Aardschok Maart 2011

In de Aardschok van Maart 2011 lees je alles over:

WITHIN TEMPTATIONCHILDREN OF BODOMINFERNORAMA VICIOUS RUMORS70000 TONS OF METALBENEDICTUMSERENITY SYLOSISMOTHER MISERY HURTSMILEAMPLIFIERJOLLYSHAKRAEVERGREY ARTASSOCIAL DISTORTIONAGNOSTIC FRONTNO TURNING BACKFLATFOOT 56LIONHEARTMOONSORROWLAZARUS A.D.ONE MAN ARMY AND THE UNDEAD QUARTETGHOSTCROWBARDARKEST ERAIZEGRIM DEVILDRIVER SINISTERDEICIDE

 

 

WITHIN TEMPTATION

MET METAL ALS BASIS!

‘The Unforgiving’ is het meest ambitieuze album van Within Temptation tot nu toe. Het is de eerste conceptplaat van de Nederlandse formatie. Het werkstuk gaat vergezeld van verschillende korte films en een serie stripverhalen. Het verhaal dat schuld en wraak als thema heeft, zal ook een grote rol spelen tijdens de tournee van later dit jaar. ,,Je kunt als muzikant klagen over de tijd waarin wij leven”, aldus Robert Westerholt. ,,Wij zien juist de mogelijkheden die het ons biedt om meer dan ooit onze vleugels uit te slaan.”

Robert Haagsma

CHILDREN OF BODOM

ROEKELOZER DAN OOIT

Na de release van het controversiële want commerciëlere ‘Are You Dead Yet?’ (2005) heeft Children Of Bodom zijn fanschare sterk zien toenemen, maar tegelijkertijd ook diep verdeeld zien raken. Met de gulden middenweg ‘Blooddrunk’ (2008) kon de eenheid in de gelederen niet worden hersteld. Met ‘Relentless Reckless Forever’ breekt er weer een nieuw hoofdstuk aan voor de Finnen. Aardschok spreekt erover met gitarist Roope Latvala en toetsenist Janne ‘Warman’ Wirman.

Justin Erkens

INFERNORAMA

VAN ROCKOPERA TOT THEATERSPEKTAKEL

Vijf jaar geleden zag de rockopera ‘A Symphony For The Heartless’ van Infernorma het levenslicht. Het was een prachtig verjaardagscadeautje dat de toen vijftigjarige gitarist Manny van Oosten zichzelf had gegeven. Ruim een jaar later besloot hij het stuk op de planken te brengen. Alles liep voorspoedig, totdat afgelopen najaar bij Van Oosten ALS werd geconstateerd, een ziekte waarbij de spierfuncties uitvallen. De artsen geven hem nog drie jaar. Gitaarspelen kan hij inmiddels niet meer, maar dat weerhoudt Van Oosten er niet van onverminderd door te gaan met zijn rockopera. Op 19 maart vindt de première van de theatershow plaats in Odeon in Zwolle.

Anita Boel

VICIOUS RUMORS

THE BEST HAS YET TO COME!

Medio maart verschijnt ‘Razorback Killers’, het elfde studioalbum van de Californische US-metalveteranen Vicious Rumors. Gitarist/bandleider Geoff Thorpe is een aanhouder van het zuiverste water. Tal van tegenslagen heeft hij in het 32-jarige (!) bestaan van zijn band al overwonnen. Zo versleet de band al acht zangers. Eén daarvan verloor zelfs op tragische wijze het leven. Toch klonk Thorpe nog nooit zo optimistisch als nu.

André Verhuysen

70000 TONS OF METAL

.

Van 24 tot 28 januari vond de eerste editie plaats van 70000 Tons Of Metal, een festival in de Golf van Mexico, met het cruiseschip Majesty Of The Seas als drijvend metaleiland. 42 bands, die elk twee keer optreden, en dik 2000 bezoekers zorgen voor een onvergetelijke sfeer, die moeilijk onder woorden te brengen is als je er niet bij bent geweest. Gelukkig zijn de sfeervolle plaatjes van Stefan Schipper, Frank LaHaye, Eugene Straver en ondergetekende een stuk overtuigender.

Metal Mike

BENEDICTUM

OEREND HARD

Het begon lekker in 2005 voor Benedictum. Het debuut ‘Uncreation’ (2006) zette de metalband met de opvallende frontvrouw Veronica Freeman in no time op de metalkaart. Na de release van opvolger ‘Seasons Of Tragedy’ (2008) kreeg Benedictum echter geen enkele steun meer van de toenmalige platenmaatschappij en de vijf uit San Diego moesten plots op eigen kracht verder ploeteren. Het inspireerde Benedictum tot het maken van het keiharde ‘Dominion’. Aardschok belt met Veronica Freeman om de balans op te maken.

