Aardschok Juni 2010

 

In de Aardschok van Juni 2010 lees je alles over:

In Memoriam, Ronnie James Dio en Peter Steele

SCOTT IANOZZY OSBOURNESABATONY&TAXEL RUDI PELLREVAMPSOULFLYNEVERMORE TWINTIG JAARSKYFORGERMASTERPLANPRETTY MAIDSANATHEMADE KLASSIEKERKEEP OF KALESSINTHE MONOLITH DEATHCULTMISERY INDEXAEONDEW-SCENTEDWATAINHEAVEN SHALL BURNANNIHILATORWAR OF AGESTRASH TALKTHE GASLIGHT ANTHEMNOYALTYTHE OTHERKINGDOM OF SORROWDANKO JONES

 

 

 

SCOTT IAN

MET DRIE BANDS OP PAD

De agenda van Scott Ian Rosenfeld (47) loopt snel vol. Wat wil je, de gitarist maakt deel uit van drie bands. Kort voor zijn Europese vuurdoop met The Damned Things bel ik die \u2018kale met een sik\u2019. Hij zit in een busje op weg naar Modesto, in Californië, alwaar hij vanavond met Pearl zal optreden. Pearl is de band van zijn vrouw, waarmee hij nu vijf weken op pad is tijdens haar eerste Amerikaanse toer ter promotie van \u2018Little Immaculate White Fox\u2019. Voor onwetenden: Pearl is de dochter van Meat Loaf en fungeerde tussen 1994 en 2003 als zijn achtergrondzangeres en zong ook in het achtergrondkoor van bands als Mötley Crüe en Sixx AM.

Metal Mike

OZZY OSBOURNE

DE EEUWIGE TWIJFEL

Ozzy Osbourne is de laatste jaren dankzij de realitysoap \u2018The Osbournes\u2019 vooral uitgegroeid tot een Bekende Brit. Wanneer er een nieuwe soloplaat uitkomt, is dat echter ook nog altijd een hele gebeurtenis. Het is het ideale moment om de legendarische zanger te bestoken met wat prangende vragen. Zoals: wat is er met gitarist Zakk Wylde gebeurd? Hoe staat het met Black Sabbath? En hoe kijkt hij terug op zijn geruchtmakende televisieavontuur? The Madman spreekt.

Robert Haagsma

SABATON

OORLOGSTUIG

Op de vorige plaat \u2018The Art Of War\u2019 gaf Sabaton al blijk van zijn fascinatie voor alles wat met strijd en oorlog te maken heeft. Op het zesde album, het eerste voor Nuclear Blast, wordt die koers voortgezet. Deze keer hebben de Zweden ervoor gekozen om de Tweede Wereldoorlog als uitgangspunt te nemen. Zanger Joakim Brodén ligt een en ander nader toe.

Ron Willemsen

Y&T

BESCHEIDENHEID SIERT DE MENS

Voor het laatste studioalbum van Y&T, \u2018Endangered Species\u2019 getiteld, moeten we teruggaan naar 1997. Hoewel de Californische band de laatste zeven jaar met grote regelmaat en erg succesvol de Europese podia onveilig maakte, duurde het tot 2010 voor er ook daadwerkelijk een nieuwe CD gemaakt werd. De mannen konden uiteindelijk de voortdurende roep om een nieuw album niet weerstaan, aldus een opgetogen gitarist, zanger en bandleider Dave Meniketti.

Ron Willemsen

AXEL RUDI PELL

HEAVEN AND PELL

Is dan niets in het leven meer zeker? Waar we de afgelopen twintig jaar met een gerust hart konden vaststellen dat elk album van Axel Rudi Pell zich in het kielzog bewoog van Rainbow en Deep Purple, daar heeft op het nieuwe \u2018The Crest\u2019 zowaar een muzikale aardverschuiving plaatsgevonden. Je moet wel haast doof zijn om niet te horen dat de sympathieke Duitse gitarist zich ditmaal meer dan een beetje heeft laten beïnvloeden door Black Sabbath mét Ronnie James Dio, oftewel Heaven And Hell. Dat vraagt om uitleg.

André Verhuysen

REVAMP

FLOOR JANSEN IS TERUG!

Het is al weer ruim een jaar geleden dat After Forever er een einde aan maakte. Niet alleen bij de fans deed het pijn, ook de leden zelf hadden er moeite mee. \u201eIk heb best even in een flinke dip gezeten\u201d, bekent zangeres Floor Jansen aan Aardschok. Gelukkig heeft ze zichzelf weten te herpakken. Ze klom uit het dal en richtte haar eigen band ReVamp op. Samen met Grip Inc.-gitarist Waldemar Sorychta en After Forever-collega/toetsenist Joost van den Broek heeft ze inmiddels zelfs al het titelloze debuut in elkaar gedraaid. Het resulaat mag er zijn. Floor Jansen is terug en hoe!

