Aardschok Januari/Februari 2010

In de Aardschok van Januari/Februari 2010 lees je alles over:

ARSISBABYLON BOMBSCHANNEL ZERODARK AGEDARK FUNERALDARK TRANQUILLITYDEAD TO MEDOMMINDREAM EVILELISFEAR FACTORYFOLSOMHEATHENIHSAHNJEFF SCOTT SOTOMACHINE HEADMNEMIC ORPHANED LANDOVERKILLRAM-ZETSKARHEADSTEEL PANTHERSTILL SCREAMINGTHE FRIGHTVAN PUBER TOT ROCKGODWISDOM IN CHAINS

 

 

ARSIS

NIEUW ALBUM, NIEUWE LINE-UP

2010 begint al direct met een hoogtepunt. In de lijn van een band als The Black Dahlia Murder combineert Arsis nu ruim vijf jaar melodieuze death metal met gemene, felle screams. Het voorlopige hoogtepunt is het nieuwe, vierde album ‘Starve For The Devil’, dat zowel melodieuzer als intenser is dan zijn toch al niet misselijke voorgangers. Zanger/gitarist James Malone is zo ongeveer het enige vaste bandlid, dus de meest logische keus om aan de tand te voelen.

Rudi Engel

BABYLON BOMBS

Gebroken maar niet verslagen

Wat een leuk verhaal had moeten worden over ‘Babylon’s Burning’, het nieuwe album van het Zweedse Babylon Bombs krijgt op voorhand een geheel andere lading. Gesprekspartner drummer Swaint is twee dagen voor het interview van het podium gevallen en op een betonnen vloer geklapt tijdens de CD-releaseshow in het zuiden van Duitsland. Resultaat: een gebroken rug en een verblijf in het ziekenhuis. Toch is dit voor de pechvogel geen reden om de afspraak te cancellen. Hoe gaat het met hem?

Ron Willemsen

CHANNEL ZERO

KLINKENDE COMEBACK

Het begon met een simpele actie. Een fan peilde via Facebook de animo voor een reünie van de Belgische band Channel Zero. De reacties waren zó overweldigend, dat de mannen er niet meer onderuit konden: voor januari 2010 werden drie shows gepland in Ancienne Belgique te Brussel. Intussen zijn het er al zes, allemaal stijf uitverkocht. Zanger Franky De Smet-Van Damme en nieuwe gitarist Mike Doling over de spectaculaire comeback.

Robert Haagsma

DARK AGE

EIGEN HAARD IS GOUD WAARD

Het wemelt van de goede bands in Duitsland. De melodieuze death metalband Dark Age bijvoorbeeld, dat al vijftien jaar aan de weg timmert en vorige maand met z’n zesde studioalbum ‘Acedia’ eindelijk Eremetaal scoorde. Wie bekend is met ouder werk van de band, moet het zijn opgevallen dat de band gestructureerder en frisser klinkt dan ooit. Zanger/gitarist, mede-oprichter én producer Eike Freese vertelt hoe de zaken ervoor staan.

Renée van der Ster

DARK FUNERAL

Geen verrassingen, wel kwaliteit

De Zweedse black metalveteranen van Dark Funeral zijn altijd goed voor een relletje. Voordat het nieuwe album ‘Angelus Exuro Pro Eternus’ medio november 2009 verscheen, was er op YouTube al een video te zien van het nummer “My Funeral”. Door de bloederige beelden in de clip werd deze door diverse online-media van het net geweerd en dat leverde de band uiteraard weer wat extra publiciteit op. Het gaat Aardschok echter vooral om de goede nieuwe CD.

Leon van Rijnsbergen

DARK TRANQUILLITY

VOORUITKIJKEN EN DOORGAAN

Dark Tranquillity vierde onlangs zijn twintigste verjaardag met de release van een DVD met daarop een volledig concert en een meer dan uitstekende documentaire. Een mooi moment om een punt erachter te zetten? Niet als het aan zanger Mikael Stanne ligt. “Ik zie dit niet als het einde van twintig jaar DT, maar als het begin van de volgende twintig jaar!” Het meer dan uitstekende debuutalbum voor de komende twintig jaar heet ‘We Are The Void’ en verschijnt begin 2010.

Rudi Engel

DEAD TO ME

POWERTRIO

Dead To Me werd in 2005 opgericht door voormalig One Man Army-frontman Chicken. Het debuutalbum ‘Cuban Ballerina’ zorgde een jaar later direct voor ophef in de punkscene. In 2007 verliet zanger/gitarist Jack de band, maar in de persoon van Nathan werd een waardig opvolger gevonden. Dead To Me bracht onlangs de gedurfde en eigenzinnige CD ‘American Elephants’ uit. Nieuwkomer Nathan voelt zich direct in het diepe gegooid.