Liselotte Hegt

SERENITY

WITH A LITTLE HELP FROM OUR FRIENDS

Waren de eerste twee Serenity-albums ‘Words Untold & Dreams Unlived’ (2007) en ‘Fallen Sanctuary’ (2008) nog middelmatige platen, met het nieuwe, derde album ‘Death & Legacy’ hebben de Oostenrijkers een flinke stap voorwaarts gemaakt. Eindelijk is de band er in geslaagd onderscheidende, pakkende composities te schrijven, ook nog eens voorzien van een schitterende sound. Onze eigen Charlotte Wessels (Delain) heeft een bijdrage aan het album geleverd, evenals Amanda Somerville en Ailyn van Sirenia. Mede dankzij de inbreng van deze dames zou 2011 wel eens een heel mooi jaar voor deze symfonische metalband kunnen gaan worden. Gitarist Thomas Buchberger heeft er in elk geval alle vertrouwen in.

Anita Boel

SYLOSIS

DAN DOE IK HET WEL GEWOON ZELF!

Met zijn uitgesponnen nummers en vele breaks werd ‘Conclusion Of An Age’ drie jaar geleden ontvangen als een prima debuutalbum. Op de opvolger ‘Edge Of The Earth’ laat het Britse Sylosis opnieuw op Testament-leest geschoeide thrash met een moderne twist horen, maar dat betekent allesbehalve dat er niets veranderd is. Zo heeft gitarist Josh Middleton na vijf vertrokken zangers ditmaal zelf de microfoon ter hand genomen. De nieuwbakken frontman staat Aardschok te woord.

Rudi Engel

MOTHER MISERY

EINDELIJK OP KOERS

Mother Misery is al een hele tijd actief, sinds 1998 om precies te zijn, maar toch heeft de Zweedse band pas nu de passende, muzikale richting gevonden. Zanger/gitarist John Hermansen is dan ook helemaal gelukkig met het eind vorig jaar verschenen ‘Standing Alone’.

Ron Willemsen

HURTSMILE

EEN WELBESTEEDDE PAUZE

Het was al jarenlang een wens van Extreme-zanger Gary Cherone om een plaat op te nemen met zijn broer Markus. De pauze na de laatste Extreme-toer gaf de broodnodige tijd om die wens in werkelijkheid om te zetten. Onder de naam Hurtsmile ligt de CD nu in de winkels. Cherone laat weten dat één speciaal iemand het laatste zetje heeft gegeven om de studio in te gaan.

Ron Willemsen

AMPLIFIER

EEN ANTROPOLOGISCH KUNSTEXPERIMENT

Het Britse experimentele rocktrio Amplifier heeft met dubbelaar ‘The Octopus’ een overdonderd en compromisloos epos afgeleverd. Helemaal op eigen kracht geproduceerd en uitgebracht. De twee CD’s, die samen over de twee uur klokken, zijn slechts een spin in het wiel. ‘The Octopus’ moet ‘bigger than life itself’ worden. Zanger/gitarist Sel Balamir licht toe.

Patrick Lamberts

JOLLY

GELUK OP EEN SCHIJFJE

Het New Yorkse kwartet Jolly levert met ‘The Audio Guide To Happiness (PT1)’ wel een heel bijzonder en vooruitstrevend album af, vol boeiende, dynamische muziekstructuren en sfeervolle geluiden waar de ruimdenkende progrocker intens van zal smullen. Vooral als die het album met een koptelefoon beluistert, want dan pas ervaar je het effect van de ‘binaural beats’, dat het gevoel van opwinding en het effect van drugs oproept. Hoewel dit geen ongewoon gebruik is binnen de ambient muziekstromingen, betekent het voor de rockmuziek een kleine revolutie; een proces waar de bandleden van Jolly overigens al enige jaren intensief mee aan het experimenteren zijn. Zanger Anadale legt uit dat het allemaal is begonnen uit nieuwsgierigheid.

Liselotte Hegt

SHAKRA

ALS HERBOREN

In de zomer van 2009, kort na de release van ‘Everest’, leek de carrière van het Zwitserse Shakra abrupt tot stilstand te komen. Zanger Mark Fox stapte plotsklaps op, maar voor de band zelf kwam dat niet als een verrassing. Sterker nog, het was een kwestie van tijd voor de bom zou barsten. Inmiddels zijn we twee jaar verder. Shakra heeft een nieuwe zanger, een nieuwe plaat, toepasselijk ‘Back On Track’ geheten, en de mannen barsten van de energie. Gitarist Thomas Muster blikt eerst even terug.

