Aardschok Juli 2011

In de Aardschok van Juli 2011 lees je alles over:

TRIVIUMDRACONIANCHANNEL ZEROANVILSEPULTURABOREALISIN FLAMESDEVIN TOWNSEND PROJECTNIGHT RANGERFAIR TO MIDLANDSTREAM OF PASSIONTHEATRE OF TRAGEDYFALCONERSUN CAGEDDJERVFOR ALL WE KNOWTHE BLACK DAHLIA MURDERA PALE HORSE NAMED DEATHRIVAL SONSTHE KRAYSRAZORBLADEEARTH CRISISAIDENTHE TURBO A.C.’SFACE TO FACEEXHUMEDUNEARTHDECAPITATEDDIMMU BORGIR

 

 

TRIVIUM

GEGREPEN DOOR KUNST

Trivium wil hogerop. Het nieuwe album ‘In Waves’ speelt een cruciale rol in die ambitie. Er werd jaren aan gewerkt. Veel tijd en geld zijn ook gestoken in de visuele presentatie, waarbij de Amerikaanse band nadrukkelijk inspiratie buiten de metal zocht. Op die manier wil het kwartet zich onderscheiden van de talloze andere heavy acts die dingen naar de gunst van het publiek. “We willen met ‘In Waves’ de clichés van het genre ontstijgen”, aldus de ambitieuze zanger en gitarist Matt Heafy.

Robert Haagsma

DRACONIAN

BLIJE DOEMDENKERS

Op het moment dat buiten volop de zomerzon schijnt, komt het Zweedse Draconian met een nieuwe gothic/doom-metal-CD op de proppen: ‘A Rose For The Apocalypse’. Is dit wel het juiste moment om een dergelijk, neerslachtig, donker album uit te brengen? “Natuurlijk”, zegt bassist Fredrik Johansson. “De fans hebben er al lang genoeg op moeten wachten.”

CHANNEL ZERO

MET DANK AAN DE ROKENDE VULKAAN

Het was de bedoeling dat de comeback van Channel Zero in 2010 heel overzichtelijk zou blijven: zes shows in het Ancienne Belgique in Brussel. De instrumenten konden daarna weer veilig opgeborgen worden. Mede dankzij de dwingende hand van moeder natuur liep alles net wat anders. Op 1 juli ligt er dan toch een nieuwe CD in de winkel: ‘Feed ‘Em With A Brick’. Zanger Franky De Smet Van Damme over hoe het allemaal zo gekomen is

Robert Haagsma

ANVIL

EINDELIJK GERECHTIGHEID

Er was een film voor nodig om het Canadese Anvil uit het slop te trekken, maar nu dat eenmaal gebeurd is, dendert de band als nooit tevoren. Hun veertiende CD ‘Juggernaut Of Justice’ gaat de vrienden Steve ‘Lips’ Kudlow en Robb Reiner eindelijk de welverdiende erkenning opleveren. Hun doorzettingsvermogen wordt na dertig jaar dan toch nog beloond. Het succes stijgt de mannen echter niet naar het hoofd. Ze genieten er alleen van, aldus een bescheiden Reiner.

Ron Willemsen

SEPULTURA

HIER EN NU

Nadat Derrick Green in 1997 toetrad tot Sepultura duurde het enkele jaren voordat de band weer in het zadel zat. Nu, met het derde topalbum op rij – ‘Kairos’ – en gesteund door een groot label – Nuclear Blast – lijkt er geen houden meer aan voor de Brazilianen en Amerikaan. De goedlachse zanger blaakt dan ook van het zelfvertrouwen.

Rudi Engel

BOREALIS

MEMORABELE MELODIEËN

Gitarist Matt Marinelli heeft in 2006 noodgedwongen de zangeres van het Canadese Borealis vervangen. Een gouden wissel, zo blijkt. Want zowel debuut ‘World In Silence’ als de tweede langspeler ‘Fall From Grace’ klinken daardoor niet alleen zoals de band zou willen klinken, ook de reacties zijn overweldigend, inclusief die van onze eigen Metal Mike (zie vorige Aardschok). Nu moet de band alleen nog de weg naar Europa zien te vinden.

Patrick Lamberts

IN FLAMES

HET LEVEN NA JESPER

Drank maakt meer kapot dan je lief is. In Flames kan er over meepraten. De Zweedse melodieuze metalband zag zijn gitarist/songschrijver en oprichter Jesper Strömland eraan ten onder gaan. Met diens opvolger Niclas Engelin in de gelederen, is de gitaarsound veranderd, maar het grootste verschil tussen het nieuwe album ‘Sounds Of A Playground Fading’ en zijn voorganger zit hem in de uitgekiende productie van Roberto Laghi. Ook qua thematiek is het een interessante plaat geworden. Zanger/songschrijver en tekstenman Anders Fridén haalde zijn inspiratie uit een filosofische kwestie. Stel dat we wisten dat het over vijf jaar gebeurd was met onze planeet, zouden we ons gedrag en onze manier van denken dan veranderen?

