EMERALD! Heavy Metal uit het oosten des lands!

 

INTERVIEW EMERALD, met zanger Bert Kivits.

Door: Heiko/Acidos

 

 

Wanneer is de band begonnen, geef korte impressie van de historie van de band?
Emerald is opgericht in 1980, maar eigenlijk zie ikzelf de oorsprong in 1975 toen Allard en ik ons eerste bandje begonnen. We begonnen meteen eigen muziek te schrijven en uiteindelijk zijn die nummers later op de lp gezet, wat ook blijkt uit de demo die wij opgenomen hebben in 1977.
 
Als hardrock/heavy metal band van het eerste uur in Nederland, is het toch vreemd te noemen dat jullie
vrij onbekend zijn binnen Nederland en daarbuiten. In de jaren 80 groeide de metal toch als een ware explosie
en zou de weg voor Emerald open kunnen liggen?

Zo hebben wij dat nooit ervaren wij speelden vanaf 1981 bijna elk weekend, door heel Nederland. We speelden omdat we het leuk vonden en niet om bekend te worden. Ook vind ik het raar dat gezegd wordt dat wij een metal band zijn van het eerste uur. Metal is in mijn beleving veel eerder begonnen dan in de jaren 80.
 
Jullie brengen een 4 song demo uit in 1984 en een lp in 1985 kun je daar iets over vertellen?

De demo is gemaakt om een platendeal te krijgen deze is toen naar diverse labels gestuurd. Al snel reageerde Bram Kloos van Megaton dat hij wel interesse had, omdat we toch een eigen geluid hadden. Die demo songs zijn later gebruikt voor de lp.

 

De band valt in de jaren 80 uit elkaar. Wat is de reden hiervoor?

Een speciale reden was er niet . Het was alleen te druk om door de week een baan te hebben en dan ook nog bijna alle weekenden weg te zijn met de band . Dit gold natuurlijk ook voor de mensen die meegingen om de installatie op te bouwen en weer af te breken. Op een bepaald moment is er gekozen voor het sociale gezinsleven. We zijn toen als vrienden uit elkaar gegaan en later natuurlijk als vrienden weer bij elkaar gekomen.

 

Het duurt tot 1998 dat een Duits metal megazine jullie op het spoor komt en een interview publiceert, hoe is dat precies verlopen?
Rond die tijd is er ook een Duits label geinteresseerd geraakt in Emerald; Iron Glory Records. Hoe is dat contact tot stand gekomen?

Volgens mij is het balletje gaan rollen bij Stefan van Zijl. Hij heeft als eerstekar metalfan zijn stinkende best gedaan om mijn adresgegevens
te krijgen en ons in contact gebracht met onze Duitse vrienden. Hoe het hem gelukt is zul je hem moeten vragen.
 
In 1999 verschijnt Iron on Iron, de uiteindelijke cd release van de lp Down Town. Hoe is deze release ontvangen door de pers en fans?

Allereerst wil ik het hebben over de release van de lp in 1986. Daar werd in Aardschok ook een recensie over geschreven, door wat ik mij herinner door Metal Mike. We kregen een 6, geloof ik. Maar dat was voor de muziek en niet voor mijn stem want daar was hij niet van gecharmeerd en dat is
begrijpelijk want het is een love it or hate voice. Dat blijkt gewoon een rode draad te zijn voor alle recensies: love  it or hate it. Dus Emerald bestaat alleen nog door de waardering van de fans

Waren er na Iron on Iron nog verdere plannen voor een nieuwe release, met vooral nieuw materiaal?

Ja, die waren er en zijn er nog steeds,  en die komt er ook,  alleen is het een olifantendracht…. 
 
In 2002 treedt de band op in Duitsland, op bijvoorbeeld Heavy Metal Maniacs festival en in 2005 op Keep it True festival, een vrij groot Duits metalfestival. Hoe is dit allemaal verlopen?

Als een droom, dat was een optreden om nooit te vergeten. Dat kwam alleen door de mensen die aanwezig waren op dat moment. Dan kom je mensen tegen die al jarenlang fan van je zijn. Uit Polen, Griekenland, Duitsland, België, ongelooflijk!

 

Ook nu zijn jullie nog vrij onbekend in Nederland. Hebben jullie hier een verklaring voor?

Wij gaan niet voor bekendheid alleen voor de fans..

 

Hoe staat het met de toekomstplannen voor Emerald. Een nieuwe cd, optredens, festivals aandoen? 

Zoals ik al gemeld heb, zijn we bezig met een opnames voor een cd in de voodoo studio in IJmuiden. Verder doen wij dit jaar nog festivaloptredens in Zweden, Spanje en Nederland.
 
Kun je iets vertellen over waar de lezers van de Aardschok informatie kunnen krijgen over de band en waar ze eventueel de cd Iron on Iron kunnen bestellen?

Emerald is te vinden op Hyves, Facebook en niet te vergeten Myspace 
 
Hoe zijn jullie in contact gekomen met Hugo Koch van het Very ´Eavy festival (9/4/2011) in Stadskanaal?

Hugo is ook een metal topper. Hij probeert metalmuziek in Groningen te promoten. In eerste instantie zou Vortex  {bij een ieder bekend}
het festival completeren, maar door tragische omstandigheden kon Vortex niet optreden. Gelukkig voor Emerald werden zij door Vortex
naar voren geschoven als waardige opvolger.
 
Hoe is het concert verlopen en hoe was de sfeer in Stadskanaal?

Het concert was een ware verrassing. Zoveel waardige metalfans!  En te spelen voor en met collegbands waaronder het Duitse Wizzard, dat is gewoon super! 

 
Hoe staat het eigenlijk met de hardrock-metal scene in het oosten des lands. In de jaren 80 en 90 was de scene vrij groot, denk aan Coevorden, Hardenberg en Almelo, ook het werk van Altar kennen we natuurlijk allemaal. Nu kennen velen Hardenberg meer van de bekende radio 538 dj Edwin Evers. Voor de rest gebeurt er volgens mij weinig…
Het gebeurt hier nog steeds, alleen is het niet meer plaatsgebonden. Metal is nu werelds. Wij hebben vrienden over de hele wereld. 

 

Hebben jullie nog iets op je hart, of een laatste woord dat jullie graag willen delen met de lezers van de Aardschok?

Ja, ik weet dat metal niet alleen muziek is, maar ook vriendschap tussen man en vrouw (allen gelijk).

 

Zaterdag 14 mei treedt Emerald op met Ronnie James Dio Tribute in Het Front in Vroomshoop. Voor meer info zie:

http://www.frontvroomshoop.nl/ticket_detail.php?id=93

 

Voor meer informatie over de geschiedenis van Emerald check ook deze webpagina.

 http://www.hollandheavymetal.nl/emerald.html

 

Emerald op Facebook, Hyves & MySpace:

http://www.facebook.com/pages/Emerald/122098351134889?sk=info

http://www.hyves.nl/hyves/7143012/bert_kivits/

http://www.myspace.com/emeraldnl