Anita Boel

SOULFLY

MOORDPLAAT

Maakte Max Cavalera met Sepultura zes albums, met Soulfly heeft hij net het zevende afgeleverd. \u2018Omen\u2019 is de hardste plaat tot nu toe en van invloeden uit traditionele muziek is voor het eerst geen sprake. Wat dat betreft heeft Cavalera (40) grote plannen voor het volgende album, dat de Sepultura-klassieker \u2018Roots\u2019 moet gaan evenaren. En we kunnen ook uitzien naar de tweede plaat van Cavalera Conspiracy, die Max en zijn broer Igor net hebben opgenomen. Aardschok sprak Cavalera aan de vooravond van een uitgebreide Europese toer.

Rob Broere

NEVERMORE

WEG UIT DE UNDERGROUND?

Vorige maand lichtte Aardschok al een tipje van de sluier over Nevermore\u2019s nieuwe studioalbum \u2018The Obsidian Conspiracy\u2019 op. Omdat daarbij de aandacht eigenlijk alleen uitging naar de eerste indrukken die tijdens de luistersessie werden opgedaan, gaan we ditmaal met gitarist Jeff Loomis nog wat dieper op de zaken in.

Liselotte Hegt

TWINTIG JAAR

LACRIMOSA

Het Zwitserse Lacrimosa kan een feestje bouwen. Dit jaar bestaat de gothic metalband namelijk twintig jaar. Het jubileum wordt niet gevierd met een doorsnee \u2018best of\u2019-album, maar met \u2018Schattenspiel\u2019, een dikke dubbel-CD vol niet eerder uitgebracht materiaal. De 37-jarige frontman Tilo Wolff legt uit waarom.

Anita Boel

SKYFORGER

MEER FOLK DAN METAL

Na een afwezigheid van zeven jaar meldden de Letse krijgers van Skyforger zich vorige maand terug met \u2018Kurbads\u2019. Begin jaren negentig behoorden de Oost-Europeanen tot de eersten die metal samensmolten met Baltische folk, maar na \u2018Perkonkalve\u2019 (2001) en \u2018Zobena Dziesma\u2019 (2003) viel het gezelschap voor enige tijd stil. Terwijl in westelijk Europa de hele heisa omtrent folk/pagan metal losbarstte, hadden de Letten andere zaken aan het hoofd. Aardschok spreekt erover met frontman Pèteris \u2018Peter\u2019 Kvetkovskis.

Justin Erkens

MASTERPLAN

DE ZUCHT NAAR ERKENNING

\u2018Time To Be King\u2019 is de titel van de nieuwe plaat van Masterplan. Het album markeert de terugkeer van zanger Jorn Lande. Uit de titel van het werkstuk spreekt een hartstochtelijke emotie: de band wil de ongekroonde koning van de hedendaagse hardrock worden. Gitarist Roland Grapow: \u201eIk ben vorig jaar vijftig geworden. Ik zou heel graag eens de vruchten van mijn arbeid willen plukken.\u201d

Robert Haagsma

PRETTY MAIDS

MAID IN DENMARK

Ze maken met hun band Pretty Maids inmiddels al bijna dertig jaar deel uit van de mondiale metalscene en beleefden in de tweede helft van de jaren tachtig en begin jaren negentig hun hoogtijdagen. In de loop der jaren hebben gitarist Ken Hammer en zanger Ronnie Atkins muzikanten zien komen en gaan. Hun dertiende studioplaat \u2018Pandemonium\u2019 is net verschenen en de krasse veertigers hebben de zin in het musiceren weer helemaal terug. Atkins kan niet wachten om de podia weer onveilig te maken.

Ron Willemsen

ANATHEMA

LOS VAN AL HET LEED

Donkere, duistere doom metal. Daar begon het in 1990 mee voor Anathema. Op het nieuwe album \u2018We\u2019re Here Because We\u2019re Here\u2019 is daarvan echter geen spoor meer terug te vinden. We hebben er wel zeven jaar op moeten wachten. De inmiddels zeskoppige Engelse band klinkt positiever dan ooit, verlicht bijna. Niet zo vreemd. Bandbaas Vincent Cavanagh heeft eindelijk vrede met zichzelf gesloten.

Patrick Lamberts

DE KLASSIEKER

OPETH \u2013 BLACKWATER PARK

\u2018Blackwater Park\u2019 was het album dat alles voor Opeth veranderde. Vóór het album in februari 2001 uitkwam, was het gezelschap rond Mikael Åkerfeldt niet meer dan één van de vele Zweedse metalbands. Deze ene plaat zorgde echter voor een wereldwijde doorbraak. \u2018Blackwater Park\u2019 achtervolgt de band nog steeds. Het werd onlangs tijdens een select aantal optredens integraal uitgevoerd. Ook verscheen er een luxe heruitgave, voorzien van een bonustrack en een documentaire op DVD. De schepper Mikael Åkerfeldt over zijn meesterwerk.