Rob Broere

DEVIN TOWNSEND PROJECT

TOTALE SHITSHOW VERSUS SERENE RUST

Devin Townsend combineert op onnavolgbare wijze zijn muzikale talent met bizarre humor. Je zou kunnen zeggen dat Townsend de Frank Zappa van de metal is. Zijn Devin Townsend Project, dat vier uiteenlopende albums beslaat, is met het verschijnen van ‘Deconstruction’ en ‘Ghost’ afgerond. Eerder verschenen al ‘Ki’ en ‘Addicted’. Een monoloog van de eigenzinnige metalgoeroe.

Patrick Lamberts

NIGHT RANGER

WEER SPRINGLEVEND

Night Ranger is een band die met tussenpozen al dertig jaar aan de weg timmert. Hun melodieuze stadionrock krijgt vooral in Amerika en Japan de handen stevig op elkaar, in Europa hebben de heren zich tot nu toe slechts één keer laten zien, als voorprogramma van Foreigner in 1985. Daar gaat verandering in komen. Night Ranger is van plan het nieuwe album ‘Somewhere In California’ de rest van dit jaar stevig te promoten. Gitarist van het eerste uur Brad Gillis neemt rustig de tijd om vanuit zijn hotelkamer in Tokio Aardschok te woord te staan.

Ron Willemsen

FAIR TO MIDLAND

VEELKOPPIG MONSTER

Fair To Midland heeft al verscheidene metal-awards in de wacht gesleept, toert regelmatig met metalbands en tekende onlangs een platendeal bij het metallabel Season Of Mist. Niets vreemds aan, tot je je beseft dat Fair To Midland eigenlijk helemaal geen metalband is.

Rudi Engel

STREAM OF PASSION

MEXICAANSE ROOTS

Met de vorige CD ‘The Flame Within’ (2009) moest het Nederlandse Stream Of Passion opeens op eigen benen staan. Oprichter Arjen Lucassen had namelijk na het succesvolle debuut ‘Embrace The Storm’ de band verlaten. Het zou een stap terug betekenen voor de achtergeblevenen, maar achteraf gezien bleek het allemaal mee te vallen en Stream Of Passion vond zijn eigen weg. Inmiddels is de derde CD ‘Darker Days’ in kannen en kruiken, een album waarop de Mexicaanse roots van zangeres Marcela Bovio een belangrijke rol spelen. Bovio legt aan Aardschok uit waarom, maar eerst blikt de zangeres nog eens kort terug op het vertrek van mastermind Arjen Lucassen.

Liselotte Hegt

THEATRE OF TRAGEDY

HET DEFINITIEVE EINDE?

Het leek een afscheid volgens het boekje: Theatre Of Tragedy maakte in maart 2010 bekend te zullen stoppen. Dankzij een laatste tournee konden de trouwe fans de band nog een keer zien optreden, voor begin oktober 2010 definitief het doek zou vallen. Nu is er een DVD, met een documentaire en concertopnamen. Eind goed, al goed? Uit het relaas van zangeres Nell Sigland blijkt dat daar wel wat op af te dingen is.

Robert Haagsma

FALCONER

EENMALIG UITSTAPJE

De Zweedse band Falconer verrast dit jaar met een album waarop louter in de moedertaal gezongen wordt, terwijl de folkinvloeden sterker dan ooit zijn. De band covert op ‘Armod’ zelfs een liedje van een van oorsprong Nederlandse volkszanger. Het werkstuk is een uitstapje dat de band al een tijd wilde maken, meldt gitarist Stefan Weinerhall. “Het volgende album zal weer een meer vertrouwd geluid laten horen.”

Robert Haagsma

SUN CAGED

.

Met ‘The Lotus Effect’ brengt de Nederlandse progressieve metalband Sun Caged zijn derde album uit. Aardschok ontmoet gitarist en oprichter van de band, Marcel Coenen, in een gitaarwinkel in Eindhoven. Coenen geeft er gitaarles. Tussen twee instructies door licht hij het nieuwe album toe.

