Aardschok Oktober 2010

In de Aardschok van Oktober 2010 lees je alles over:

DE VRIJHEID VAN VOLBEATDIMMU BORGIRKAMELOTALTER BRIDGEAPOCALYPTICADEATH ANGELSPIRITUAL BEGGARSTHERIONHAIL OF BULLETSJAMES LABRIEBLACK COUNTRY COMMUNIONANGRAENSLAVEDTHE BLACK CROWESSPOCK’S BEARDALPHA & OMEGABITTER ENDBORN TO LOSEHAVOCSTREET DOGSCOMEBACK KIDAVENGED SEVENFOLDCEPHALIC CARNAGEDAGOBA FILTEROTARGOSTHE ABSENCEVALIENT THORRSYSTEM DIVIDEDYNAMO OUTDOOR ELSROCKNIRWANA TUINFEESTSTONEHENGEWACKEN OPEN AIR

 

 

DE VRIJHEID VAN VOLBEAT

Uit alles blijkt dat Volbeat zich opmaakt voor de volgende stap in de carrière. Het Deense kwartet verruilde onlangs de onafhankelijke, Nederlandse platenmaatschappij Mascot voor de multinational Universal. De band liet ook het oog vallen op de grote Amerikaanse markt, waar het de afgelopen zomer voor het eerst op eigen kracht toerde. En er is een nieuwe CD: ‘Beyond Hell/Above Heaven’. Zanger en gitarist Michael Poulsen over de plannen van Volbeat. En nog veel meer.

Robert Haagsma

DIMMU BORGIR

ABRAHADABRA! EN TOEN WAREN ER NOG MAAR DRIE

Dimmu Borgir kende in zijn 17-jarige bestaan al de nodige bezettingswijzigingen, maar de aanloop naar het negende studioalbum ‘Abrahadabra’ slaat alles. Van de zes bandleden die op het vorige album ‘In Sorte Diaboli’ speelden, zijn er inmiddels nog maar drie over. Bovendien is de lang geheim gebleven bassist Snowy Shaw direct nadat hij uit de school klapte ontslagen. En dan vergeet ik nog bijna te zeggen dat op ‘Abrahadabra’ zo’n honderd man aan orkest/koor te horen is en dat er geruchten de ronde doen dat de vorig jaar ontslagen Vortex wel degelijk – zij het vervormd – te horen is op het album. Kortom: meer dan genoeg gespreksstof om tweemaal met gitarist Silenoz en ook nog even met componist Gaute Storaas om de tafel te gaan.

Rudi Engel

KAMELOT

DUISTERE PRACHT

De leden van het internationale gezelschap Kamelot trokken zich vorig jaar terug in een hut in Noorwegen. In die geïsoleerde omgeving werd hard gewerkt aan nieuwe songs. Het resultaat van al die ijver zag op 3 september het levenslicht als ‘Poetry For The Poisoned’. Kamelot staat ook op deze negende CD voor grootste muziek en diepgravende teksten. Een gesprek met zanger Roy Khan.

Robert Haagsma

ALTER BRIDGE

EMOTIONELE ACHTBAANRIT

Met de enorme hoeveelheid muziek die we dagelijks op onze burelen over ons heen krijgen gestort, hebben we nauwelijks de tijd om reikhalzend naar nieuwe albums uit te kijken. ‘ABIII’, de lekker bekkende titel van het derde Alter Bridge-album is daarop echter een uitzondering. Sinds de eerste berichten over de nieuwe teerling uit de studio sijpelden zit ik met smacht op het album te wachten. 11 oktober, één week voor de start van de Europese toer, ligt ‘ABIII’ in de winkels. Nauwelijks bijgekomen van de geweldige indruk die de eerste luisterbeurt van het album op mij gemaakt heeft, bel ik met gitarist Mark Tremonti.

Metal Mike

APOCALYPTICA

FEEST DER HERKENNING

De nieuwe CD van het Finse strijkorkest Apocalyptica bewijst dat een feest der herkenning heel aangenaam kan zijn. Het album biedt zowel instrumentale als vocale songs, waarbij een paar beroemde collega’s langskwam om zijn partijen in te zingen. Ook wipte Dave Lombardo, drummer van Slayer, even langs voor zijn traditionele bijdrage. Een gesprek met slagwerker Mikko Sirèn.

Robert Haagsma

DEATH ANGEL

HOOR WIE TOKKELT DAAR?

