Monster Magnet en Karma To Burn in de Melkweg

Dennis Geestman was één van de gelukkigen die met de prijsvraag van Aardschok en Melkweg 2 kaartjes won voor dit concert op 9 augustus.
Hieronder volgt zijn verslag.

Monster Magnet en Karma To Burn, twee grote legendes binnen de stoner rock, samen op een podium. Te gek affiche! Hooggespannen verwachtingen dus!

Karma To Burn begint stipt op tijd en dus hoor ik de eerste helft van “19” vanuit de gang, wachtende in de rij. Snel naar voren, want daar is nog plek zat. Er is nog niet veel sfeer of beweging vooraan in het publiek. Als ik zo om mij heen kijk, lijken niet veel mensen bekend met Karma To Burn. En dat terwijl ze na een “pauze” van 8 jaar het afgelopen jaar toch al 10x te zien waren in Nederland. De instrumentale nummers zijn echter zo pakkend dat het publiek het al snel snapt. Valt het eigenlijk wel iemand op dat deze band geen zanger heeft? Misschien omdat ze er ook geen nodig hebben. De band denkt daar zelf inmiddels anders over en vanavond wordt ook “Welcome To The Western World” gedaan: 1 nummer met zang. Ze hebben Daniel Davies van Year Long Disaster er speciaal voor ingelijfd. Op deze tournee werden soms wel 4 nummers met zang gedaan, maar vanavond is hij toch vooral de tweede gitarist. Naar verluidt gaat Karma To Burn met deze zanger zelfs een hele plaat opnemen. Vanavond worden in de korte set oude krakers als “8”, “20”, “28”, “30” en “32” (met twin-gitaar! hoogtepunt!) afgewisseld met nieuwe nummers (letterlijk) zoals “42”.


Van Monser Magnet weten we inmiddels wat we kunnen verwachten. De gebruikelijke greatest hits show wordt geopend met “Dopes To Infinity”, zanger Dave Wyndorf ziet er nog steeds ongezond uit en blijft maar optreden in zijn zware leren jas. Dat moet ontzettend warm zijn, maar het zal wel dienen om zijn buik te verbergen. Het mooie van zijn stem is er inmiddels ook al af, maar rocken doet hij nog steeds. De band is ook goed op dreef en de sound in De Melkweg geweldig. Genieten van het bekende recept dus totdat er plots nieuwe nummers gespeeld worden. Nieuwe nummers? Die hebben we al heel lang niet meer van ze gehoord. Van het vorige album “4-Way Diablo” heb ik live nooit ene noot gehoord (terwijl dit toch helemaal geen misselijke plaat is). De nieuwe nummers bevallen me goed, zeker bij “Dig That Hole” verschijnt er een grijns van oor tot oor en ik ben om. De rest van de show gaat er dan ook in als zoete koek. “Spacelord”, “Negasonic Teeneage Warhead”, “Powertrip” en persoonlijk hoogtepunt “Tractor”, allemaal geweldig! Conclusie: Monster Magnet kan gewoon niet stuk en ik kijk uit naar de nieuwe plaat “Mastermind”. Enige minpuntje is dat een echte epische lange psychedelische song als “Spine Of God”, “Third Alternative” of “Look To Your Orb For The Warning” ontbrak.

Gezellig ook dat De Melkweg na het optreden niet meteen de vloer gaat schrobben (zoals tegenwoordig in veel zalen), maar er zelfs op maandagavond tijd is om na te praten met je vrienden en nog wat biertjes te drinken. Tip: The Cave bleek na afloop de verzamelplaats voor iedereen die er die avond bij was en nog niet naar huis wilde. Inclusief de bandleden!