CD van de maand December 2010

GOD DETHRONED

Under The Sign Of The Iron Cross

(Metal Blade/Rough Trade)
www.myspace.com/villavampiria
Wouter Dielesen
88

 

 

Het in 2009 verschenen album ‘Passiondale’ – een huzarenstuk op het gebied van Nederlandse blackened death metal – stond volledig in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Die thematiek kleurt ook ‘Under The Sign Of The Iron Cross’. Onder meer het dagboek ‘In Stahlgewittern’ van Ernst Jünger, de Slag om Verdun en het Schlieffenplan vormden de basis voor God Dethroneds negende album. Omdat zijn voorganger zo intimiderend goed was, lijkt deze nieuwe release bij voorbaat minder imponerend. Die indruk wordt gesterkt doordat zanger/gitarist Henri Sattler strak binnen de muzikale lijnen van zijn geesteskindje is gebleven. De plaat klinkt vertrouwd, met veel blastbeats en dubbele basspartijen, episch zoemende gitaarmelodieën, Sattlers snerpende gifstem en repeterende oerrefreinen. De kracht van het album zit hem in zijn details. Neem de vette grooves van ‘Storm Of Steel’ of de titeltrack, die opgesierd wordt door cleane gastvocalen van Marco van der Velde (The Wounded), fantastisch gitaarwerk en een stemmig keyboardeinde. Ook het melodieuze, black metal-achtige spel en de fraaie solo’s in ‘The Red Baron’ en het ritmische geweld in ‘The Killing Is Faceless’ maken indruk. Elk nummer overtuigt en blijft hangen. En zo krijgt God Dethroned het voor elkaar om met ‘Under The Sign Of The Iron Cross’ toch weer te overtuigen.