Gerrit Mesker

DJERV

HERNIEUWDE KENNISMAKING

De excentrieke Noorse zangeres Agnete Marie Kjolsrud maakte tussen 2002 en 2009 naam met haar voormalige band Animal Alpha. In eigen land bereikte de band zelfs de gouden status en werd het in 2005 genomineerd voor beste video en beste nieuwkomer. Maar na de twee studioalbums ‘Pheromones’ (2005) en ‘You Pay For The Whole Seat, But You’ll Only Need The Edge’ (2008) en eindeloos veel toeren was de koek op. Vorig jaar dook Kjolsrud ineens op in drie nummers op Dimmu Borgirs laatste album ‘Abrahadabra’, maar nu is de dame in kwestie definitief terug aan het metalfront met haar nieuwe band Djerv. Het titelloze debuut is een waanzinnige mix van agressieve rock, metal en black metal, overgoten met catchy melodietjes. Nog enigszins schor van de releaseparty bellen we de zangeres op. Als eerste willen we natuurlijk weten waarom de stekker uit Animal Alpha is getrokken.

Liselotte Hegt

FOR ALL WE KNOW

ZWANGERSCHAPSproject

Gitarist Ruud Jolie heeft met Within Temptation veel succes. De albums van de band gaan als zoete broodjes over de toonbank. Optredens vinden overal in de wereld plaats. Het geeft Jolie veel voldoening, maar toch ontbrak er nog wat in zijn muzikale leven. In de vorm van het project For All We Know heeft hij nu in zijn behoefte voorzien. Samen met enkele andere topmuzikanten is de Tilburger er in geslaagd een magnifieke progressieve rockplaat af te leveren.

Anita Boel

THE BLACK DAHLIA MURDER

LANGZAMER TEGEN WIL EN DANK

Wat doe je nadat je je eigen stijl – bloedsnelle melodeath met ijzige screams – met je vierde album hebt geperfectioneerd? The Black Dahlia Murder hoefde niet lang over die vraag na te denken, want ‘nieuwe’ gitarist Ryan Knight stapte naar voren en nam het roer gedeeltelijk over. Het resultaat is ‘Ritual’, het langzaamste album van de Amerikanen tot nu toe.

Rudi Engel

A PALE HORSE NAMED DEATH

ZWARTER DAN ZWART

Drummer Sal Abruscato vond het na jaren op de achtergrond in bands als Type O Negative en Life Of Agony tijd worden voor een andere rol. Zijn nieuwe band heet A Pale Horse Named Death en daarin speelt hij gitaar, hij zingt en schrijft ook nog eens alle nummers. Het songmateriaal is zwarter dan dat van Type O Negative en dus mag A Pale Horse Named Death een waardige opvolger van deze legendarische band genoemd worden.

Ron Willemsen

RIVAL SONS

NIEUWKOMER VAN HET JAAR

Rival Sons is dit jaar alom aanwezig. De band speelt in het voorprogramma van diverse grote bands en prijkt op het affiche van verschillende festivals. 2011 is dan ook een cruciaal jaar voor de Amerikaanse band. Na succes in eigen land opgebouwd te hebben, moet met de nieuwe CD ‘Pressure & Time’ de rest van de wereld bekeerd worden tot de bluesy hardrock van het jonge kwartet. Een gesprek met gitarist Scott Holiday.

Robert Haagsma

THE KRAYS

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

The Krays uit Brooklyn, New York is moeilijk in een hokje te plaatsen en bij zowel hardcore- als punkliefhebbers zeer geliefd. De band bestaat al zeventien jaar, maar brengt met ‘Sangre’ pas zijn vierde album uit, terwijl voorganger ‘Time For Action’ al weer uit 2002 stamt. Hoogste tijd dus voor een onderhoud met zanger Johnny Rosado.

Onno Cro-Mag

RAZORBLADE

OP Z’N DUITS!

Frans Bauer en Jantje Smit scoorden grote hits in het Duits, Rudi Carrell en Linda de Mol wisten onze oosterburen ook in hun eigen taal in te pakken, maar er is geen enkele Nederlandse rockband die Duitstalige albums uitbrengt. Razorblade is sinds kort de uitzondering op die regel. De band maakte al jaren furieuze Engelstalige straatpunk, maar heeft onlangs ook een Duitstalig album opgenomen. Zanger Walter legt uit waarom.

Onno Cro-Mag

EARTH CRISIS

WRAAK!

In 2009 verscheen na een pauze van negen jaar Earth Crisis’ uitstekend ontvangen comebackalbum ‘To The Death’. Toch ben ik nog meer onder de indruk van het nieuwe ‘Neutralize The Threat’. De sound van de oude Earth Crisis ten tijde van ‘Destroy The Machines’ (1994) en ‘Gomorrah’s Season Ends'(1996) is daarop verrijkt met gitaarwerk dat harder is dan ooit tevoren. Ook het concept van het nieuwe album zal menig wenkbrauw doen fronsen. Elk nummer gaat namelijk over wraak! De wraak van de natuur, de wraak van de mens tegen onderdrukking en wraak van de gewone burger op een drugsdealer in de grote stad. Zanger Karl Buechner heeft dus nog niets

Onno Cro-Mag

AIDEN

GEEN CONCESSIES!

