Aardschok Augustus/September 2010

In de Aardschok van Augustus/September 2010 lees je alles over:

DIMMU BORGIRHAIL OF BULLETSVAN PUBER TOT ROCKGODIRON MAIDENJORN LANDEKORNSEROTONALSONIC SYNDICATEBLACK LABEL SOCIETYVINCE NEILSTONE SOURBLIND GUARDIANMY FAVORITE SCARBONDED BY BLOOD TRISTANIAMOJOBONEIN THIS MOMENTDE DONKERE KANT VANDE HERSTART VAN MISCONDUCTTERRORGRAVE MAKERASHERSINTEGRITYHARRIES’89KATAKLYSMNIGHTFALLINSIDIOUS DISEASE

 

 

DIMMU BORGIR

VERSTIKKENDE BOMBAST EN ONPEILBARE DIEPTES

Wat een verademing was het toen Dimmu Borgir drie jaar geleden zijn zevende album op de mensheid losliet. ‘In Sorte Diaboli’ liet voor Dimmu-begrippen namelijk een rauw, bijna gestript geluid horen vergeleken met de overdadige bombast van voorganger ‘Death Cult Armageddon’. Waar de band voorheen een heel orkest nodig had, deed Mustis het dit keer allemaal in zijn eentje. Vergeleken met andere (black) metalbands was het resultaat nog steeds vrij bombastisch, maar de gitaren en drums stonden tenminste weer op de voorgrond.

Rudi Engel

HAIL OF BULLETS

STUDIOREPORT

In oktober zal er een nieuw album van Hail Of Bullets verschijnen. ‘On Divine Winds’ is de titel van deze tweede plaat van de Nederlandse formatie. Grote vraag is natuurlijk: op welk slagveld lieten de mannen ditmaal hun oog vallen?

Robert Haagsma

VAN PUBER TOT ROCKGOD

ABBATH (IMMORTAL)

Immortals Abbath – geboren als Olve Eikemo (1973) – geeft nauwelijks interviews, laat staan dat hij over zijn privéleven praat. Voor Aardschok maakt hij echter graag een uitzondering. Het podiumbeest blijkt ‘in het echt’ een vriendelijke, goedlachse en enthousiaste gesprekspartner te zijn.

Rudi Engel

IRON MAIDEN

HET LAATSTE KUNSTJE?

De nieuwe CD van Iron Maiden heet ‘The Final Frontier’. Het is een titel die je op verschillende manieren kunt interpreteren. Is het louter een verwijzing naar de sciencefictionachtige sfeer van het betreffende nummer? Of wordt er op subtiele wijze aangegeven dat de heren op het punt staan de handdoek in de ring te gooien? Over het nieuwe album en de toekomst van de band een exclusief gesprek met bassist en bandleider Steve Harris, drummer Nicko McBrain en gitarist Janick Gers.

Robert Haagsma

JORN LANDE

ODE AAN DIO

De dood van de legendarische rockzanger Ronnie James Dio hakte er flink in. Ook Jorn Lande (Masterplan, Jorn), die de kleine man met de grootse stem sinds zijn kindertijd adoreerde, was er kapot van. Lande bracht een eerbetoon uit, simpelweg genaamd ‘Dio’; een ijzersterk album met een niet altijd even voor de hand liggende songkeuze. De blonde Noor legt aan Aardschok uit waarom.

Liselotte Hegt

KORN

“IK WEET NIET OF ER NOG WEL EEN VOLGEND ALBUM KOMT”

Op een verdwaalde zuurpruim na lijkt iedereen het erover eens te zijn: Korn heeft zojuist een van zijn beste albums tot nu toe afgeleverd. Op ‘Korn III: Remember Who You Are’ briest, buldert en kraakt de band alsof het weer 1994 is, maar er lijken zich ook donkere wolken te vormen boven Korn. Bassist Fieldy mag dan een nukkige gesprekspartner zijn, die meestal een paar gemompelde woorden als antwoord wel genoeg vindt, maar hij verklapt Aardschok na enig aandringen wel dat er volgend jaar mogelijk een tournee in de oorspronkelijke bezetting komt en de band er daarna wellicht het bijltje bij neergooit.

Rudi Engel

SEROTONAL

DARREN WHITE IS TERUG!

