Gitaron – Mental Visions

Het Belgische Gitaron is een echte Heavy Metal band en heeft onlangs hun eerste full-length album uitgebracht genaamd “Mental Visions”. Als je het promo boekje openslaat is meteen duidelijk waar deze band voor staat: “The concept of GITARON is bringing pure, headbanging Heavy Metal”. Beter kan het niet worden toch?

 

Het artwork van deze schijf ziet er in ieder geval goed uit. Ik weet niet waarom de krijger die op de voorkant afgeslacht dreigt te worden zo’n vreemde glimlach op zijn gezicht heeft, maar dat zal wel aan mij liggen.

En nu waar het allemaal om draait; de muziek! De intro laat ik voor wat het is, niets meer dan een keyboard based stukje om in de stemming te komen. Zodra bij het eerste nummer de gitaren beginnen en de bassdrum begint te knallen kan ik alleen maar aan Bathory denken. De gitaar aan de linker kant klinkt een beetje ver weg en erg smerig. De gitaar aan de rechterkant klinkt een stuk vetter. De mix tussen deze twee is erg interessant en helemaal niet verkeerd. De drums klinken gewoonweg fantastisch. De bassdrum ligt er perfect in en de drummer is zo strak als een aap (ja mensen, dat is positief!)

 

De stijl is inderdaad echte Heavy Metal met her en der een uitstap naar Thrash. Het spel is erg strak en overtuigend, maar de nummers opzich zijn niet zo heel erg interressant. Heel veel dingen klinken alsof ze in dezelfde toonsoort zijn gespeeld, en je merkt dat de riffs vaak op elkaar lijken. Wat ook niet zo fantastisch klinkt zijn de melodieuze stukken die niet genoeg afwisseling bieden om je aandacht vast te houden. Het bouwt gewoon niet naar een climax toe, helaas. Dit is wel een beetje een probleem waar meer bands in dit genre mee kampen, heb ik het idee. Wat ik tevens een beetje jammer vind is dat de zanger erg beperkt is. Ik hoopte op een zanger die een touwtje om zijn ballen geknoopt had maar deze zanger houd het bij laag en schreeuwt wat meer. Ik weet honderd procent zeker dat er mensen zijn dit ongelofelijk vet vinden, het is alleen minder aan mij besteed.

 

Nou klinkt dit allemaal behoorlijk negatief, maar er zijn ook een aantal positieve dingen. Wat ik wel echt een knaller vind is “Flame of hate”. Dit nummer is gewoon vette Thrash en de band laat hiermee zien dat ze het toch echt wel kunnen. De bassgitaar krijgt op de plaat een aantal keer de ruimte wat echt wel een goede afwisseling is en waar je hoort dat die gast gewoon goed kan spelen. De solo’s klinken als een klok.

 

Als deze band wat meer zou doen aan de afwisseling van de nummers en de melodielijnen wat beter uit zouden werken, dan zouden ze een plaat kunnen maken die wel met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Ik denk dat de band met deze sound voornamelijk live voor een feestje kan zorgen, want het blijft natuurlijk gewoon PURE, HEADBANGING HEAVY METAL!!!!!!!