Voor de derde keer op rij – elk album sinds de reünie in 2002 – eindigt Death Angel deze maand helemaal bovenaan in onze Soundcheck. ‘Relentless Retribution’ steekt weer met kop en schouders boven de concurrentie uit, en die is deze maand toch niet mis. Het doet aartsengel Rob Cavestany deugd. De gitarist en motor van het Californische thrashgezelschap heeft er ditmaal namelijk nóg meer energie ingestopt dan normaal al het geval is. Er is dan ook het een en ander gebeurd de laatste jaren.

André Verhuysn

SPIRITUAL BEGGARS

MEER CLASSIC ROCK DAN OOIT TEVOREN

Met ‘Return To Zero’ levert Spiritual Beggars eindelijk het zevende studioalbum af. Voorganger ‘Demons’ dateert immers uit 2005. ‘Return To Zero’ is een plaat die met gemengde gevoelens zal worden ontvangen. Het materiaal is namelijk het meest gevarieerde en toegankelijke uit de bandgeschiedenis. De scherpe randjes zijn er grotendeels vanaf en naast vertrouwd klinkende zware stukken staan er ook een aantal lichtgewichten op en zowaar een heuse pianoballad. Reden voor Aardschok om drummer Ludwig Witt eens aan de tand te voelen.

Stan Novak

THERION

NOOIT OP DE AUTOMATISCHE PILOOT!

Drie jaar na het album ‘Gothic Kabbalah’ verschijnt het veertiende album van Therion: ‘Sitra Ahra’. De CD is opgenomen met een compleet nieuwe line-up. Volgens bandbrein Christofer Johnsson was deze beslissing onontkoombaar. “Voor ons gevoel was met de vorige line-up het hoogst haalbare bereikt. Op zo’n moment kun je beter stoppen. Het opnemen van het nieuwe album was anders een routineklus geworden en dat mag nooit gebeuren”.

Anita Boel

HAIL OF BULLETS

BIKKELHARDE DIEPGANG

Het nadeel aan het maken van een droomdebuut is dat je de lat direct erg hoog legt voor toekomstige releases. Ons eigen Hail Of Bullets ondervond het aan den lijve en besloot daarom geen deel twee van het overweldigende debuutalbum ‘?Of Frost And War’ te maken, maar een iets andere richting in te slaan. Gebleven zijn het oorlogsthema en de old-school death metal, maar ‘On Divine Winds’ is absoluut een album dat meer tijd nodig heeft dan zijn voorganger. En toch is het minstens zo melodieus en hard.

Rudi Engel

JAMES LABRIE

AGRESSIEF EN MELODIEUS ALS NOOIT TEVOREN

Dream Theater neemt een half jaar rust. Stilzitten doen de bandleden echter allerminst. Gitarist John Petrucci en toetsenist Jordan Rudess werken aan hun soloalbums, bassist John Myung is bezig met een nieuw Jelly Jam-album en drummer Mike Portnoy toert met Avenged Sevenfold. Ook zanger James LaBrie zag de kans om een soloalbum te maken. En wat voor een! Zo hard hebben we de sympathieke frontman met onvervalste falsetstem nog nooit gehoord!

Patrick Lamberts

BLACK COUNTRY COMMUNION

TERUGKEER VAN ‘THE VOICE OF ROCK’

De term supergroep wordt te pas en vooral te onpas gebruikt om aan te geven dat leden onafhankelijk van elkaar al een aardige carrière achter de rug hebben. Voor Black Country Communion wordt de benaming toch wel terecht van stal gehaald. Naast rockveteraan Glenn Hughes op bas en zang maken drummer Jason Bonham (zoon van), toetsenist Derek Sherinian (Dream Theater, Billy Idol) en de jonge, uiterst talentvolle bluesgitarist Joe Bonamassa deel uit van deze Anglo-Amerikaanse band. Aan Glenn Hughes de eer om de band wereldwijd onder de aandacht te brengen.

Ron Willemsen

ANGRA

WATERSNOOD

Fans van Angra hebben wel erg lang geduld moeten hebben. Na de release van ‘Aurora Consurgens’ in 2006 weerklonk namelijk slechts een ongekende radiostilte vanuit het Braziliaanse kamp. Het leidde uiteindelijk tot een fikse geruchtenstroom. Angra zou uiteengespat zijn en het feit dat de officiële website al enige tijd uit de lucht was, zette de beweringen van al die boze tongen de nodige kracht bij. Des te verrassender was het bericht, eerder dit jaar, dat Angra aan een nieuw album werkte en dat er zelfs weer plannen waren voor een uitgebreide tournee. Intussen is ‘Aqua’, het zevende studioalbum, een feit en belt zanger Edu Falaschi vanuit zijn auto om Aardschok enige opheldering te verschaffen.

