CD van de maand Juni 2010

NEVERMORE

The Obsidian Conspiracy

(Century Media/EMI)
www.myspace.com/nevermorefans
Robbie Woning
85

 

 

De nieuwe Nevermore bewijst weer eens dat het geen kwaad kan wanneer een metalband eens wat extra tijd uittrekt om een nieuwe CD te maken. Bijna vijf jaar hebben we op ‘The Obsidian Conspiracy’ moeten wachten, maar dat geduld wordt deze maand ruimschoots beloond. Nevermore was typisch zo’n band die al een hele tijd aan zijn plafond zat en niet veel groter meer leek te kunnen groeien. Tot nu. Want met de nieuwe plaat op zak, zouden de mannen uit Seattle zomaar een flinke klapper kunnen gaan maken. Niet eerder waren zanglijnen en gitaargeweld op een Nevermore-plaat zo uitstekend in balans. En niet eerder schreef de band zo’n volwassen en afwisselende plaat. Gitarist en belangrijkste componist Jeff Loomis wilde ditmaal zanger Warrel Dane meer ruimte geven en dat heeft absoluut zijn effect gehad. ‘The Obsidian Conspiracy’ staat vol vette gitaarriffs en geweldige solo’s, maar de nummers zijn ook erg zanggericht en worden door Dane heel afwisselend gezongen. Nummers als ”And The Maiden Spoke“ en ”The Blue Marble And The New Soul“ gaan door hun hoorspelachtige opzet zelfs behoorlijk richting Queensrÿche ten tijde van ‘Operation: Mindcrime’. Muzikaal valt er ook een hoop te genieten. Loomis strooit met prachtige solo’s en ijzersterke riffs en ook ritmisch staat de CD als een huis. Vette thrash, progressief gefreak, ballad-achtig materiaal, pompende heavy metal; het komt allemaal in topkwaliteit voorbij. En dankzij de kundige bemoeienissen van Peter Wichers (opnames) en Andy Sneap (mix) klinkt het ook nog eens prachtig vet en open. De beste Nevermore-plaat tot nu toe!|