Onno Cro-Mag

DOMMIN

HET GELUID VAN DIEP BEDROEFDEN

Het Amerikaanse Dommin lanceert in januari met ‘Love Is Gone’ een mooi debuut, met vooral tekstueel veel diepgang. Zanger/gitarist Kristofer Dommin, vergezeld door bassist Billy James, drummer Cameron Morris en toetsenist Konstantine, heeft voor zijn stemmige pennenstreken diep in zijn eigen ziel gegraven. ‘Love Is Gone’ is dan ook een persoonlijke reflectie over stukgelopen relaties, obsessieve liefde en dramatisch verlies. Het zijn zware, maar herkenbare thema’s die nog eens omrand worden door donkere, geëmotioneerde rockmuziek, waarmee natuurlijk al gauw de link gelegd wordt naar bands als Type O Negative, Danzig en zelfs Depeche Mode. Toch vaart Dommin duidelijk een eigen koers. Dommin beschouwt de band in ieder geval zeker niet als de nieuwe Type O Negative of Danzig.

Liselotte Hegt

DREAM EVIL

Zorgeloze passie

Keer op keer bestookt het Zweedse Dream Evil de metalscene met albums vol clichés, maar al jaren blijkt het een succesformule. Tien jaar nadat het gezelschap is opgericht door de gerenommeerde producer Fredrik Nordström (At The Gates, In Flames, Opeth) en gitarist Gus G. (Firewind, Ozzy Osbourne) is Dream Evil sterker dan ooit. Ook na het vertrek van de Griekse gitaarheld in 2004 heeft Nordström zijn droom in stand gehouden. Vier jaar na ‘United’ komt zijn onvoorwaardelijke liefde voor heavy metal opnieuw tot volle bloei op ‘In The Night’. Aardschok spreekt erover met de gepassioneerde Scandinaviër.

Justin Erkens

ELIS

DOORSTARTERS

Sabine Dünser, frontvrouw van de gothic metalband Elis uit Liechtenstein, overleed ruim drie jaar geleden op 29-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Hoe pak je de draad na zo’n drama weer op? Ga je überhaupt verder met je band? Haar collega’s besloten, ondanks alle ellende, door te zetten en op zoek te gaan naar een nieuwe zangeres. Samen met Sandra Schleret (ex-Dreams Of Sanity, Siegfried) werd aan een nieuw album gewerkt. Het resultaat is ‘Catharsis’, dat sinds eind november in de winkels ligt. Met dit product onder de arm lijkt Elis klaar voor een nieuwe start. Aardschok sprak met de zangeres en bassist Tom Saxer na afloop van hun show in het Bolwerk in Sneek, afgelopen november tijdens de Beauty & The Beast-toer.

Anita Boel

FEAR FACTORY

GRONDIG GERENOVEERD

Fear Factory kneep er in 2002 vrij plotseling tussenuit. Een jaar later zwaaiden de deuren toch weer open. Gitarist Dino Cazares, volgens velen toch de meest creatieve kracht in de band, bleek echter niet meer van de partij. Op de platen die vervolgens uitkwamen was dat dan ook nadrukkelijk merkbaar. Er is echter goed nieuws: de gitarist heeft zich verzoend met zanger Burton C. Bell, terwijl Fear Factory zich in één moeite versterkte met superdrummer Gene Hoglan. Bassist Byron Stroud haakte al wat eerder in. Het kwartet is te horen op ‘Mechanize’, de CD die op 10 februari uit zal komen. Een gesprek met de twee voormalige kemphanen Dino Cazares en Burton C. Bell.

Robert Haagsma

FOLSOM

VIVA LAS VEGAS!

Ook de nieuwe Folsom-CD ‘Hammer Lane’ is weer rauw, brutaal en bijzonder oprecht. Liefhebbers van Blood For Blood, Madball en Terror kunnen dan ook niet langer om Folsom heen. Zanger Stu zit al bijna in het vliegtuig naar Europa, maar doet nog snel even zijn verhaal.

Onno Cro-Mag

HEATHEN

BETER LAAT DAN NOOIT

Aangezien zo’n beetje alle andere Bay Area-thrashbands van weleer de laatste jaren aan een tweede jeugd begonnen zijn – denk aan Testament, Exodus, Death Angel, Laaz Rockit, Forbidden en zelfs Defiance – kon Heathen natuurlijk niet achter blijven. Medio januari ligt het comebackalbum ‘The Evolution Of Chaos’ in de winkel. Eindelijk. Gitarist Lee Altus, sinds 2005 ook fulltime in dienst bij Exodus, laat er zijn licht over schijnen.