Liselotte Hegt

ENSLAVED

GRENZELOOS

‘Axioma Ethica Odini’ is de titel van de nieuwe CD van Enslaved. De Noorse band leek op het vorige album koers te zetten naar rustige wateren. Op deze elfde plaat stormt het echter weer als vanouds. Gitarist en componist Ivar Bjørnson over de ontwikkeling van zijn band, het ontstaan van de Noorse black metal en zijn liefde voor gitaren van Gibson.

Robert Haagsma

THE BLACK CROWES

SAY GOODNIGHT TO THE BAD GUYS

Het is vrij ongebruikelijk dat bands tijdens een creatieve piek een rustpauze inlassen. Toch is dat precies wat The Black Crowes gaat doen na afloop van de lopende tournee, die het zestal in drie maanden tijd kriskras door Amerika voert. Aardschok spreekt frontman Chris Robinson naar aanleiding van de onlangs verschenen akoestische dubbellaar ‘Croweology’, maar praat ook uitgebreid over de succesvolle achterliggende periode en de aanstaande sabbatical.

Stan Novak

SPOCK’S BEARD

OP EIGEN KRACHT VOORUIT

Het gaat de Amerikaanse band Spock’s Beard niet gemakkelijk af. Toetsenist Ryo Okumoto ontsnapte ternauwernood aan de dood en ook de andere bandleden hebben de overlevingsmodus ingeschakeld. Na negen studioalbums levert het spelen in de band namelijk nog steeds geen vetpot op. De openhartige bassist Dave Meros hoopt dat Spock’s Beards tiende album weer wat geld in het laatje brengt. Aardschok acht die kans groot. Want met ‘X’ grijpt de band op onnavolgbare wijze terug naar het grootse geluid van de succesvollere begindagen.

Patrick Lamberts

ALPHA & OMEGA

DE NIEUWE SENSATIE!

Alpha & Omega uit Los Angeles heeft alles in zich om een grote naam in de hardcorescene te worden. Het knallende debuutalbum ‘Life Swallower’ is onlangs uitgekomen en in oktober gaat de band na een Amerikaanse tournee van twee maanden ook nog op toer door Europa met Bane, Cruel Hand en Trapped Under Ice. Zanger Luis Hernandes is er klaar voor.

Onno-Cro-Mag

BITTER END

TEXAANSE NYHC!

Het onlangs verschenen tweede Bitter End-album ‘Guilty As Charged’ bevestigt het talent van deze band uit Texas en bevat alles wat hardcoreliefhebbers willen horen: bevlogenheid, agressie en muzikale kunde. Zanger Daniel Rosen is net terug van een geslaagde missie door Europa waneer hij Aardschok telefonisch te woord staat.

Onno-Cro-Mag

BORN TO LOSE

MET DE WIND IN DE ZEILEN

Het Amerikaanse Born To Lose is momenteel op Europese tournee om hun derde studioalbum ‘The Dreams Of Kids’ te promoten. Gitarist Ben Drinkin’ legt uit waarom ‘The Dreams Of Kids’ zoveel beter klinkt dan het toch al niet misselijke eerdere werk.

Onno-Cro-Mag

HAVOC

EINDELIJK RESPECT!

Havoc is bij ondergetekende al jaren bekend, en het in eigen beheer uitgebrachte album ‘Dedication’ draait nog steeds rondjes in mijn CD-speler. Ik was dan ook verheugd toen ik hoorde dat het nieuwe werkstuk ‘Boils Of Society’ via I Scream Records op de wereld wordt losgelaten. Eindelijk is er het respect voor deze hardwerkende Belgische band. Drummer Bart Cresens, gitarist Danny Pinxten en zanger Stijn (Stinus) weten ook dat Havoc geen bandje meer is voor de lol.

Onno-Cro-Mag

STREET DOGS

IS GÉÉN DROPKICK MURPHYS!

Street Dogs is stap voor stap een steeds betere band geworden. Met voormalig Dropkick Murphys-zanger Mike McColgan in de gelederen kreeg de band direct het stempel van het kleine broertje van Dropkick Murphys op zich gedrukt, maar Street Dogs zette wel degelijk een eigen geluid neer. ‘Savin Hill’, ‘Back To The World’, ‘State Of Grace’ en het gloednieuwe ‘Fading American Dream’ zijn stuk voor stuk prima punkplaten, en nog steeds weet de band zich te verbeteren. McColgan is verheugd met het compliment.

