LEGIJA – Vanishing Memories

“Vanishing Memories” is de titel van deze uit acht songs bestaande, en door de heren zelf omschreven, promotie-album. De titel roept bij mij associaties van een gothic-metal-album op en de opener, een piano prelude, versterkt dit nog eens. Legija geeft zelf aan dat de roots van de bandleden in de hardcore metal liggen en ondergetekende kan beamen dat hun verklaring allerlei stijlen samen te brengen gerechtvaardigd is.

 

De vocalen (zang en grunts) van Victor worden met hartstocht en overtuiging gebracht, maar missen kracht. Wellicht heeft dit met de kwaliteit van de (zang)opnames te maken, want aan de toewijding van de vocalist zal het denk ik niet liggen. De instrumenten klinken prima en het spel is goed. De refreinen bestaan vaak uit zinnen die meerdere malen herhaald worden, nu is dat op een of twee nummers prima; na meerdere nummers wekt het echter de indruk dat de songwriters vaardigheden beperkt zijn. Misschien iets om in de toekomst aan te werken.

 

Zoals elke munt heeft ook deze demo een keerzijde, enerzijds getuigt het van passie en ambitie om acht nummers op een demo te zetten, anderzijds had ik graag gezien dat ze een selectie hadden gemaakt van echt de beste nummers, om zo een sterkere indruk achter te laten.

 

Legija heeft potentie, maar de band lijkt nog niet haar eigen stijl gevonden of vastgelegd te hebben. Misschien ook wel, maar dan weten ze die nog niet helemaal op de luisteraar over te brengen. Afzonderlijk hebben ze wellicht genoeg talent, ze moeten het nog samen weten te brengen. Zelf schrijven ze in hun biografie dat “elk bandlid zijn inbreng gehad heeft bij de totstandkoming van dit album” en dat “Legija ontstaan is na een zoektocht voor een muziekstijl die moderne metalinvloeden met oude combineert”. Daarmee geven ze zelf al een beetje aan dat hun eigen identiteit en geluid nog een work-in-progress is. Ik hoop in de toekomst te horen dat Legija zich ontwikkeld en een eigen geluid gevonden heeft, zodat hun naar eigen zeggen stamp-op-je-muil metal ook een flinke slagkracht krijgt.

 

De songs van Legija vind je ook op www.myspace.com/bandlegija

 

Renate Flier