André Verhuysen

IHSAHN

Do what thou wilt

Na allerlei projecten en inmiddels toe aan zijn derde solo-plaat, het eind januari te verschijnen ‘After’, zou je denken dat het eerste bandje van Vegard Sverre ‘Ihsahn’ Tveitan toch langzaam naar de achtergrond zou verdwijnen. Niet als dat bandje Emperor heet en een album als ‘In The Nightside Eclipse’ in de black metalscene nog steeds als gitzwarte klassieker geldt. Naamsbekendheid heeft een prijs, namelijk dat al je latere werk zal worden vergeleken met hetgeen je als puber gedaan hebt.

Martijn Busink

JEFF SCOTT SOTO

A W.E.T. DREAM

Jeff Scott Soto is een begrip in de muziekwereld. Deze in 1965 in Brooklyn, New York geboren zanger heeft inmiddels een indrukwekkende c.v. opgebouwd. Hij bepaalde het gezicht van Eyes en Talisman en zong ondermeer bij Yngwie Malmsteen, Axel Rudi Pell, Takara, Soul Sirkus en een blauwe maandag bij Journey. De laatste jaren bestaat zijn leven uit ups and downs. Zo werd hij van de ene op de andere dag zonder opgave van reden uit Journey gezet en was er de dood van zijn goede vriend en Talisman-collega Marcel Jacob. Daar tegenover staan positieve zaken zoals zijn solo-project JSS en het onlangs verschenen W.E.T.-album. Aardschok sprak met de zanger, die momenteel met Trans-Siberian Orchestra door Amerika toert naar aanleiding van zijn bijdrage aan het nieuwe TSO-album ‘Night Castle’. Kort voor het middagoptreden in Salt Lake City beantwoordt de zanger vanuit een hotelkamer geduldig en openhartig onze vragen.

André Methorst

MACHINE HEAD

BURN MY EYES

Op 4 februari aanstaande zal Machine Head optreden in de hoofdstedelijke Heineken Music Hall. Voor de derde keer alweer. De laatste keer dat Machine Head er op de planken stond, in november 2007, maakte zanger/gitarist Robb Flynn een uurtje vrij om met Aardschok terug te blikken op Machine Heads debuutalbum ‘Burn My Eyes’.

André Verhuysen

MNEMIC

EERLIJK DUURT HET LANGST

De eigenzinnige Denen van Mnemic leveren met ‘Sons Of The System’ hun vierde en meest geslaagde plaat af. Na het komen en gaan van drie zangers is de line-up sinds het vorige album ‘Passenger’ weer stabiel; vocale krachtpatser Guillaume Bideau (ex-Scarve) is een blijvertje gebleken. Op artistiek gebied gaat het voortreffelijk met de band, maar ondanks de lof van critici en collega-muzikanten, plus optredens met bands als Fear Factory, Machine Head en zelfs Metallica, is de gedroomde doorbraak nog lang niet in zicht. Gitarist en oprichter Mircea Gabriel Eftemie vertelt met passie over de hechte groep die nog een lange en harde tijd voor de boeg heeft.

Bastiaan Tuenter

ORPHANED LAND

VERBROEDERING DANKZIJ METAL

Muziek slaagt waar politiek faalt. Dat is de overtuiging van Kobi Farhi, zanger van de Israëlische metalband Orphaned Land. Een kleine twintig jaar al probeert hij op zijn eigen wijze een bijdrage te leveren aan een oplossing voor het gruwelijke conflict dat het Midden-Oosten al decennia in een wurgende greep houdt. Wat blijkt: wonderen zijn mogelijk. Dankzij de verbroedering die metal veroorzaakt.

Robert Haagsma

OVERKILL

VAN BAND TOT LEVENSWERK

Prachtig, hoe Overkill op het in januari te verschijnen vijftiende (!) album ‘Ironbound’ nog even energiek en gretig klinkt als op klassieke albums als ‘Taking Over’ en ‘The Years Of Decay’. En geweldig, hoe de vijftigjarige zanger Bobby ‘Blitz’ Ellsworth vanuit zijn kantoor vol gouden platen, souvenirs van de vele toers en andere speciale Overkill-items ruim een uur lang bevlogen en met een gulle lach zijn verhaal doet.