Bij het horen van de naam Serotonal zullen bij de meeste Aardschoklezers nog geen bellen gaan rinkelen. Dat gebeurt misschien wel als de naam Darren White valt. Anathema werd in 1990 opgericht, White nam de eerste vijf jaar de zang voor zijn rekening. Vervolgens startte hij onder anderen met de ex-Cradle Of Filth-leden Paul Allender, Paul Ryan en Benjamin Ryan de band The Blood Divine. In 1998 werd deze band opgedoekt. White leek vanaf dat moment van de aardbodem verdwenen. Nu is hij terug. Met zijn band Serotonal bracht hij eind vorig jaar het debuutalbum ‘Monumental – Songs Of Misery And Hope’ uit. Vanwege slechte promotie is velen tot nu toe het bestaan van Serotonal ontgaan. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Anita Boel

SONIC SYNDICATE

MODERN METAL

Sonic Syndicate heeft binnen enkele jaren voor elkaar gekregen wat vele anderen nooit zal lukken. Het Zweedse ‘modern metal’-collectief bracht zijn titelloze debuutalbum nog in redelijke anonimiteit uit, maar na het winnen van een contract bij labelgigant Nuclear Blast kon niemand meer om het sextet heen. Met het succesvolle ‘Only Inhuman’ (2007) en de opvolger ‘Love And Other Disasters’ (2008) voldeden de heren en dame glansrijk aan de hoge verwachtingen. Ondanks het vertrek van zanger Roland Johansson een jaar geleden, zijn de Zweden met de Britse vocalist Nathan Biggs als vervanger weer helemaal terug. Aardschok spreekt met bassiste Karin Axelsson, zanger Richard Sjunnesson en aanwinst Nathan Biggs over het nieuwe album ‘We Rule The Night’.

Justin Erkens

BLACK LABEL SOCIETY

ONTNUCHTEREND

Voor snarenplukker Zakk Wylde ging 2009 de boeken in als het dieptepunt van zijn omvangrijke carrière. Niet alleen ging hij onder het mes vanwege bloedproppen in zijn benen, ook vernam hij via de media dat er een einde kwam aan zijn 23-jarige dienstverband bij Ozzy Osbourne. Dit jaar neemt hij sportieve revanche door met zijn Black Label Society wederom een aan alle kanten ronkend album af te leveren.

Bastiaan Tuenter

VINCE NEIL

BROKKENPLIOOT

Mötley Crüe’s frontman Vince Neil kwam onlangs weer eens in het nieuws omdat hij door de politie van Las Vegas was opgepakt voor het rijden onder invloed nadat er ook nog eens een ongeluk had plaatsgevonden. Inmiddels is de hoogblonde zanger, na een borgtocht van 2000 dollar te hebben betaald, weer op vrije voeten gesteld, en is hij al weer ‘on the road’ om zijn derde soloalbum ‘Tattoos & Tequila’ te promoten. Tussen de bedrijven door heeft Neil een gaatje voor Aardschok vrijgemaakt. Echter, de instructie van het management is glashelder: er mogen absoluut geen vragen gesteld worden over de arrestatie en de perikelen uit het verleden, zoals het aanvallen van een producer in 2002, het mishandelen van een prostituée in 2003 en het in elkaar slaan van een medewerker van een nachtclub.

Liselotte Hegt

STONE SOUR

LIEVER LEVEN

Stone Sour was voor zanger Corey Taylor en gitarist Jim Root lang hun twééde band, naast het razend populaire Slipknot. Het heeft er echter alle schijn van dat Stone Sour hun topprioriteit wordt, nu na de dood van bassist Paul Gray de toekomst van Slipknot er wel erg onzeker uitziet. In september komt van Stone Sour een nieuwe CD uit: ‘Audio Secrecy’. Volgens de zanger zelf de beste plaat waar hij ooit bij betrokken was.

Robert Haagsma

BLIND GUARDIAN

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

Blind Guardian, het Duitse vlaggenschip op het gebied van bombastische power metal, bestaat inmiddels vijfentwintig jaar en brengt binnenkort de CD ‘At The Edge Of Time’ uit. Reden om weer eens contact te zoeken met zanger Hansi Kürsch.

Ron Willemsen

MY FAVORITE SCAR

TIJD OM TE OOGSTEN

Weinig bands zullen zo’n vliegende start hebben gehad als My Favorite Scar. Terwijl er nog hard werd gewerkt aan de eerste CD, trad de band al op in het voorprogramma van acts als Megadeth, Kiss, Nickelback, Epica en Alter Bridge. De eerste reacties op deze nieuwe Nederlandse sensatie zijn heel positief, maar het moment van de waarheid arriveert eerdaags natuurlijk met het uitkomen van het debuutalbum.

Robert Haagsma

BONDED BY BLOOD

HET BLOED KRUIPT…

Bonded By Blood brengt eind augustus zijn tweede album uit, ‘Exiled To Earth’ getiteld. Na een stilte van twee jaar, waarin de bassist de band verliet, is de Amerikaanse thrash metalband opeens hyperactief. Zo zal het vijftal na de release van het nieuwe album op een enorme toer gaan met niemand minder dan de naamgever. Inderdaad… Exodus. Zanger Jose Barrales vertelt het verhaal van Bonded By Blood.

