Mindshade

Mindshade is een gothic metal ensemble uit Utrecht. Ze zijn begonnen ergens in 2007 en hebben in 2009 een demo opgenomen genaamd “Mindshade”.  Geproduceerd door niemand minder dan Andre Borgman (ex-After Forever).

Volgens de bijgevoegde brief is de muziek van Mindshade een mix van metal en gothic, oftewel: gothic metal. Invloeden zijn volgens de band de standaard populaire gothic bands en ik propte de plaat met toch wel wat vooroordelen over deze muzikale omschrijving in mijn CD-speler.
Bij het horen van de eerste klanken valt meteen op dat de mix erg lekker is. De instrumenten zijn allemaal goed te horen en de gitaren klinken lekker zwaar.

Er zit een hoop afwisseling in de nummers. En harde stukken worden afgewisseld met een aantal rustige passages. Er is duidelijk een hoop aandacht besteed aan de verloop van de nummers, want het verveelt geen moment. Wat me opvalt is dat het tempo over het algemeen genomen wat aan de lage kant ligt. Hierdoor knalt de plaat niet als een idioot, maar krijgen de melodielijnen wel alle ruimte om tot hun recht te komen.

Het magnum opus van de plaat is toch zeker het tweede nummer “Don’t walk astray”. Er zitten een aantal Opeth invloeden in en de band laat met dit nummer zien dat het veel in haar mars heeft.

Op muzikaal vlak valt er weinig aan te merken op Mindshade. Maar waar ik persoonlijk minder warm voor liep was de zang. Begrijp me niet verkeerd, de zangeres zingt absoluut niet slecht, maar ik mis de power waarmee in dit genre gezongen hoort te worden. Het klinkt allemaal behoorlijk lief en ingetogen. Ik zou graag gehoord hebben dat ze haar scheur wat verder opentrok. En bij vlagen merk je dat ze dit zeker kan.

Ik vertelde een aantal alinea’s terug dat de gitaren lekker zwaar klonken. En dat is zeker waar, maar als je met een koptelefoon luistert dan hoor je dat het gitaargeluid verder dan de max is gepompt. Hierdoor krijg je het  “Death Magnetic” effect en dat is naar mijn mening niet zo prachtig. Maar in ogenschouw genomen dat dit een demo is, is het natuurlijk niet zo’n groot probleem.

Ik denk dat deze band in de verzadigde gothic markt keihard zijn mannetje kan staan. Voor fans van Within Temptation, Epica en Nightwish zeker een aanrader!