Robert Haagsma

KEEP OF KALESSIN

EUROVISIE IS BLACK METAL!

Als er de afgelopen maanden één band was die zijn geloofwaardigheid in gevaar bracht, was het wel het Noorse Keep Of Kalessin. Want welke black metalband probeert er nu in satansnaam door te dringen tot de eindronde van het Eurovisie Songfestival?! Naar aanleiding van het nieuwe album \u2018Reptilian\u2019 praten we met gitarist en bandleider Arnt, alias Obsidian C., die ons meteen uitlegt dat het juist heel erg getuigt van een black metalinstelling als je zoiets durft te doen. Eerst praten we echter over de nieuwe plaat.

Stephan Gebédi

THE MONOLITH DEATHCULT

TWEEMAAL IS SCHEEPSRECHT

Net toen het beetje stil leek te worden rond Kampens metaltrots The Monolith Deathcult, schudden de heren ons wakker met een re-release, of beter gezegd remake, van hun tweede album \u2018The White Crematorium\u2019. Aardschok vroeg zich wat het nut ervan is om slechts vijf jaar na het uitbrengen van je tweede plaat alweer een nieuwe versie op de markt te gooien en belde met zanger/gitarist Michiel Dekker.

Stephan Gebédi

MISERY INDEX

HET LIJDEN BELOOND

De studioplaat \u2018Traitors\u2019 uit 2008 betekende het grootste creatieve en commerciële succes dat Misery Index tot dan toe kende. De pakkende mix van death metal, grindcore, punk en hardcore zorgde ervoor dat de groep uit Baltimore haast onafgebroken kon toeren met de grootste namen uit de scene. Opvolger \u2018Heirs To Thievery\u2019 overklast zijn voorgangers op alle fronten. Zanger/bassist Jason Netherton durft zelfs te spreken van \u201e\u2018Traitors\u2019 maal tien\u201d.\u201d

Wouter Dielesen

AEON

DAN MAAR DE KRANT LEZEN

Jehova\u2019s opgepast: Aeon is weer terug! De US death metal spelende Zweden brengen binnenkort hun derde album \u2018Path Of Fire\u2019 uit, dat zo mogelijk nóg lomper en bruter klinkt dan zijn voorganger. Toen – een kleine drie jaar geleden – deed zanger Tommy Dahlström uit de doeken waar hij zijn tekstuele inspiratie vandaan haalt (anti-Jehova\u2019s getuigen en anti-christendom); ditmaal is gitarist Zeb Nilsson aan het woord.

Rudi Engel

DEW-SCENTED

HONDERD SHOWS IN NEDERLAND

Rochelend en gorgelend neemt zanger Leif Jensen \u2019s ochtends de telefoon op. Na Dew-Scenteds shows met Bolt Thrower is hij gisternacht ziek thuisgekomen in Dortmund. \u201eMaar dat hoort bij het toeren\u201d, wimpelt hij de kwestie af. Er zijn inderdaad leukere onderwerpen om over te praten. Het nieuwe album \u2018Invocation\u2019 bijvoorbeeld, geheel volgens recept gevuld met thrash metal. Bovendien de achtste albumtitel op rij die begint met een I.

Bastiaan Tuenter

WATAIN

\u201eDARK FUNERAL IS DE JURASSIC PARK VAN BLACK METAL\u201d

Vorige maand kon je in Aardschok alles lezen over de perspresentatie van \u2018Lawless Darkness\u2019 in Watains oefenruimte. Op het moment dat je dit leest zijn er nog zo\u2019n twee weken te gaan tot de release van dit absolute meesterwerk. De Zweden zelf winden er alvast geen doekjes om: \u2018On June 7th 2010, Black Metal shall be reborn\u2019, staat er op hun website te lezen. Zanger/bassist Erik Danielsson licht de zelfverzekerde woorden in een vervolggesprek toe.

Rudi Engel

HEAVEN SHALL BURN

BANG VOOR SUCCES

Heaven Shall Burn is geen band die plotseling een totaal onverwachte stap zal maken, maar dat maakt het zesde album \u2018Invictus\u2019 (Iconoclast III)\u2019 er niet minder interessant op. De Duitsers trekken namelijk nóg rauwer en agressiever van leer dan op de ook al niet bepaald ingetogen voorganger uit 2008. Gitarist Maik Weichert legt Aardschok onder meer uit waar de \u2018Iconoclast\u2019-trilogie voor staat. Of is het eigenlijk wel een trilogie, Maik?