Naarmate een wijn rijpt wordt hij beter. Hetzelfde geldt voor Aiden. De band was rond 2004/2005 dé sensatie in emo/screamoland, maar voelde zich daar nooit thuis. Het derde album ‘Conviction’ (2006) liet dan ook een totaal ander geluid horen, waarbij de nadruk veel meer op punk en rock kwam te liggen. Opvolger ‘Knives’ (2009) intrigeerde me al veel meer dan het oude werk en het nieuwe album ‘Disguises’ zet die lijn voort. Zanger/gitarist Wil Francis staat al jaren met beide benen op de grond.

Onno Cro-Mag

THE TURBO A.C.’S

VERDOMD VERFRISSEND!

Zanger/gitarist Kevin Cole kan het maar niet laten om de muziek te spelen waar hij mee opgegroeid is. Met The Turbo AC’s combineert hij voor de zevende keer op rij de eerlijke punkrock van zijn grote helden Ramones en The Stooges met andere voorbeelden als Misfits, The Cramps en The Damned. Op ‘Kill Everyone’ klinkt de band uit New York weer net zo bevlogen als in zijn beginjaren.

Onno Cro-Mag

FACE TO FACE

GESLAAGDE COMEBACK

Face To Face is al jaren mijn favoriete Amerikaanse melodieuze punkrockband, maar tot mijn schrik besloot de band eind 2003 te stoppen vanwege muzikale meningsverschillen. Gelukkig werden er vanaf 2008 weer voorzichtig wat optredens gedaan. Die shows bevielen zo goed dat vorig jaar het zevende studioalbum ‘Laugh Now, Laugh Later’ werd opgenomen. Zanger Trever Keith is ondanks een zware keelontsteking toch in voor een gesprek met Aardschok.

Onno Cro-Mag

EXHUMED

HET TWEEDE LEVEN

Een gedoofd heilig vuur, het ontbreken van een groepsgevoel en het uitblijven van een doorbraak zorgde er in 2005 voor dat Exhumed uiteenviel. En dat terwijl de Californische death metalband met ‘Garbage Daze Re-Regurgitated’ nog juist een bevlogen coveralbum had uitgebracht. Het einde bleek een pauze die slechts vijf jaar duurde. Een cultstatus rijker en met alle verhoudingen op orde moet het ijzersterke album ‘All Guts, No Glory’ nu voor een gedroomde comeback zorgen. Zanger/gitarist Matt Harvey heeft geen moment spijt gehad van het besluit om te stoppen.

Wouter Dielesen

UNEARTH

DE CIRKEL IS ROND

Was ‘The March’ (2008) opvallend thrashgeoriënteerd, op het vijfde album ‘Darkness In The Light’ lijkt Unearth gezien het aantal moshparts zijn hardcoreroots te hebben herontdekt. ‘The Oncoming Storm’, dat de band uit Massachusetts in 2004 op de kaart zette, vormde dan ook de blauwdruk voor de nieuwe worp. En niet eerder wisten de Amerikanen bruutheid en melodie zo overtuigend te combineren.

Rob Broere

DECAPITATED

LEVEN NA DE DOOD

Het verhaal van Decapitated is bekend. De Poolse death metalband leverde topalbum na topalbum af, tot eind 2007 drummer Vitek omkwam bij een verkeersongeluk op tournee en zanger Covan werd gereduceerd tot een kasplantje. Inmiddels toert Decapitated – bestaande uit gitarist Vogg (Viteks oudere broer) en drie nieuwe bandleden – weer ruim een jaar en staat het indrukwekkende vijfde album ‘Carnival Is Forever’ op het punt van uitkomen.

Rudi Engel

DIMMU BORGIR

BOMBAST IN HET KWADRAAT

Er wordt vaak gesproken over het verschil in muzikaal klimaat tussen landen als Nederland en Noorwegen, waar metal veel breder geaccepteerd wordt dan bij ons. Een goed voorbeeld hiervan vond plaats op zaterdag 28 mei in het Oslo Spektrum, waar Dimmu Borgir optrad met een klassiek orkest en koor. Gefinancierd door? de overheid! Aardschok liet deze bijzondere gebeurtenis niet aan zich voorbijgaan en vloog naar Oslo.

Rudi Engel