Robbie Woning

RAM-ZET

KRANKZINNIG GOED

Het Noorse Ram-Zet bracht bijna tien jaar geleden het debuut ‘Pure Therapy’ op de markt. Een bizar, eigenzinnig en vooral ook uitdagend album. De schizo-metal kreeg verder vorm op de eveneens magnifieke CD’s ‘Escape’ en ‘Intra’. Op het nieuwe ‘Neutralized’ lijkt bandbrein Zet wat rust te hebben gevonden. De nummers zijn iets minder complex uitgevallen en zijn toegankelijker, maar nog steeds klinkt Ram-Zet krankzinnig goed. De plaat eindigde vorige maand als vierde in onze Soundcheck. De hoogste tijd dus voor een interview. Aardschok sprak met frontman Zet en zangeres Sfinx.

Anita Boel

SKARHEAD

HOE MEER ZIELEN…

Skarheads debuut-CD ’Kings At Crime’ stamt al weer uit 1999. Onlangs verscheen eindelijk het tweede album ‘Drugs, Music & Sex’. Toch is zanger Lord Ezec (ook bekend onder de naam Danny Diablo) een bezige bij, want enkele maanden geleden verscheen ook een album van zijn project Shotblockers, en in januari zal een nieuw album van Danny Diablo verschijnen. Tijd dus voor een gesprek met de Skarhead-frontman.

Onno Cro-Mag

STEEL PANTHER

FEEL THE STEEL!

Vanuit de Californische mistnevelen van mystiek en haarspray verschijnt het spandex-glamkwartet Steel Panther met het geweldige debuut ‘Feel The Steel’. Tijdens de roerige jaren tachtig lag de band al op ieders lippen en geen enkele ‘tittie’ op de Sunset Strip was veilig voor deze met make-up en ‘big hair’ gewapende rockers. Althans, zo gaan de geruchten. Steel Panthers choreografische podiumact zou een voorbeeld zijn geweest voor vele andere bands, de teksten over ‘nailing chicks’ en ‘party all day and fuck all night’ waren inspirerend, en Michael Starr (zang), Lexxi Foxxx (bas), Satchel (gitaar) en Stix Zadinia (drums) feestten ook nog eens luidruchtiger dan hun collega’s van Mötley Crüe en Poison bij elkaar. Van een miljoenenverkoop van het album dat eigenlijk nooit werd opgenomen (‘lost album’), kwam het echter nooit. Nu, twintig jaar later heeft Steel Panther alsnog een levensmissie: de terugkeer van de heavy metal. Een kleurrijk gesprek met frontman Michael Starr.

Liselotte Hegt

STILL SCREAMING

doe-het-zelvers

De Duitse hardcoreband Still Screaming verrast vriend en vijand met het tweede album ‘From Ashes Of A Dead Time’. Zangers Dennis (ex-Brightside) en Matzo zorgen met twee totaal verschillende stemmen voor een aanstekelijk en afwijkend potje hardcore. Met zijn laatste centen bekostigde Dennis deze CD. Hij verklaart zich nader.

Onno Cro-Mag

THE FRIGHT

MEER DAN HORRORPUNK

Is The Fright een schaamteloze kopie van alles wat Glenn Danzig ooit gedaan heeft met Samhain en Misfits, zoals kwade tongen beweren? Nee, de Duitse band heeft duidelijk meer in zijn mars. Het ijzersterke en erg afwisselende album ‘Born To Be Dead’ bewijst dat. Uit alles blijkt dat we te maken hebben met perfectionisten. Of niet, zanger Lon?

Onno Cro-Mag

VAN PUBER TOT ROCKGOD

SATYR (SATYRICON)

Een van mijn favoriete personen om te interviewen is Satyr. De Noor vuurt niet op de automatische piloot clichématige antwoorden op je af, maar denkt telkens weer diep na en komt met interessante anekdotes. Zelfs voor de lichtvoetige vragen van Van Puber Tot Rockgod neemt hij ruim de tijd.

Rudi Engel

WISDOM IN CHAINS

VIER MAAL IS SCHEEPSRECHT

Wisdom In Chains begon als een uit de hand gelopen grap, die in 2002 resulteerde in de titelloze debuut-CD. Na de vele positieve reacties pakten de muzikanten, die ook spelen in Krutch en Boxcutter, Wisdom In Chains toch wat serieuzer aan, met in 2005 ‘Die Young’ en in 2007 ‘Class War’ als gevolg. Nu, met het nieuwe album ‘Everything You Know’, lijkt de doorbraak slechts een kwestie van tijd. Zanger Mad Joe blijft echter met beide benen op de grond staan.

Onno Cro-Mag