Onno-Cro-Mag

COMEBACK KID

UIT HET LEVEN GEGREPEN

Comeback Kid is terug na een wat rustigere periode, waarin zanger Andrew Neufeld het druk had met zijn alternatieve rockband Sights & Sounds. Die rust is nu echter voorbij, want het vierde album ‘Symptoms + Cures’ is uit en de band gaat binnenkort tien maanden lang toeren. Comeback Kid gooide in 2003 al hoge ogen met de perfecte mix van agressie en melodie op het debuutalbum ‘Turn It Around’. Daarna volgde het melodieuzere old-schoolalbum ‘Waking The Dead’ met Scott Wade op zang en Neufeld als gitarist, waarna laatstgenoemde op de derde CD ‘Broadcasting?’ de zang weer overnam. Nu is hij klaar voor het volgende hoofdstuk.

Onno-Cro-Mag

AVENGED SEVENFOLD

LEVEN NA DE DOOD

Eind 2009 wordt Avenged Sevenfold getroffen door het plotselinge overlijden van drummer Jimmy ‘The Rev’ Sullivan; een overdosis medicijnen en alcohol wordt hem fataal. De overige bandleden besluiten om de CD waaraan op dat moment gewerkt wordt, en waarop Sullivan nog volop meedoet, af te maken. Dream Theater-drummer Mike Portnoy biedt zijn diensten aan om Avenged Sevenfold uit de brand te helpen en ‘Nightmare’ is een feit. De plaat komt binnen op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard lijst, maar zorgt voor gemengde gevoelens bij de band. Zanger M. Shadows vertelt.

Ron Willemsen

CEPHALIC CARNAGE

HYDROGRIND

Voor een band die sinds 1992 de rol van waaghals en stijlvernieuwer van extreme metal vervult, gelden continuïteit en kwaliteitsbehoud als belangrijke pijlers. Het vertrek van gitarist en oudgediende Zac Joe bezorgde Cephalic Carnage daarom de nodige kopzorgen. Desondanks heeft de groep uit Denver het opnieuw voor elkaar gekregen om death, thrash, grind, stoner en jazz op ‘Misled By Certainty’ te mengen tot een indrukwekkend geheel.

Wouter Dielesen

DAGOBA

TERUG NAAR DE BASIS

Het was Hemelvaartsdag toen een delegatie journalisten uit heel Europa werd ontvangen in een knusse studio in Engeland. Daar draaide Dagoba’s vorige maand verschenen ‘Poseidon’ alvast een proefrondje. Het leek het kersverse label XIII Bis een goed idee om het album van de Fransen alvast in de kijker te spelen. De eveneens aanwezige zanger Shawter en drummer Franky Constanza waren er echter om heel andere redenen. Samen met producer Dave Chang mixten ze in vier dagen tijd het album. Aardschok belandde midden in het proces.

Bastiaan Tuenter

FILTER

‘GEEF DE FANS WAT ZE WILLEN’

De vorige Filter-CD ‘Anthems For The Dead’ uit 2008 werd alom als een teleurstellend experiment beschouwd. De reacties op de nieuwe CD ‘The Trouble With Angels’ zijn beduidend positiever. Ook zanger en gitarist Richard Patrick is er zeer over te spreken: ,,Ik heb de vorige keer te veel naar anderen geluisterd. Dit is weer een echte Filter-CD.”

Robert Haagsma

OTARGOS

BLACK METAL ZONDER SATAN

Voor goede black metal hoef je niet per definitie in Scandinavië te zijn. In een land als Frankrijk zijn bijvoorbeeld ook een heleboel getalenteerde (en reeds gearriveerde) bands te vinden. Otargos uit Bordeaux bracht zojuist het sterke ‘No God No Satan’ uit en leverde daarmee al het vierde volledige album af. Aan het woord is gitarist/zanger Dagoth, die zijn band eerst geduldig voorstelt.

Leon van Rijnsbergen

THE ABSENCE

EROP OF ERONDER

Het gaat goed met The Absence. De thrashband uit Florida wist vrijwel direct al een platendeal te scoren met Metal Blade en de albums krijgen overal goede kritieken. Toch is dat volgens Patrick Pintavalle een vertekend beeld. Sterker nog, de gitarist vertelt dat als het uitstekende derde album ‘Enemy Unbound’ het niet beter gaat doen dan zijn voorganger, de band er zomaar mee zou kunnen stoppen.