Henri Serton

TRISTANIA

HAALT DE BEZEM ERDOOR

Het zal je als band maar gebeuren; je nieuwe album wordt uitgebracht en er staat een uitgebreide tournee op het programma, maar dan stapt je frontvrouw ineens op. Het overkwam Tristania. Als donderslag bij heldere hemel besloot zangeres Vibeke Stene in 2007, kort na de presentatie van ‘Illumination’, de band te verlaten. Alle geplande optredens moesten worden afgezegd. In plaats van op podia in heel Europa te staan, volgde een zoektocht naar een nieuwe zangeres. Toen die in Mariangela Demurtas was gevonden, werd besloten om sowieso de bezem maar eens door de band te halen. Wie zich niet geheel kon wijden aan Tristania, werd verzocht om te vertrekken. Op gitarist/zanger Anders Hidle en toetsenist Einar Moen na is de gehele band ververst. Het heeft in de vorm van ‘Rubicon’ een verfrissend nieuw album opgeleverd. Tristania kan er volgens Hidle de komende jaren weer helemaal tegen.

Anita Boel

MOJOBONE

UIT LIEFDE VOOR MUZIEK

Per Wiberg is van vele markten thuis. Naast zijn lidmaatschap bij Opeth en Spiritual Beggars laat de toetsenist zijn creativiteit de vrije loop in projecten als King Hobo en Mojobone. Van Mojobone verscheen onlangs de derde studioplaat ‘Cowboy Mode’; een sfeervol album dat een voorliefde voor doom, blues en psychedelica verraadt. Wie Wiberg vraagt naar zijn favorieten krijgt echter eclectische namen als Band Of Gypsies, Bad Brains, Black Sabbath, Miles Davis en Venom voorgeschoteld. Gespreksstof te over derhalve.

Stan Novak

IN THIS MOMENT

OP VOLLE KRACHT VOORUIT

Het kan soms snel gaan met een band. In 2005 liepen zangeres Maria Brink en gitarist Chris Howorth elkaar in Los Angeles tegen het lijf. Binnen een paar weken was In This Moment geboren. Er werd een aantal songs op MySpace geslingerd en Century Media hapte nog geen jaar na de oprichting van de band toe. In 2007 werd het debuutalbum ‘Beautiful Tragedy’ uitgebracht, een jaar later al gevolgd door ‘The Dream’. Sinds kort ligt ook het derde album ‘A Star-Crossed Wasteland’ in de winkels. Daarmee dendert de In This Moment-trein onverstoorbaar verder.

Anita Boel

DE DONKERE KANT VAN

36 CRAZYFISTS

Een goedgemutste Brock Lindow, zanger van 36 Crazyfists, zit backstage in afwachting van het optreden van zijn band in het Enschedese Atak. Het is eind juni en er is nog een maand te gaan voordat ‘Collisions And Castaways’ in de schappen ligt. De band gaat een spannende tijd tegemoet, want op het vijfde album gooit het viertal uit Alaska het over een ongekend harde en duistere boeg. En dat is nogal opmerkelijk voor de voorheen altijd zo vrolijke en optimistische vuistvechters.

Bastiaan Tuenter

DE HERSTART VAN

MURDERDOLLS

Acht jaar na hun debuut als Murderdolls doken Slipknot-drummer Joey Jordison en gothrocker Joseph Poole, beter bekend als Wednesday 13, opnieuw samen de studio in. Met producer Chris ‘Zeuss’ Harris (Hatebreed, Shadows Fall) namen ze de catchy metalplaat ‘Women And Children Last’ op. Het eerste leven van Murderdolls eindigde in totale chaos. Deze keer pakken ze de zaken serieuzer en professioneler aan om hun doel te bereiken. “We gaan de boel overnemen. Iedereen is het doel!”

Rob Broere

MISCONDUCT

WEDERGEBOORTE!

Misconduct is een van de weinige overblijfselen van de vruchtbare Zweedse punk/hardcorescene van de jaren negentig. De band kwam in 2004 nog met het magnifieke album ‘United As One’ op de proppen, maar snel daarna werd het stil rondom Misconduct. Na een single in 2009 verrast de band nu echter opnieuw met het vijfde studioalbum ‘One Step Closer’. Vergelijkingen met grootheden als Ignite en AFI zorgen voor louter positieve kritieken en zanger/gitarist Fredrik Ollson ziet dit nieuwe album als een soort wedergeboorte van de band.

Onno Cro-Mag

TERROR

DE EEUWIGE LIEFDE VOOR HARDCORE!

Terror zette jaren geleden de hardcorescene in vuur en vlam met het overweldigende debuut ‘Lowest Of The Low’. Later volgden ‘One With The Underdogs’ (2004), ‘Always The Hard Way’ (2006) en ‘The Damned, The Shamed’ (2008). Het vijfde album ‘Keepers Of The Faith’ verschijnt eind augustus. Zanger Scott Vogel blikt alvast vooruit.

