijn. Inmiddels is het album af en is de releasedatum vastgesteld op 25 september. Reden genoeg dus om bandoprichter Demonaz aan wat vragen te onderwerpen. Als we hem vragen waarom de heren van mening veranderd zijn over het uitbrengen van een nieuw album, antwoordt hij daar heel stellig op.

Leon van Rijnsbergen

THE PROJECT HATE MCMXCIX

THE PROJECT HATE MCMXVIII?

Het is al ruim negen jaar geleden dat Aardschok een artikel weidde aan The Project Hate MCMXCIX. Toentertijd ter gelegenheid van het uitkomen van het overweldigende debuut 'Cybersonic Superchrist'. Sindsdien is er nogal wat gebeurd in het TPH-kamp. Met 'The Lustrate Process' verscheen onlangs het zevende album bij het Nederlandse Vic Records, de vierde platenmaatschappij voor de Zweden, waardoor dit album nu ook bij ons ruimschoots verkrijgbaar is. De tussenliggende albums zijn dat nog nauwelijks. Aardschok neemt met bandleider en enige songschrijver Lord K Philipson de voorbije jaren onder de loep en kijkt om te beginnen vooruit naar het in november te verschijnen eerste album – opgenomen in 1998 – dat door toedoen van Vic Records nu eindelijk het levenslicht zal zien.

Metal Mike

DIVINE HERESY

GOED VERSUS KWAAD

Na in 2002 uit Fear Factory te zijn 'gestapt', meldde gitarist Dino Cazares zich in 2007 terug met zijn nieuwe band Divine Heresy. Het debuutalbum 'Bleed The Fifth!' ontving louter lovende recensies, maar binnen de band zat er toch iets niet goed. Zanger Tommy Vext bleek zo onhandelbaar dat hij nog geen jaar na zijn komst alweer werd ontslagen. Anno 2009 gaat het echter weer prima met Divine Heresy. Aardschok praat met Cazares over het gloednieuwe album 'Bringer Of Plagues' en nieuwe zanger Travis Neal, en brengt en passant ook nog even het Fear Factory-akkefietje ter tafel.

Marlous de Jonge

ARKAEA

GOEDE TIJDEN, SLECHTE TIJDEN

"This is really turning into a soap, man." Aan het woord is gitarist Christian Olde Wolbers, die uiteraard doelt op alle perikelen rond zijn band Fear Factory. Voorlopig probeert hij er echter niet te veel mee bezig te zijn, want het debuutalbum van zijn nieuwe band Arkaea ligt net in de winkels. En dat is te goed om door al het getouwtrek onder te laten sneeuwen.

Rudi Engel

THE RECKONING

ZINVOL GEWELD UIT BELGIË

Vorige maand werd ik uitermate aangenaam verrast door 'Counterblast', de tweede volwaardige CD van het Belgische death metalgezelschap The Reckoning. Nader onderzoek wijst uit dat het album reeds twee jaar geleden werd opgenomen in Polen en pas een jaar later, in juni 2008, op de mensheid werd losgelaten. We vragen gitarist Styg waarom de band helemaal naar Polen reisde voor de opnames, waarom de CD pas een jaar later uitkwam, en krijgen en passant met het schaamrood op de kaken ook te horen dat het album reeds driemaal voor een recensie naar Aardschok was verstuurd!

Stephan Gebédi

BEHEMOTH

NERGAL DE VEROVERAAR

De opmars van Behemoth lijkt niet te stuiten. Het death/black metalgezelschap is de laatste jaren niet alleen uitgegroeid tot de belangrijkste Poolse metalband, maar neemt inmiddels ook wereldwijd een toppositie in het genre in. De ijzersterke liveshows en de brute uitstraling van de band spelen daarbij een grote rol. De albumverkopen van Behemoth groeien gestaag, ondanks illegale downloads en een kredietcrisis. Voor frontman Nergal is het allemaal echter nog niet genoeg. Hij ziet dit slechts als het begin en wil met Behemoth alleen nog maar groter worden. Met de sterke nieuwe CD 'Evangelion' en de steun van twee grote platenmaatschappijen (Nuclear Blast in Europa en Metal Blade in Amerika) zou 2009 wel eens het jaar van Behemoth kunnen worden. Temeer daar 'Evangelion' een breder publiek dan zijn voorgangers zou kunnen aanspreken.

Stephan Gebédi

MAN MUST DIE

EXTREEM, MAAR OOK CATCHY

Man Must Die uit het Schotse Glasgow wordt door Relapse gepresenteerd als een moderne death metalband. Gitarist, belangrijkste songschrijver en oprichter van de band Alan McFarland is er niet blij mee. Modern zijn ze wel, omdat ze een eigen sound hebben, maar ze maken geen death metal, vindt hij. "We houden het zelf op extreme metal."

Rob Broere

ILLDISPOSED

NO-SCHOOL DEATH METAL

De Deense death metallers van Illdisposed hadden al acht albums op naam staan, hebben diverse stijl- en bezettingswisselingen ondergaan en versleten al bijna even zoveel platenmaatschappijen. Met nog slechts één origineel bandlid in de gelederen (frontman Bo Summer) maakt de band anno 2009 alsnog een kleine stijlverschuiving én blijkt er een nieuwe gitarist van de partij te zijn. De ándere gitarist, Jakob Hansen, die overigens zijn tienjarig jubileum bij de band viert, praat Aardschok bij over de laatste ontwikkelingen.

Renée van der Ster

ROSWELL SIX

VAN LEES- TOT LASERVOER

Boeken worden met grote regelmaat verfilmd, maar het komt zelden voor dat een boek een muzikaal broertje (of zusje) krijgt. Bijzonder is ook dat boek en CD vrijwel gelijktijdig zijn verschenen. Het gaat hier om de fantasy-roman 'Terra Incognita: The Edge Of The World', het eerste deel van een trilogie, geschreven door de Amerikaanse bestsellerauteur Kevin J. Anderson, en de afgeleide (in de vorige Aardschok besproken) CD 'Terra Incognita: Beyond The Horizon'. Op dit epische album, met composities van toetsenist Erik Norlander (Rocket Scientists), trekt een select gezelschap aan vocalisten en muzikanten uit de progressieve rockwereld voorbij. Aardschok vindt Norlander bereid om zijn zegje over dit unieke project te doen.

Joost Boley