Rudie Engel

VALIENT THORR

SOCIAALKRITISCHE ALIENROCKERS

Je hebt hardwerkende bands en je hebt Valient Thorr, de retrorockformatie bereikt live jaarlijks een slordige tweehonderdvijftig steden en spendeert de resterende tijd in de studio. Toch is ‘Stranger’, het vijfde album in zeven jaar tijd, na ‘Immortalizer’ pas de tweede plaat die ook in de Benelux verschijnt. De Amerikaanse band maakt sinds drie jaar ook met enige regelmaat de oversteek naar Europa. Live weet je wat je te wachten staat: een energieke, bijna hyperactieve hardrockshow vol zweet en bier. Tijdens een interview met de ‘Thorriors’ weet je het echter nooit.

Bastiaan Tuenter

SYSTEM DIVIDE

EEN NIEUW GELUID!

Brute death metal met cleane vrouwenvocalen, het lijkt vloeken in de kerk. In het geval van System Divide heeft het echter iets bijzonders opgeleverd, dat de goedkeuring zal kunnen wegdragen van zowel liefhebbers van extreme metal als fans van melodieuzere metalstijlen: ‘The Conscious Sedation’. System Divide slaat op die debuut-CD een brug tussen Morbid Angel, Killswitch Engage en Lacuna Coil. Want lieflijke dameszang hoeft niet per se te leiden tot gothic?

Ron Broere

DYNAMO OUTDOOR

29 AUGUSTUS – BEGIJNENHOF – EINDHOVEN

De derde editie van Dynamo Outdoor heeft evenals Elsrock, een dag eerder, te kampen met zware regenval. In Eindhoven is dit van tevoren geen probleem vanwege de verharde ondergrond van de locatie. Het zijn de regenbuien op de dag zelf die het er niet aangenamer op maken. Nieuw dit jaar is dat er voor het eerst entree wordt gevraagd à tien euro (inclusief twee biertjes) met als achterliggende gedachte dat het ongewenste, rellende bezoekers weghoudt van het feest. Ook is er pal naast het hoofdpodium een extra minipodium geplaatst dat eigenlijk niet op kan tegen de veel grotere main stage. Het gevolg is dat betekenisvolle bands afwisselen met bands die er minder toe doen. Dynamo Outdoor moet het vandaag doen met een kleine duizend betalende bezoekers, meer zit er met deze line-up en dit weer helaas niet in.

Renée van der Ster

ELSROCK

28 AUGUSTUS – SPORTTERREIN RKSV – RIJSSEN

Het zit Elsrock dit jaar niet mee. Twee dagen van tevoren wordt het festivalterrein geteisterd door extreem zware regenval. Organisatie en hulp uit de omgeving steken de koppen bij elkaar om zo samen het terrein begaanbaar te maken. Decimeters hoog water wordt met man en macht weggepompt en karrevrachten houtsnippers moeten er voor zorgen dat men niet in de modder wegzakt. Het resultaat is een gehalveerd festivalterrein en het weglaten van enkele extra’s, zoals een stagedivepodium en andere aparte attracties. Elsrock vindt dankzij de genomen maatregelen gewoon plaats en de meeste bezoekers nemen de omstandigheden voor lief. Uiteindelijk passeren zo’n 1700 belangstellenden de poorten.

Renée van der Ster

NIRWANA TUINFEEST

20 AUGUSTUS JC NIRWANA – LIEROP

In de tuin van jongerencentrum Nirwana, gelegen in Lierop (nabij Someren) vindt dit weekend voor de 35-ste keer het Nirwana Tuinfeest plaats. Het zijn niet bands als Moke, Mad Caddies of Destine die Aardschok voor het eerst naar dit driedaagse festival lokken, maar de prachtige line-up die de vrijdag vult.

Metal Mike

STONEHENGE

31 JULI – DE BUZE – STEENWIJK

Sinds jaar en dag zijn er op het Stonehenge-festival bij poppodium de Buze een flink aantal nationale en internationale acts uit de hardere genres binnen de metal te zien. De bands worden verdeeld over het podium in de Buze zelf en een groter buitenpodium, en worden ditmaal bekeken door ruim zeshonderd betalende bezoekers.

Mike Barbas en Leon van Rijnsbergen

WACKEN OPEN AIR

Met jaarlijks minimaal 80.000 bezoekers van tientallen verschillende nationaliteiten blijft Wacken Open Air een groot succes. Het festival viert dit jaar al weer zijn eenentwintigste verjaardag. Het programma mag voor de ervaren festivalbezoeker wellicht niet zo bijzonder zijn, maar het festival op zich is voor velen nog altijd een reden om (toch) weer uit te rukken naar het noorden van Duitsland.

Metal Mike, Justin Erkens, Renée van der Ster