Onno Cro-Mag

GRAVE MAKER

MET BEIDE BENEN OP DE GROND

Grave Maker maakt snel naam in het hardcorewereldje. Na het uitbrengen van debuutalbum ‘Bury Me At Sea’ in 2008 speelde de band meer dan tweehonderd concerten. Het tweede album ‘Ghosts Among Men’ is wederom een reis door de tijd, waarbij namen als Blood For Blood, Hatebreed, Terror, Killing Time en Down To Nothing me spontaan te binnen schieten. Op het moment van het interview is zanger John McRae op weg naar een concert van Terror, waar Grave Maker het voorprogramma verzorgt.

Onno Cro-Mag

ASHERS

MEER DAN EEN PROJECT!

The Unseen-zanger Mark Civaterese wilde samen met muzikanten uit onder meer Crash & Burn en Deadly Sins eens iets anders doen, wat resulteerde in Ashers. Na een geslaagde EP waren de reacties uit de hardcore/punkscene zo overweldigend dat in 2010 het debuutalbum ‘Kill Your Master’ werd opgenomen onder leiding van producer Jim Siegel (Blood For Blood, Dropkick Murphys, Ramallah, Slapshot) in de beruchte The Outpost-studio. Ashers speelt een soort harde, gemene en doeltreffende mix van punk, metal en hardcore. Een gesprek met Civaterese.

Onno Cro-Mag

INTEGRITY

HET EINDE IS NABIJ!

Integrity komt oorspronkelijk uit Cleveland, maar inmiddels woont zanger Dwid Hellion al jaren in België. Integrity was in de jaren negentig een van de grondleggers van metalcore en ‘Systems Overload’ en ‘Humanity Is The Devil’ zijn tijdloze albums. Later volgden nog meer albums waarop Hellion met zijn teksten de muziekwereld schokte. En ook op de nieuwste CD ‘The Blackest Curse’ spuwt de band zijn gal over deze wereld. Het liefst zien ze dat de mensheid nog vandaag van de bodem wordt weggevaagd. Tijd voor een gesprek met Hellion.

Onno Cro-Mag

HARRIES’89

DE PRETPUNK ONTGROEID

Harries’89 bestaat al dik twintig jaar en het vierde album ‘Ready For You’ is onlangs verschenen. De melige pretpunk van de begintijden heeft plaatsgemaakt voor een stevig potje onvervalste melodieuze punkrock. Bassist/zanger/oprichter Harrie Lee (Jeroen) legt uit wat er nog meer veranderd is.

Onno Cro-Mag

KATAKLYSM

VAN OBSCUUR TOT OZZFEST

Kataklysm treedt deze zomer in Amerika op als voorprogramma van Ozzy Osbourne en Mötley Crüe. Een behoorlijke prestatie voor een band die begin jaren negentig nog obscure, duistere en chaotische albums als ‘Temple Of Knowledge’ en ‘Sorcery’ afleverde. Kataklysm was destijds een veelbelovende undergroundact en scoorde al snel een contract bij Nuclear Blast. Die deal hebben de Canadezen nog steeds, ondanks – of misschien wel juist dankzij – een aantal flinke muzikale koerswijzigingen. Die muzikale ontwikkeling van de band is, volgens drummer Max Duhamel, de belangrijkste reden dat Kataklysm nog springlevend is en deze maand met ‘Heaven’s Venom’ gewoon weer een knalhard nieuw album uitbrengt.

Robbie Woning

NIGHTFALL

REIS NAAR HET ONEINDIGE

Vijf jaar geleden verscheen het laatste album van Nightfall, getiteld ‘Lyssa: Rural Gods And Astonishing Punishments’. Toen een jaar later hun toenmalige platenmaatschappij Black Lotus failliet ging en de bandleden één voor één vertrokken leek het einde van Nightfall in zicht. Zanger/bandleider Efthimis Karamidas kijkt echter zonder bitter gevoel op die periode terug. Sterker nog, hij ziet het uiteenvallen van de band juist als een zeer positieve gebeurtenis.

Stephan Gebédi

INSIDIOUS DISEASE

BACK TO BASICS

Zes jaar geleden begonnen de gitaristen Silenoz (Dimmu Borgir) en Jardar (Old Man’s Child) de old-school death metalband Insidious Disease en rekruteerden vervolgens Tony Laureano (Nile, Angelcorpse), Shane Embury (Napalm Death) en Marc Grewe (Morgoth). Vanwege andere prioriteiten en het ontbreken van een platenlabel duurde het even, maar vorige maand zag debuutalbum ‘Shadowcast’ dan toch het levenslicht. Het is een brute plaat die herinneringen oproept aan old-schoolinstituten als Death, Possessed, Dismember en Entombed, met een modern, productioneel snufje.

Rob Broere