Unhealthy – This is how it works

Bij de demo van het Brusselse “Unhealthy” zit een kopietje van een review waarop staat dat deze band moet klinken als oude Metallica: eighties Thrash dus! Daar maak je de gemiddelde metalfan erg blij mee en de verwachtingen zijn dus erg hoog als ik de plaat in mijn stereo prop.

Meteen opvallend als ik de demo luister is dat de sound niet zo heel erg vol is. Het is een echte demo en klinkt dan ook lekker rauw. De belofte van goede jaren tachtig thrash word helaas maar half ingelost. Er zijn een aantal momenten waarop je inderdaad het gevoel hebt dat je naar een Metallica demo zit te luisteren en de jongens hebben daar duidelijk veel inspiratie uitgehaald. De nummers bevatten een aantal lekker rauwe headbangwaardige stukken maar over  het algemeen is het tempo niet achterlijk hoog. Sterker nog, ik heb soms het gevoel dat het allemaal wat aan de slome kant is. Het nummer “unhealthy” is zonder twijfel het paradepaardje van de schijf. Het nummer ligt lekker in het gehoord en heeft een echte metal feeling. Na een korte stilte laat de zanger nog even horen dat hij op commando kan boeren. Voor sommige luisteraars komt dit misschien puberaal over, maar ik kan het persoonlijk erg waarderen (en hij is qua timing perfect!).

 

Het laatste nummer, “When I close my eyes”,  is een rustig nummertje. Dat had voor mij niet zo gehoeven aangezien nummer erg amateuristisch klinkt vergeleken met de rest van de nummers. Dat ligt meer aan de mix dan aan het talent van de muzikanten, maar toch is het een beetje een afknapper voor een demo die een goede start maakt. Wat wel duidelijk is, is dat deze jongens hun instrumenten beheersen. De solo’s krijgen van mij in ieder geval applaus. Die zouden door Kirk Hammett zelf geschreven kunnen zijn. En deze jongen zit in ieder geval niet met z’n voet aan z’n Wah-pedaal vastgelijmd.

 

Toegegeven, ik ben niet laaiend enthousiast over het geheel, maar ik hoor wel dat deze jongens potentie hebben om hun volgende e.p. te laten knallen. Als je fan bent van thrash met een twist moet je deze band zeker in de gaten houden!