CD van maand juli 2010

SOILWORK

The Panic Broadcast

(Nuclear Blast/PIAS)
www.myspace.com/soilwork
Bastiaan Tuenter
82

De fans komen er vaak niet uit welk Soilwork-album het beste is. Het is tekenend voor het oeuvre van de band, dat louter kwaliteit omvat. Toch poepte de Gotenburgse melodeathformatie drie jaar terug een bastaardkindje uit: ‘Sworn To A Great Divide’. Met het aantrekken van Sylvain Coudret (Scarve) en de thuiskomst van medeoprichter Peter Wichers revancheert de band zich dubbel en dwars met ‘The Panic Broadcast’. Het nieuwe gitaartandem bruist van de energie en klinkt ongekend spontaan. Niet eerder toonden de Zweden zich zo hecht in het verpakken van kwaliteit in een compact nummer. De blastende opener “Late For The Kill, Early For The Slaughter” herinnert door het ijselijke tempo aan de dagen van ‘A Predator’s Portrait’. De heerlijk speelse riffs in “Two Lives Worth Of Reckoning” en “Deliverance Is Mine” voelen vertrouwd aan, barsten uit hun voegen van de spelkwaliteit en gaan gepaard met Dirk Verbeurens gevarieerde drumspel en Björn Strids typerende verdeling van ruige en cleane zang. Dat zijn stem nog immer in de lift zit, laat hij heel duidelijk in “Epitome” en “Let This River Flow” horen. Ook hebben de Zweden aan hernieuwde spontaniteit gewonnen, getuige het folkachtige intro in laatstgenoemd nummer en de sfeervolle aanloop naar afsluiter “Enter Dog Of Pavlov”. ‘The Panic Broadcast’ laat niet alleen het vorige album mijlenver achter zich, maar overtreft ook met gemak ‘Figure Number Five’ en ‘Stabbing The Drama’. Het voelt als een logische opvolger van ‘Natural Born Chaos’ of ‘A Predators Portrait’, maar is kwalitatief gezien simpelweg een slag beter.