CD van de maand Oktober 2010

DEATH ANGEL

Relentless Retribution

(Nuclear Blast/PIAS)
www.myspace.com/deathangel
Robert Haagsma
83

 

 

Death Angel blijft verrassen en verbazen. Waar veel reüniebands de oude glorie niet echt kunnen laten herleven, is de band rond gitarist Rob Cavestany sinds 2004 met een indrukwekkende inhaalslag bezig. ‘The Art Of Dying’ en ‘Killing Season’ waren al bijzonder sterke en originele hedendaagse thrashy metalalbums. En de nieuwste plaat ‘Relentless Retribution’ klinkt gewoon nóg bruter en sterker. De CD verschijnt zo’n 23(!) jaar na het debuutalbum ‘The Ultra-Violence’, maar knalt werkelijk alsof je naar het debuut van een gretige, jonge band zit te luisteren. Aan de energie en agressie die van de CD afspat, zou een band als Slayer nog een voorbeeld kunnen nemen. Death Angel speelt hoorbaar in de eerste plaats voor de eigen kick en zet zijn nieuwe nummers met een enorme geestdrift neer. Frontman Mark Osegueda eist met zijn krachtige strot voortdurend je aandacht op. Ook het gitaar-, bas- en drumwerk zijn heerlijk actief en gedreven. ‘Relentless Retribution’ bevat een prachtige mix van energieke thrash en eigenzinnige melodieuzere metal. Met het clean gespeelde en gezongen ”Volcanic“ en de onverwachte akoestische tweede helft van ”Claws In So Deep“ biedt de CD ook wat geslaagde rustpuntjes. Ik was bang dat het vertrek van oerleden Andy Galleon (drums) en Dennis Pepa (bas) ten koste van de muziek zou gaan, maar hun vervangers Will Carroll en Damien Sissom leveren uitstekend werk. Ander pluspunt is dat Rob Cavestany na een periode van wat slordiger en meer bluesy gitaarsolo’s weer grotendeels zijn oude stijl heeft hervonden. Dankzij de heldere mix van Jason Suecof (Trivium, The Black Dahlia Murder, DevilDriver) klinkt Death Angel bovendien beter dan ooit.