Ron Willemsen

EVERGREY

NA REGEN KOMT ZONNESCHIJN

Met de release van het nieuwe album ‘Glorious Collision’, eind februari, hoopt Evergrey het stormachtige, vorige jaar te vergeten. In 2010 zag de Zweedse band rondom zanger/gitarist Tom Englund en toetsenist Rikard Zanger smaakmakers Hendrik Danhage (gitaar) en Jonas Ekdahl (drums) vertrekken. Niet veel later werd de inmiddels nieuwe bezetting beroofd van hun apparatuur. Niet bepaald de vliegende (her)start waarop was gehoopt. Tom Englund haalt voor Aardschok eerst wat oude koeien uit de sloot alvorens op het nieuwe album over te schakelen.

Bastiaan Tuenter

ARTAS

TALENWONDERS

Artas heeft net zijn tweede langspeler ‘Riotology’ uit. Daarop combineren de Oostenrijkers moderne thrash metal met een breed scala aan talen: Engels, Duits, Spaans en Frans. De plaat klinkt wederom voortreffelijk, met dank aan producer Jacob Hansen. Bassist Radek Karpienko belt met Aardschok en praat ons bij.

Bastiaan Tuenter

SOCIAL DISTORTION

MINDER PUNK, MEER BLUES!

Social Distortion is zo’n begrip dat het als een van de weinige bands kan maken om slechts eens in de vijf à zes jaar een CD uit te brengen. Na ‘Sex, Love And Rock ‘n’ Roll’ (2004) is de band langdurig op pad geweest en begon gitarist/zanger Mike Ness pas in 2007 met het schrijven van een nieuw album. Toch heeft het nog ruim drie jaar geduurd voordat ‘Hard Times And Nursery Rhymes’ het levenslicht zag. De band heeft ditmaal veel meer bluesinvloeden in de sound verwerkt en het punkgeluid van weleer naar de achtergrond geschoven. Dat zal de oude fans wellicht pijn doen, maar de band zal met dit toegankelijke album een nog groter publiek bereiken. Gitarist Jonny ‘2 Bags’ Wickersham is met tien jaar het langstzittende bandlid naast Mike Ness en staat Aardschok te woord.

Onno Cro-Mag

AGNOSTIC FRONT

RESPECT, FAMILIE EN VRIENDSCHAP

Enkele jaren geleden leek de hardcoregrootmacht Agnostic Fron nog ten onder te gaan aan nieuwe trends in de scene, maar het vorige album ‘Warriors’ zorgde voor een heuse opleving. Die stijgende lijn wordt doorgetrokken met het nóg sterkere ‘My Life, My Way’. Roger Miret voorziet het tiende studioalbum van tekst en uitleg.

Onno Cro-Mag

NO TURNING BACK

GLOBETROTTERS!

No Turning Back is Nederlands beste exportproduct op hardcoregebied. Over de hele wereld zijn de mannen bekend vanwege hun geweldige liveshows en magistrale CD’s. Ook van het onlangs verschenen zesde album ‘Take Control’ spat de gedrevenheid weer af. Zanger Martijn van de Heuvel is als muzikant én als liefhebber van hardcore nog net zo passioneel als twaalf jaar geleden.

Onno Cro-Mag

FLATFOOT 56

FAMILIEBAND

Flatfoot 56 is een punkband uit Chicago – straatje Dropkick Murphys, Street Dogs en One Man Army – die al heel wat jaartjes actief is, maar in Europa nog geen voet aan de grond wist te krijgen. De band heeft weliswaar al vier CD’s uitgebracht, maar omdat het nooit een Europese distributie wist te verwerven wisten alleen insiders van hun bestaan. Het nieuwe album ‘Black Thorn’ was al een tijdje uit in Amerika en leek hetzelfde lot beschoren als de vorige CD’s, maar gelukkig brengt People Like You het album nu alsnog in Europa uit. Bassist/zanger Kyle Bawinkel legt uit waarom de Europese invasie zolang op zich heeft laten wachten.

Onno Cro-Mag

LIONHEART

GEEN BELEMMERINGEN!

Lionheart maakte met het geweldige debuutalbum ‘The Will To Survive’ een verpletterende eerste indruk. Het onlangs verschenen tweede album ‘Built On Struggle’ is het logische vervolg: brute vocalen, scheurende gitaren en veel tempowisselingen. Aardschok spreekt zanger Rob Watson tijdens de Europese tournee met Terror, First Blood en Backtrack.

Onno Cro-Mag

MOONSORROW

HET EINDE DER TIJDEN

Met vijf zeer solide albums en een ijzersterke, uurdurende EP op het conto mag Moonsorrow tot dusverre terugkijken op een meer dan uitstekende loopbaan. De Finnen zijn echter nog lang niet klaar. In de vier jaar sinds de beschaving op ‘V: Hävitetty’ aan zijn einde is gekomen, is er hard gewerkt aan een vervolg van de Moonsorrowiaanse profetie. Maar wat volgt er na het uitsterven van de mensheid? Het antwoord vinden we op ‘Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa’, met toelichting van zanger Ville Sorvali.