Rudi Engel

ANNIHILATOR

WIE HET LAATST LACHT…

Snarenplukker Jeff Waters en zijn Annihilator hebben een nieuw album gemaakt, simpelweg genaamd \u2018Annihilator\u2019. Het dertiende album is het eerste dat via Earache verschijnt. Dat, en een deal met Gibson, zorgt ervoor dat de Canadees zijn zaakjes nooit eerder zo goed voor elkaar had, waarvan akte. Vanuit een fraaie Gibson-bus, geparkeerd in Eindhoven, staat de spraakzame gitarist Aardschok te woord.

Bastiaan Tuenter

WAR OF AGES

ONSTERFELIJK

\u2018Eternal\u2019, alweer het vierde album van War Of Ages, is wederom een zeer professioneel klinkend potje metalcore en toont aan dat dit gezelschap is uitgegroeid tot een van de topacts in het genre. De christelijke band wil absoluut geen boodschap opdringen aan zijn luisteraars, maar schaamt zich ook niet voor zijn overtuiging. Oprichter Leroy Hamp is als zanger enorm gegroeid en weet dat zelf ook.

Onno Cro-Mag

TRASH TALK

KORT MAAR KRACHTIG

Trash Talk is in 2005 opgericht. De buitenwijken van de Californische hoofdstad Sacramento vormen de thuisbasis van deze vier vrienden, die een bandje begonnen met het doel snelle, agressieve hardcore/punk te spelen. Onlangs verscheen het tweede album \u2018Eyes & Nines\u2019 via hun eigen label Trash Talk Collective. Bassist Garret en de andere bandleden zitten op het moment van spreken vanwege de vulkaanuitbarsting in IJsland vast in Londen.

Onno Cro-Mag

THE GASLIGHT ANTHEM

BETER DAN USHER!

In 2006 maakte de punkscene kennis met The Gaslight Anthem, wier debuutalbum \u2018Sink Or Swim\u2019 is uitgegroeid tot een klassieker. Side One Dummy lijfde de band razendsnel in en het tweede album \u2018The \u201859 Sound\u2019 (2008) was een regelrechte hit. Bruce Springsteen verkondigde luidkeels dat hij zijn favoriete band gevonden had, wat zorgde voor nog meer aandacht vanuit de alternatieve muziekwereld. Het wederom prachtige derde album \u2018American Slang\u2019 staat op het punt van uitkomen, en zanger Brian Fallon moet zichzelf nog steeds elke dag in de arm knijpen of het succes wel echt is.

Onno Cro-Mag

NOYALTY

EIGENZINNIG!

Eigenlijk moet ik me schamen, want het net als ik uit Eindhoven afkomstige Noyalty was me totaal onbekend. Al vier jaar timmert deze band aan de weg. Na het in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum \u2018Between The Broken\u2019 heeft het nu onderdak gevonden bij het Belgische Funtime Records. \u2018The Seas Have No Roads\u2019 is hier het resultaat van en zal zowel liefhebbers van old- als new-school hardcore aanspreken. Zanger Daniel Calder is de spreekbuis van Noyalty.

Onno Cro-Mag

THE OTHER

OP NAAR INTERNATIONALE ERKENNING

The Other is absoluut de smaakmaker van het horrorpunkgenre van dit moment. Dat de band niet door iedereen wordt geapprecieerd blijkt uit de uiteenlopende scores in onze Soundcheck. Met het vierde album \u2018New Blood\u2019 zou de Duitse band desondanks zomaar een doorbraak kunnen forceren. Zo gaan de mannen binnenkort voor de derde keer op tournee door Amerika, waar ze gemiddeld voor zo\u2019n vijfhonderd mensen per avond spelen. Zanger Rod Usher is daarnaast ook nog eigenaar van het horrorpunklabel Fiend Force.

Onno Cro-Mag

KINGDOM OF SORROW

MET DANK AAN MICKEY ROURKE

Het tweede Kingdom Of Sorrow-album \u2018Behind The Blackest Eyes\u2019 staat op het punt van uitkomen, en wederom is de samenwerking tussen Kirk Windstein (zanger/gitarist Crowbar, Down) en Jamey Jasta (zanger Hatebreed, Icepick) een aanrader geworden voor metal- én hardcorefans. Het project is inmiddels uitgegroeid tot een heuse band, die ook op tournee gaat. Windstein heeft er al zin in.

Onno Cro-Mag

DANKO JONES

DE MOOISTE BAAN TER WERELD

Danko Jones is een band die vooral op het podium vlamt. Het lukt het trio echter steeds beter de energie die tijdens concerten vrijkomt op een CD vast te leggen. \u2018Below The Belt\u2019 is daar het meest recente voorbeeld van. Zanger en gitarist Danko Jones en bassist John Calabrese over porno, Van Halen, Lemmy en het nieuwe album.

Robert Haagsma