Justin Erkens

LAZARUS A.D.

Thrash metal anno NU

Deze maand brengen de vier heren van Lazarus A.D.uit Kenosha (Wisconsin, USA) hun tweede album uit via Metal Blade Records. Gitarist Alex Lackner stelt zijn band voor aan Aardschok.

Renée van der Ster

ONE MAN ARMY AND THE UNDEAD QUARTET

TERUGBLIKKEN EN VOORUITKIJKEN

Door je album ‘The Dark Epic’ te noemen, leg je de lat erg hoog voor jezelf en kun je keihard onderuit gaan. Bovendien ging Johan Lindstrand ook nog eens het eenvoudige succes uit de weg door een aanbod van zijn voormalige band The Crown af te slaan. Toch lacht hij uiteindelijk het hardst, want het vierde One Man Army And The Undead Quartet-album is veruit hun beste en meest ambitieuze tot nu toe.

Rudi Engel

GHOST

HET MYSTERIE ACHTER DE MASKERS

Eind vorig jaar was daar opeens Ghost. De underground was al even eerder warm gemaakt met een vinylsingle. In oktober lag het volwaardige debuut ‘Opus Eponymous’ in de winkels, net op tijd om nog diverse jaarlijstjes te halen. De invloeden van de nieuwe band zijn eenvoudig aan te wijzen. De achtergrond van het gezelschap zelf gaat echter in dikke nevelen gehuld.

Robert Haagsma

CROWBAR

DROOGGELEGD

Al twee decennia is Crowbar een van de smaakmakers van de muziekscene in en rond New Orleans. Het is een streek waar hard gespeeld en snel geleefd wordt. Die combinatie begon de laatste jaren echter een wissel te trekken op zanger en gitarist Kirk Windstein, het enige oorspronkelijke lid van de band. “Ik had een keuze: mijn leven omgooien of doodgaan”, aldus de Amerikaan. Onlangs verscheen het nieuwe album ‘Sever The Wicked Hand’, waarop die tweesprong centraal staat.

Robert Haagsma

DARKEST ERA

LIEFDE VOOR HET VERLEDEN

De leden van Darkest Era moesten nog geboren worden toen hun muzikale helden hun triomfen vierden. De liefde voor die oude muziek is er niet minder om. Thin Lizzy, Iron Maiden en Bathory zijn zomaar wat invloeden die doorklinken in de songs op het debuut ‘The Last Caress Of Light’ van deze jonge Noord-Ierse band.

Robert Haagsma

IZEGRIM

GEEN WEG MEER TERUG

Al ruim tien jaar bestoken de Zutphense death-thrashers van Izegrim de Nederlandse metalscene. Hoewel de band na legio optredens en twee studioalbums een tamelijk vaste positie heeft verkregen, besloot het viertal in juli 2008 het roer om te gooien. Het vertrek van twee bandleden luidde een nieuw tijdperk in, met inmiddels een mini-CD, een derde album én een nieuwe platenmaatschappij. Op 28 februari laat Listenable Records ‘Code Of Consequences’ op de mensheid los. Snarenplukkers Jeroen Mechgelaar en Bart van Ginkel bezoeken Aardschok om over dit alles te praten.

Renée van der Ster

DEVILDRIVER

BEESTACHTIG DEZTRUCTIEF

Uit volle borst ‘Youu! Make! Me! Siiiick!’ krijsen, maar tegelijkertijd de spotlight delen met de dynamische instrumentatie van zijn bandgenoten: het vat volgens frontman Dez Fafara perfect samen waar ‘Beast’ voor staat. Dit al weer vijfde album van DevilDriver heeft een pikzwarte voorgeschiedenis, maar betekent ook – opnieuw – een flinke stap voorwaarts voor de, naar eigen zeggen, meest toerende band ter wereld.

Rudi Engel

SINISTER

TERUG OP DE KAART

Na het wisselend ontvangen album ‘The Silent Howling’ revancheert Sinister zich drie jaar later met een plaat van het allerzwaarste kaliber. ‘Legacy Of Ashes’ grijpt terug op de sound waarmee de Schiedamse band twintig jaar geleden Nederlandse death metal internationaal op de kaart zette.

Wouter Dielesen

DEICIDE

KORT MAAR KRACHTIG!

Een Deicide-album duurt gemiddeld een half uurtje. Een interview met zanger Glen Benton kan er echter al in vijf minuten opzitten als je even niet oplet. Dat Benton een man van weinig woorden is, is bekend, maar dat ik op mijn eerste twaalf vragen doodleuk antwoorden van maximaal twee woorden zou krijgen, had ik nu ook weer niet verwacht. Uitgerekend op mijn verzoek om even terug te blikken op alle tot nu toe verschenen Deicide-platen wordt Benton ineens wél spraakzaam.

Stephan Gebédi